У Білорусі розпочали «спеціальне розслідування» проти журналіста й аналітика «Радіо Свобода» Юрія Дракахруста

У Білорусі розпочали «спеціальне розслідування» проти журналіста й аналітика «Радіо Свобода» Юрія Дракахруста

25 Січня 2024
769
25 Січня 2024
11:33

У Білорусі розпочали «спеціальне розслідування» проти журналіста й аналітика «Радіо Свобода» Юрія Дракахруста

769
Раніше в результаті аналогічних «розслідувань» поміж інших отримали вироки опозиційні політики та блогери.
У Білорусі розпочали «спеціальне розслідування» проти журналіста й аналітика «Радіо Свобода» Юрія Дракахруста
У Білорусі розпочали «спеціальне розслідування» проти журналіста й аналітика «Радіо Свобода» Юрія Дракахруста

Слідчий комітет Білорусі розпочав «спеціальне розслідування» проти журналіста й аналітика білоруської служби «Радіо Свобода» Юрія Дракахруста, повідомило медіа. Також такі розслідування відкрили проти 19 інших аналітиків.

Серед підозр, які висунули Дракахрусту, — «розпалювання расової, національної, релігійної чи іншої соціальної ворожнечі або змови, вчинене групою осіб», «змова або інші дії, вчинені з метою захоплення або утримання державної влади неконституційним шляхом», а також онлайн-активність, нібито спрямована на заподіяння шкоди національній безпеці Білорусі.

Журналісти повідомили, що Слідчий комітет розпочав спецрозслідування щодо Дракахруста 24 січня 2024 року.

Загалом СК Білорусі почав спецрозслідування щодо 20 осіб, яких називає «аналітиками Тихановської». Як стверджують у відомстві, вони «долучилися до змови з метою захоплення державної влади в Білорусі неконституційним шляхом і приєдналися до екстремістських формувань».

До списку ввійшли Григорій Астапеня, Філіп Біканов, Олександр Добравольський, Андрій Казакевич, Анна Красуліна, Євген Крижановський, Денис Кучинський, Вероніка Лапуцька, Олександр Лагвінець, Анна Любакова, Василь Наумов, Марія Рогава, Петро Рудьковський, Олеся Рудник, Наталія Рабова, Павло Усов, Тетяна Чулицька, Олександр Шлик, Катерина Шматіна.

Всі вони «брали активну участь у розробці та реалізації концепції деструктивної діяльності, спрямованої на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь, а також сприяли розпалюванню соціальної ворожнечі та ворожнечі в суспільстві», стверджують у СК.

«Радіо Свобода» зазначає, що спеціальне провадження у кримінальній справі можуть порушувати щодо обвинуваченого, який перебуває за межами Білорусі. Загалом такі провадження можуть здійснюватися за 34 різними статтями, які переважно належать до категорії тяжких та особливо тяжких злочинів, зокрема державна зрада.

«Процес «спеціального розслідування» у Білорусі був спеціально запроваджений для тих політичних опонентів режиму, які перебувають за кордоном. Він передбачає заочний суд. Саме таким чином, поміж інших, отримали вироки політики Світлана Тихановська (15 років загального режиму) і Павло Латушко (18 років посиленого режиму), а також блогери Степан Путило (29 років посиленого режиму) і Ян Рудзік (19 років) посиленого режиму). Серед заочно засуджених також – олімпійська медалістка Олександра Герасименя», — йдеться у публікації «Радіо Свобода».

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», у Білорусі судять фотографа-фрилансера Олександра Васюковича, який висвітлював події в Україні. Васюковичу інкримінують ст. 342 Кримінального кодексу Білорусі (організація та підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або активну участь у них). За попередньою інформацією, нині він перебуває в СІЗО-1.

Також ми писали, що в Білорусі оголосили «екстремістськими» сайт і соцмережі телеканалу «Настоящее время», а також тікток української служби «Радіо Свобода».

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
769
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду