У М'янмі журналістку засудили до довічного ув'язнення через нібито «сприяння тероризму»

У М'янмі журналістку засудили до довічного ув'язнення через нібито «сприяння тероризму»

13 Січня 2024
1024
13 Січня 2024
15:28

У М'янмі журналістку засудили до довічного ув'язнення через нібито «сприяння тероризму»

1024
Це найсуворіший термін, який отримували журналісти у М'янмі, відтоді, як військова хунта захопила владу в лютому 2021 року.
У М'янмі журналістку засудили до довічного ув'язнення через нібито «сприяння тероризму»
У М'янмі журналістку засудили до довічного ув'язнення через нібито «сприяння тероризму»

Організація «Репортери без кордонів» (RSF) закликає звільнити журналістку та режисерку-документалістку Шину Деве, яку режим М'янми нещодавно засудив до довічного ув’язнення.

За даними RSF, 10 січня 2024 року Шин Деве винесли найвищий термін покарання за нібито «сприяння тероризму». Це найсуворіший термін, який отримували журналісти у М'янмі, відтоді, як військова хунта захопила владу в лютому 2021 року.

У жовтні жінку заарештували та обшукали на автобусній станції, коли вона забирала відеодрон, придбаний для зйомок документального фільму. Під час затримання її допитували та, за словами її чоловіка, піддавали тортурам. На двох візитах до в'язниці він помічав сліди побиття, зокрема шви на голові та рани на руках.

«Засуджуючи режисера документальних фільмів до довічного ув'язнення під приводом тероризму, військова хунта показує ступінь свого свавілля та безжалісності. Ми закликаємо міжнародне співтовариство посилити тиск на режим М'янми для її звільнення, а також 64 інших журналістів і захисників свободи преси, затриманих у країні», — сказав очільник Азійсько-Тихоокеанського бюро RSF Седрік Альвіані.

Шин Деве висвітлювала політичні та соціальні проблеми, що стосуються її країни. Раніше вона працювала відеожурналісткою в медіаорганізації Democratic Voice of Burma (DVB), однак згодом розпочала кар’єру режисерки документальних фільмів. Кілька її матеріалів отримали міжнародні нагороди, зокрема короткометражна стрічка 2013 року «Тепер мені 13».

У RSF нагадали, що невдовзі після перевороту 1 лютого 2021 року військова хунта розпочала політику терору проти журналістів М'янми, опублікувавши «чорний список» заборонених ЗМІ. Відтоді армія вбила чотирьох журналістів: засновника інформаційного агентства Khonumthung Пу Туїдіма, редактора новинного журналу Сай Він Аунга та двох позаштатних фотожурналістів Со Наінга та Айє Кау.

М’янма посідає 173-тє місце зі 180 країн у Всесвітньому індексі свободи преси RSF за 2023 рік.

Нагадаємо, у вересні в М’янмі до 20 років важких робіт у колонії засудили фотожурналіста Сая Зау Тайке за матеріал про наслідки катастрофічного циклону, який призвів до масових руйнувань та загибелі щонайменше 148 мешканців штату Ракхайн.

Спершу Тайке звинуватили за кількома статтями, зокрема за пунктом з розділу про державну зраду, що іноді розглядається як підбурювання до заколоту. Окрім цього, йому закидають агітацію проти посадовця або військового, наклеп у мережі та порушення закону про природні катаклізми шляхом розповсюдження недостовірної інформації про катастрофу з метою створення паніки в суспільстві. 

На світлині — журналістка та режисерка Шин Деве

Фото: RSF

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1024
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду