Протягом майже двох років великої війни Росія вчинила 548 злочинів проти журналістів та медіа в Україні

Протягом майже двох років великої війни Росія вчинила 548 злочинів проти журналістів та медіа в Україні

25 Грудня 2023
1061
25 Грудня 2023
15:18

Протягом майже двох років великої війни Росія вчинила 548 злочинів проти журналістів та медіа в Україні

1061
З початку повномасштабного вторгнення РФ до України окупанти вбили 70 журналістів, десять із них — під час виконання професійної журналістської діяльності.
Протягом майже двох років великої війни Росія вчинила 548 злочинів проти журналістів та медіа в Україні
Протягом майже двох років великої війни Росія вчинила 548 злочинів проти журналістів та медіа в Україні

За рік і десять місяців з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 548 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. Такі дані Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, який здійснює Інститут масової інформації.

За листопад-грудень ІМІ зафіксував п’ять порушень свободи слова, які вчинила Росія, — погрози, поранення журналістів, кібератаки та зникнення українського мовлення внаслідок російських обстрілів.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України окупанти вбили 70 журналістів, з них 10 — під час виконання професійної журналістської діяльності. 

У листопаді на фронті загинув колишній телеоператор «Суспільне Миколаїв» Олександр Попов. Він захищав Україну в складі 95 окремої десантно-штурмової бригади. Попов загинув поблизу Куп’янська (Харківщина) 22 листопада і, за даними ІМІ, став 70-м медійником, який пішов з життя через російську агресію проти України.

У Нікополі Дніпропетровської області вже понад три місяці через російські обстріли відсутнє українське цифрове мовлення, з перебоями працює радіо. Новини можна дізнатися, лише якщо є інтернет. У коментарі регіональній представниці ІМІ співробітниця Національної ради з питань телебачення і радіомовлення в Дніпропетровській області Олена Демченко зазначила, що про проблему знають. Вона зауважила, що вранці 18 грудня дрон знову влучив у вежу і розгатив три антени.

Раніше «Суспільне Дніпро» розповіло в сюжеті, що росіяни цілять по телекомунікаційному обладнанню, а також обстрілюють ремонтні бригади. Крім того, до Нікополя дістає сигнал російського телебачення. Місто протягом усього часу повномасштабного вторгнення зазнає щоденних атак.

Дніпровське онлайн-видання «Дніпро оперативний» тричі отримало повідомлення про нібито замінування редакції. Такі повідомлення надходили на редакційну пошту 15, 16 та 17 грудня.

Як розповіла ІМІ головна редакторка «Дніпра оперативного» Олеся Антошкіна, редакція постійно викликає поліцію, але ці повідомлення зазвичай хибні. Такі повідомлення редакторка пов'язує з діяльністю росіян. 

Кібератаки зазнало онлайн-медіа Донецької та Луганської областей «Східний Варіант», акаунт якого заблокував Instagram за останні два місяці. Редакція вважає це атакою російських  ботів з метою перешкодити професійній діяльності. «Виходячи з того, що останнім часом наш сайт регулярно піддавався DoS-атакам, ми робимо висновок про чергову спробу російських ботів підірвати нашу діяльність із висвітлення злочинів Росії на території України», — повідомила редакція.

Харківське видання Gwara Media отримало листа, у якому нібито співробітник СБУ просив зареєструвати запит на надання інформації і дати письмову відповідь. До листа був прикріплений архів «Документи.zip». Водночас факт масового розсилання листів з ідентичним змістом зафіксувала урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України Cert-UA, на яку посилається пресслужба Держспецзв'язку. Фахівці Cert-UA зазначають, що такі листи — частина хакерської атаки росіян на оператора мобільного зв'язку «Київстар».

Поранення на Донеччині зазнала фотографка, співведуча програми на «Укрінформ ТБ» Влада Ліберова. Вона разом з чоловіком потрапила під російський обстріл, коли їхала автівкою в бік Авдіївки. За її словами, вона зробила обстеження, у м'які тканини потрапив уламок завбільшки чотири сантиметри, що заважає їй наразі самостійно пересуватися.

Детальніше про моніторинг можна дізнатись тут.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що цьогоріч ЮНЕСКО та Міжнародна асоціація прокурорів провели онлайн-курс для прокурорів і правників «Розслідування та судове переслідування злочинів проти журналістів, сприяння свободі вираження поглядів»

Читайте також:

Фото: ArmyInform

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1061
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду