ЗМІ: Блогер Мирослав Олешко міг виїхати за кордон з підробленими документами за понад 10 тисяч доларів

ЗМІ: Блогер Мирослав Олешко міг виїхати за кордон з підробленими документами за понад 10 тисяч доларів

4 Грудня 2023
2199
4 Грудня 2023
18:47

ЗМІ: Блогер Мирослав Олешко міг виїхати за кордон з підробленими документами за понад 10 тисяч доларів

2199
За словами джерел журналістів у правоохоронних органах, тимчасове посвідчення військовозобов'язаного та довідка військово-лікарської комісії Приморського РТЦК і СП міста Одеси, згідно з якими Мирослава Олешка визнали непридатним до військової служби, містять низку помилок.
ЗМІ: Блогер Мирослав Олешко міг виїхати за кордон з підробленими документами за понад 10 тисяч доларів
ЗМІ: Блогер Мирослав Олешко міг виїхати за кордон з підробленими документами за понад 10 тисяч доларів

Блогер Мирослав Олешко міг виїхати за кордон з підробленою довідкою за понад 10 тисяч доларів. Про це з посиланням на джерела в правоохоронних органах повідомили журналісти ТСН.

За даними видання, після початку повномасштабного російського вторгнення блогер переїхав з Києва до Тернополя, де наприкінці квітня йому вручили повістку на медичну комісію. Він пройшов медогляд у Тернопільському ОМТЦК та отримав довідку ВЛК про придатність до військової служби.

Фото: ТСН

За даними ТСН, 13 травня 2022 року Олешко мав прийти до військкомату для відправки до лав ЗСУ, однак не з’явився до центру.

Журналісти зазначили, що блогер виїхав з України через пункт пропуску Старокозаче в Одеській області 28 серпня 2023 року. Для перетину кордону під час воєнного стану він використовував тимчасове посвідчення військовозобов'язаного та довідки військово-лікарської комісії Приморського РТЦК і СП міста Одеси, згідно з якими його визнали непридатним до військової служби.

Фото: ТСН

Пізніше Олешко опублікував відеоролик, у якому повідомив про своє перебування в Австрії та закликав чоловіків також їхати з України, однак невдовзі це відео зникло з його ютуб-каналу.

За словами джерела з правоохоронних органів, про те, що довідка про непридатність Олешка до військової служби може бути підробленою, свідчить низка помилок у документі.

«Кутовий бланк на довідці ВЛК є штампованим, а не печатним, як у довідці. Також на посвідченні та довідці Олешка на гербовій печатці ТЦК є відповідні зірочки, яких давно немає на оригіналі печатки. Номер посвідчення № 014326/2 взагалі є недійсним, оскільки /2 не існує такої форми. Під номером 014326 значиться зовсім інша особа.

Такі документи могли бути негласно за відповідну суму у розмірі 5−8 тисяч доларів виготовлені одним з діючих або колишніх співробітників, який мав доступ до старих зразків документів та печаток», — зазначив співрозмовник журналістів.

Окрім цього, за його словами, для того, щоби внести такі довідки в реєстр «Оберіг», потрібно витратити на корупцію ще від 3 тисяч доларів.

Сам Мирослав Олешко вже відреагував на матеріал ТСН у своєму фейсбуці: «Виїхав згідно закону про перетин кордону та Конституції України. Жоден закон не забороняє українцям виїзд за кордон, окрім постанови Кабміну Зеленського, яким Президент порушує права громадян і фактично цивільних громадян тримає в полоні вже третій рік.

Але раджу краще запитати генпрокурора, чому його 18-річний син виїхав в Монако. Раджу запитати Буданова та Єрмака, чому багато мільйонерів та корупціонерів з їх дозволу виїхали за кордон. Чи відомого Гетьманцева, який спокійно на новий рік катався в Європу на святкування. І це в той час, поки Зеленський закрив громадян під замок, перетворивши Україну на Північну Корею. Ніколи, ніде в світі не закривали кордони для цивільних в країні, в якій війна. Це — злочин.

І ви як журналісти, маєте задавати запитання не простим громадянам, а владі. Яка порушує права і свободи громадян. Владі, яка зруйнувала своєю забороною тисячі родин. Владі, яка краде гроші на армії, поки народ ледь виживає без роботи з закритими кордонами».

Зазначимо, близько тижня тому Мирослав Олешко сказав в ефірі телеканалу «Київ 24», що виїхав з країни законно, оскільки з дитинства має проблеми із серцем.

Раніше СБУ повідомила про підозру блогерові Мирославу Олешку у використанні підробленого документа та перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань.

За даними правоохоронців, Олешко виїхав з України у серпні 2023 року на підставі підробленої довідки військово-лікарської комісії та під час свого перебування за кордоном публікує відео й дописи, в яких дискредитує призов на військову службу в ЗСУ та закликає українців ухилятися від служби.

Фото: Мирослав Олешко / інстаграм

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2199
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду