IFJ: 94 медійники були вбиті у світі в 2023 році

IFJ: 94 медійники були вбиті у світі в 2023 році

9 Грудня 2023
785
9 Грудня 2023
16:07

IFJ: 94 медійники були вбиті у світі в 2023 році

785
За даними Міжнародної федерації журналістів, 72% вбитих працівників ЗМІ в усьому світі цьогоріч загинули під час виконання професійних обов’язків у війні між Ізраїлем та угрупованням ХАМАС.
IFJ: 94 медійники були вбиті у світі в 2023 році
IFJ: 94 медійники були вбиті у світі в 2023 році

Міжнародна федерація журналістів (IFJ) заявила, що у 2023 році були вбиті 94 медійники. Зокрема, 72% вбитих журналістів в усьому світі загинули під час виконання професійних обов’язків у війні між Ізраїлем та угрупованням ХАМАС.

У IFJ зазначають, що в Секторі Гази щодня гине щонайменше один журналіст.

Федерація також повідомила про те, що на російсько-українській війні у 2023 році загинули троє медійників — журналіст AFP Арман Сольден та український продюсер La Republica Богдан Бітик, а також пропагандист «РИА-Новости» Ростислав Журавльов.

Працівники медіасфери у 2023 році були вбиті в Північній та Південній Америці (7), Африці (4), Афганістані (2), Філіппінах (2), Індії (1), Китаї (1) та Бангладеші (1).

Окрім цього, IFJ нагадали про політичні репресії проти журналістів «від Китаю до Білорусі, від Єгипту до Ірану, включаючи М’янму, Туреччину та Росію». Наразі за ґратами перебувають 393 журналісти та працівника ЗМІ.  Зокрема в Росії та окупованому Криму ув'язненими залишаються 40 журналістів, а в Білорусі — 35.

Нагадаємо, за рік і дев’ять місяців з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 543 злочини проти журналістів та медіа в Україні. Згідно з даними моніторингу ІМІ, загалом з початку великої війни у лютому 2022 року російські окупанти вбили 69 журналістів, з них 10 — під час виконання професійної журналістської діяльності.

Нещодавно високий представник ЄС Жозеп Боррель та віцепрезидентка Єврокомісії Вера Йоурова повідомили у спільній заяві про те, що, за даними незалежних неурядових організацій, рівень задокументованих випадків безкарності за вбивства журналістів по всьому світу протягом кількох минулих років становив до 80% від загальної кількості справ.

Станом на жовтень 2023 року Спостережна місія ЮНЕСКО задокументувала 688 справ, пов’язаних із вбивствами журналістів, розслідування у яких тривають або які залишаються нерозкритими.

У рамках Глобальної європейської програми із захисту прав людини й демократії ЄС виділяє 185 мільйонів євро на період 2021–2027 років для підтримки незалежних медіа та для розвитку цифровізації по всьому світу.

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
785
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду