detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
18.01.2024 21:17
CPJ: У Китаї, М’янмі, Білорусі та Росії зафіксували найбільшу кількість ув'язнених журналістів
CPJ: У Китаї, М’янмі, Білорусі та Росії зафіксували найбільшу кількість ув'язнених журналістів
У Комітеті захисту журналістів зазначили, що понад 65 відсотків ув’язнених журналістів у світі, включених до перепису, звинувачують «в поширенні неправдивих новин та антидержавній діяльності, як тероризм, у відповідь на їхні критичні матеріали».

У 2023 році кількість працівників ЗМІ, ув’язнених у всьому світі, різко зросла. Станом на 1 грудня за ґратами перебував 321 репортер, що є другим за величиною числом з початку ведення обліку в 1992 році. Про це у своїй щорічній доповіді про ув’язнених журналістів повідомив Комітет захисту журналістів (CPJ).

Найсерйознішим порушником став Китай, де були ув’язнені 44 журналісти, за ним ідуть М’янма (43), Білорусь (28) і Росія (22).

У Комітеті захисту журналістів зазначили, що понад 65% ув’язнених журналістів (209 людей), включених до перепису, звинувачують «в поширенні неправдивих новин та антидержавній діяльності, як тероризм, у відповідь на їхні критичні матеріали».

За даними правозахисників, зокрема, у Білорусі 71% ув’язнених журналістів стикається зі звинуваченнями в антидержавній діяльності. Майже половина відбуває покарання строком у п’ять і більше років.

Росія також активізувала свої зусилля щодо придушення свободи слова, а низка медіа країни зазнала переслідувань після повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року: «Москва намагається криміналізувати журналістику за межами своїх кордонів, видаючи ордери на арешт і заочно засуджуючи відомих журналістів, які працюють у вигнанні».

У CPJ нагадують, що 12 із 17 затриманих журналістів, які утримуються Росією, є громадянами інших держав, зокрема журналістка Татарсько-Башкирської служби «Радіо Свобода» Алсу Курмашева і репортер The Wall Street Journal Еван Гершкович. Окрім цього, під вартою в Росії перебувають щонайменше 10 журналістів з України, п’ятеро з яких є кримськими татарами.

Зменшення кількості ув’язнених журналістів відзначили, зокрема, в Ірані, де їх загальна кількість упала з 62 у 2022 році до 17 у 2023-му. Утім, правозахисники зауважили, що чимало ув’язнених в Ірані минулого року були звільнені під заставу в очікуванні звинувачень або вироку.

«Це означає, що менша кількість ув’язнених у 2023 році жодним чином не свідчить про припинення репресій Ірану щодо ЗМІ. Навпаки, на зростання кількості репортажів про права жінок у країні влада відреагувала, виділивши відомих жінок-журналісток, щоб подати іншим урок», — зробили висновок у CPJ.

Раніше Міжнародна федерація журналістів (IFJ) заявила, що у 2023 році були вбиті 94 медійники. Зокрема, 72% вбитих журналістів в усьому світі загинули під час виконання професійних обов’язків у війні між Ізраїлем та угрупованням ХАМАС.

Також повідомлялося, що за рік і дев’ять місяців з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 543 злочини проти журналістів та медіа в Україні. Про це свідчать дані Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, що здійснює Інститут масової інформації (ІМІ). З початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України окупанти вбили 70 журналістів.

Фото: IFJ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY