У Гонконзі з міркувань безпеки закрилося «Радіо Вільна Азія», яке фінансують США

У Гонконзі з міркувань безпеки закрилося «Радіо Вільна Азія», яке фінансують США

30 Березня 2024
704
30 Березня 2024
12:30

У Гонконзі з міркувань безпеки закрилося «Радіо Вільна Азія», яке фінансують США

704
Мовник закрив своє бюро в Гонконзі та звільнив штатних співробітників після того, як місто вирішило посилити перевірку «іноземних сил».
У Гонконзі з міркувань безпеки закрилося «Радіо Вільна Азія», яке фінансують США
У Гонконзі з міркувань безпеки закрилося «Радіо Вільна Азія», яке фінансують США

«Радіо Вільна Азія» (RFA), що фінансується США і транслюється десятьма азійськими мовами, закрило своє бюро в Гонконзі та звільнило штатних співробітників через проблеми безпеки, які посилилися після ухвалення закону про безпеку (Стаття 23). Про це повідомило Reuters.

«Занепокоєння щодо безпеки співробітників RFA та репортерів у Гонконзі змусило нас реструктуризувати наші операції на місцях. Хоча RFA збереже свою офіційну реєстрацію ЗМІ, наразі у нас більше немає штатного персоналу в Гонконзі, і ми закрили наше фізичне бюро.

Дії влади Гонконгу, в тому числі згадки про RFA як про "іноземну силу", викликають серйозні сумніви щодо нашої спроможності діяти безпечно після запровадження Статті 23», — йдеться у заяві президента RFA Бея Фанга.

Він зазначив, що RFA, заснована в 1996 році, через рік після закінчення британського правління на острові, була «однією з останніх незалежних інформаційних організацій, які повідомляли про події в Гонконзі кантонською та мандаринською мовами».

Тепер мовник перейде до використання іншої журналістської моделі, «призначеної для закритих медіасередовищ».

«Я дякую журналістам і співробітникам RFA за те, що зробили цей складний перехід можливим. Для нашої аудиторії в Гонконзі та материковому Китаї, яка покладається на своєчасну нецензурну журналістику RFA: будьте впевнені, наші програми та контент працюватимуть без збоїв», — запевнив Фанг.

Уряд Гонконгу у відповіді агентству відмовився коментувати рішення RFA, але водночас заявив, що засуджує «всі лякаючі та образливі зауваження». Там також додали, що було б «дуже упередженим, якщо не обурливим» припускати, що журналісти мають підстави для занепокоєння лише в Гонконзі.

23 березня в місті став чинним закон, що передбачає суворе покарання за втручання «іноземних сил», які, на думку влади, можуть загрожувати національній безпеці. Уряд США вважає, що Стаття 23 надає владі ширші повноваження для придушення інакодумства.

Раніше новинні видання Apple Daily та Stand News також закрилися під тиском попередньої версії закону за 2020 рік. Окрім цього, видавця Apple Daily Джиммі Лая зараз судять за звинуваченнями в загрозі національній безпеці. Двох колишніх головних редакторів Stand News також звинувачують нібито у змові з метою публікації підбурливих матеріалів.

Фото: «Радіо Вільна Азія»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
704
Читайте також
17.01.2024 08:00
Галина Петренко
«Детектор медіа»
1 460
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду