МПІУ відреагувала на розслідування NGL.media щодо витрат на англомовне видання The Gaze

МПІУ відреагувала на розслідування NGL.media щодо витрат на англомовне видання The Gaze

2 Жовтня 2023
1506
2 Жовтня 2023
19:45

МПІУ відреагувала на розслідування NGL.media щодо витрат на англомовне видання The Gaze

1506
Пресслужба платформи іномовлення вважає, що матеріал журналістів містить низку помилкових тверджень щодо діяльності підприємства.
МПІУ відреагувала на розслідування NGL.media щодо витрат на англомовне видання The Gaze
МПІУ відреагувала на розслідування NGL.media щодо витрат на англомовне видання The Gaze

30 вересня видання NGL.media опублікувало розслідування під назвою «Гроші на вітер» про витрати на англомовну диджитал-платформу The Gaze, створену у червні цього року державним підприємством «Мультимедійна платформа іномовлення України».

У своєму матеріалі журналісти стверджують, що Міністерство культури та інформаційної політики лише за чотири місяці витратило понад 60 млн гривень на медіа. Водночас, як зауважили в NGL.media, за цей час сайт відвідали близько 65 тис. людей, а більшість відео на однойменному ютуб-каналі наразі збирають від кількох десятків до кількох сотень переглядів. 

У понеділок, 2 жовтня, ДП «МПІУ» відреагувало на розслідування журналістів видання NGL.media, зауваживши, що матеріал містить низку помилкових тверджень щодо діяльності підприємства. 

Зокрема, пресслужба платформи іномовлення звернула увагу на тезу NGL.media про те, що на The Gaze було витрачено понад 60 млн грн лише за чотири місяці існування проєкту, а тому цей сайт нібито коштує платникам податків близько 12 млн грн щомісяця. Пресслужба підприємства наголосила, що раніше надала детальну інформацію щодо сум договорів за цим проєктом, укладених у 2022-му та 2023 роках, та сум уже здійснених за ними оплат.

У відповіді на запит журналістів було сказано: «Станом на 15.09.2023, сума договорів щодо проєкту The Gaze, укладених у 2022–2023 рр., становить 60 058 300,60 грн, з них за 2022 рік — 10 040 000 грн, за 2023 рік — 50 018 300,60 грн. Виплачено 41 684 080,60 грн, з них у 2022 році — 10 040 000 грн. Інформація про всі договори та стан оплат за ними доступна в електронній системі публічних закупівель Prozorro та на платформі з громадського контролю державних закупівель Dozorro».

За словами МПІУ, сума за 2022-й та 2023 рік включає як створення, технічне забезпечення та адміністрування платформи The Gaze, так і вироблення контенту для неї.

«Виплачено з неї за 10 місяців 41 684 080,60 грн, тобто ні про які 12 млн грн щомісяця не йдеться»— зазначено у спростуванні підприємства.

Журналісти NGL.media у своєму матеріалі також проаналізували тендерну документацію всіх підрядників, які створюють тексти для The Gaze, та з’ясували, що вартість написання новини становить 4000 грн, а статті — 8500 грн. 

Однак в МПІУ відзначають, що у структуру вартості текстів для платформи входить вартість усього виробничого процесу наповнення сайту, як-от моніторинг, формування та затвердження тем, написання матеріалів, редагування, коректура, оформлення, переклад та адміністрування розміщення контенту.

Щодо ютуб-каналу UATV English, у статті NGL.media зазначено, що «зараз цей канал перекладає для англомовної аудиторії ключові заяви та звернення президента та інших представників України».

Платформа іномовлення натомість відповіла, що на UATV English також представлені проєкти власного виробництва МПІУ, а саме:

  • щоденні новини про війну Росії проти України та інші найбільш резонансні події українського порядку денного;
  • прямі трансляції зі студії в Києві From the Heart of Europe;
  • ексклюзивні спецрепортажі кореспондентів українського іномовлення з гарячих точок війни;
  • добірки ексклюзивних інтерв’ю, зокрема спеціальні епізоди авторського проєкту Ксенії Смірнової On the Edge;
  • інформаційно-аналітичний тижневик Weekly Wrap-up з Генрі Кіном;
  • проєкт Weapons of War з Романом Романовським про те, яка зброя вже допомагає українцям захищатися і яка потрібна для перемоги;
  • програма запитань та відповідей Q&A з її ведучим Генрі Кіном;
  • репортажі, присвячені протидії російській пропаганді, та проєкти про деколонізацію народів РФ, як-от англомовна версія програми «Народ».

Серед іншого пресслужба платформи також спростувала таке твердження журналістів: «Гендиректорка ДП "МПІУ" Юлія Островська запевняє, що The Gaze — унікальна пропозиція […] Проте Островська лукавить, адже The Gaze — далеко не єдине українське медіа, розраховане на західну аудиторію». 

«ДП "МПІУ" та його посадові особи жодного разу не заявляли, що The Gaze — єдине українське медіа, розраховане на західну аудиторію, завжди йшлося про те, що це українське медіа, розраховане на західну аудиторію, яке подає Україну в контексті Нової Європи, і в цьому його унікальність», — сказали в МПІУ. 

Зі свого боку радник платформи іномовлення Артем Біденко на своїй фейсбук-сторінці порушив питання тематичного наповнення сайту The Gaze. Журналісти NGl.media звернули увагу на те, що чимало публікацій англомовного видання навіть опосередковано не стосуються України, а натомість висвітлюють теми на кшталт розігрування найстарішого віскі на аукціоні у Великій Британії чи легалізації канабісу в Німеччині. 

На думку Біденка ж, для того, щоб ефективно просувати українські наративи, необхідно «спілкуватися з цільовою аудиторією її мовою, оперувати її цінностями, розказувати про ті речі, які їй цікаві».

«Зосередження винятково на українській тематиці не дасть можливості вийти на широку аудиторію, і навіть у випадку цитування з боку іноземних медіа дозволить лише частково закривати українську тематику. Значно ефективніше розказувати про глобальні речі, вплітаючи в них українські історії, українських героїв», — написав радник МПІУ.

Нагадаємо, англомовну диджитал-платформу The Gaze створило державне підприємство «Мультимедійна платформа іномовлення України» (МПІУ) на початку літа цього року. Це видання орієнтується на західну аудиторію — Європу та США. Окрім новинної стрічки й аналітики, на платформі виходять політичні токшоу, а також аналітичні та розважальні проєкти.

Метою платформи «МПІУ» називає «знайомство масової західної аудиторії з феноменом країн нової Європи та України як її складової, з її людьми, історією, природою, культурою, політикою, економікою та впливом на глобальне майбутнє».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1506
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду