NGL.media на чотири місяці «притримало» матеріал про злочинну схему ухилення від мобілізації на прохання НАБУ

NGL.media на чотири місяці «притримало» матеріал про злочинну схему ухилення від мобілізації на прохання НАБУ

10 Січня 2024
802
10 Січня 2024
14:29

NGL.media на чотири місяці «притримало» матеріал про злочинну схему ухилення від мобілізації на прохання НАБУ

802
Детективи НАБУ просили видання притримати публікацію матеріалу, адже вели власне розслідування і розголос міг зашкодити. Стаття вийшла у світ, щойно організаторам схеми вручили офіційні підозри.
NGL.media на чотири місяці «притримало» матеріал про злочинну схему ухилення від мобілізації на прохання НАБУ
NGL.media на чотири місяці «притримало» матеріал про злочинну схему ухилення від мобілізації на прохання НАБУ

Журналісти NGL.media виявили, що за 2022–2023 роки українські суди ухвалили в рази більше рішень про позбавлення матері права виховувати дитину на користь батька, а третину усіх рішень ухвалив один суд на Одещині. Таким чином чоловіки, яких визнають єдиними опікунами неповнолітніх, отримують змогу ухилитись від мобілізації, а судді здобувають корупційний заробіток. Про це йдеться в розслідуванні журналістів NGL.media Наталі Онисько і Назара Тузяка.

Розслідування почалося з того, що до редакції звернувся юрисконсульт однієї з військових частин, що дислокуються на півдні України. За короткий період часу з десяток військовослужбовців тієї частини подали рапорт на звільнення з армії на тій підставі, що після розлучення вони залишились єдиними опікунами своїх неповнолітніх дітей. Юрисконсульт запідозрив, що ці розлучення були фіктивними — тим більше, що всі рішення ухвалював той самий суд.

Розслідування підтвердило обґрунтованість цих підозр. Журналісти проаналізували майже 30 тисяч схожих справ, які розглянули українські суди у 2021–2023 роках. При цьому кілька тисяч справ довелося перечитувати практично повністю, щоб уловити контекст і знайти більше інформації про учасників.

«Ми виявили, що абсолютна більшість розлучень з подальшим позбавленням матері права виховання дитини на користь батька є фіктивними — і судді це розуміють», — пишуть розслідувачі.

За їхніми даними, такі рішення ухвалюють по всій країні, але близько третини з них — 853 рішення — Білгород-Дністровський міськрайонний суд. При чому з позовами до Білгород-Дністровського суду звертаються чоловіки з усієї країни — з Києва, Чернігова, Львова і навіть з карпатського села Яблуниця.

Для порівняння, якщо у 2021 році суди винесли 289 рішень про проживання дітей на користь батька, то у 2022-му — вже 859, а у 2023-му — 2708 таких рішень.

Розслідування було готове у вересні 2023-го, як раптом за кілька днів до запланованої публікації до редакції звернулися представники НАБУ, які наполегливо просили притримати статтю, адже вони вели власне розслідування справи і публікація в медіа могла йому зашкодити.

«Складність полягала у тому, що формально судді ухвалювали законні рішення, тому довести злий умисел можна було лише затримавши їх на гарячому — під час отримання хабарів», — пишуть журналісти.

НАБУ готувало свою операцію кілька місяців і 9 січня провело обшуки в Білгороді-Дністровському та вручило офіційні підозри. Лише після цього 9 січня NGL.media опублікувало свій матеріал.

За даними НАБУ, організатором схеми уникнення мобілізації є колишній голова Білгород-Дністровського міськрайонного суду Олександр Боярський. Також підтверджена причетність трьох суддів, а ще адвокатів і посередників. Така «послуга» коштувала від $3500, які клієнти виплачували адвокатам згідно з офіційними договорами про надання правової допомоги, а вже адвокати передавали гроші суддям. За оцінкою НАБУ, загальну річну «виручку» організаторів схеми можна оцінити у 3 млн доларів США.

Один з чоловіків, який фіктивно розлучився і через суд виборов право на утримання дитини, розповів NGL.media на умовах анонімності, що справді в такий спосіб має намір уникнути мобілізації та виїжджати за потреби за кордон. Для підтвердження своєї позиції в суді йому довелося збирати письмові свідчення сусідів та друзів про те, що дружина давно не проживає разом з дітьми, хоча це було очевидною неправдою. Співрозмовник відмовився говорити про фінансову сторону справи, але каже, що йдеться тільки про гонорар адвокату.

Фото та інфографіка: NGL.media

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
802
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду