NGL.media разом із YouControl створили першу базу даних та мапу нерухомості УПЦ МП

NGL.media разом із YouControl створили першу базу даних та мапу нерухомості УПЦ МП

13 Липня 2023
1583
13 Липня 2023
15:28

NGL.media разом із YouControl створили першу базу даних та мапу нерухомості УПЦ МП

1583
Розслідувачі NGL.media сформували список усіх громад та організацій (крім фізичних осіб) УПЦ МП і попросили аналітиків YouControl сформувати базу даних їхнього нерухомого майна. Ці дані вони нанесли на карту з прив’язкою до конкретних адрес.
NGL.media разом із YouControl створили першу базу даних та мапу нерухомості УПЦ МП
NGL.media разом із YouControl створили першу базу даних та мапу нерухомості УПЦ МП

Проєкт антикорупційних розслідувань NGL.media разом із  системою YouControl створили базу даних усієї нерухомості, яка належить Українській православній церкві Московського патріархату (УПЦ МП).

Автори нагадали, що після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну з’явилося багато ініціатив, спрямованих на заборону діяльності УПЦ МП. Тому NGL.media разом з YouControl зібрали інформацію про всю нерухомість, зареєстровану на УПЦ МП в Україні. Усі дані взяті з держреєстрів станом на травень 2023 року.

Як встановили розслідувачі, УПЦ МП має нерухомість, якою володіє або користується, у кожній області України — найбільше в Закарпатській (313 споруд і 335 ділянок), Донецькій (369 споруд і 235 ділянок), Київській (152 споруди і 398 ділянок), Одеській (330 споруд і 188 ділянок) та Рівненській (250 споруд та 236 ділянок) областях.

Найменше нерухомості в УПЦ МП у Львівській (4 споруди і 4 ділянки), Івано-Франківській (19 споруд та 16 ділянок), Тернопільській (80 споруд і 49 ділянок) областях, а також у Києві (92 споруди і 31 ділянка) та Криму  (99 споруд і 20 ділянок).

NGL.media також встановили, що переважна більшість майна, яким користується УПЦ МП, належить до комунальної власності — лише у Києві та Київській області переважає приватна власність.

Розробники пояснили, що спочатку сформували список усіх організацій, у назві яких є слово «православний» (у різних відмінках), включаючи зареєстровані релігійні громади. Після того виокремили організації УПЦ МП, очистивши список від інших православних конфесій і деномінацій.

Додатково журналісти порівняли отриманий список з реєстром церков УПЦ МП від Opendatabot і виявили, що частина громад уже перейшла до Православної церкви України (ПЦУ), проте в реєстрі Opendatabot вони досі вказані як УПЦ МП.

В NGL.media уточнили список, врахувавши ці нюанси, і попросили аналітиків YouControl сформувати базу даних нерухомого майна (земля і будівлі), зареєстрованого на громади та організації УПЦ МП, вказані у цьому списку. В організації уточнюють, що отримані дані не враховують майна, зареєстрованого на фізичних осіб, пов’язаних з УПЦ МП.

«Усе виявлене майно звели у єдину базу даних і нанесли на карту з прив’язкою до конкретних адрес. Навівши курсор на конкретну точку, можна отримати інформацію про наявність і належність цього майна, побачити межі ділянок чи конкретні будівлі», — повідомляють розробники бази.

Щоб дізнатись про майно УПЦ МП у певній місцевості (область, район, місто, село), потрібно скористатися пошуком на карті чи масштабуванням. Майно УПЦ МП в Криму і на окупованій частині Донеччини та Луганщини вказане лише те, що досі зареєстроване за українським законодавством.

«Частину майна, особливо у сільській місцевості, ми не змогли нанести на карту, оскільки у реєстрах вони мають старі чи помилкові назви (наприклад, вулиця Леніна), тож точне визначення координат є утрудненим. Тому ми створили ще один пошуковий рядок під картою, скориставшись яким можна отримати таблицю з повним списком майна», — пояснили розробники.

Нагадаємо, нещодавно комісія Міністерства культури України, яка працює над переданням Києво-Печерської лаври державі, опечатала ще два корпуси Лаври, які досі були в користуванні УПЦ МП.

30 березня 2023 року Кабінет Міністрів України визнав нечинним розпорядження від 2013 року про передачу майна Києво-Печерської лаври в безоплатне користування Українській православній церкві Московського патріархату і повернув Лавру в управління державі.

Однак УПЦ МП відмовилась покинути всі приміщення Києво-Печерської лаври, заявивши, що юридичних підстав для виселення нібито немає. УПЦ МП не підписала у встановлений термін акт приймання-передачі державного майна Києво-Печерської лаври і не передала ключі до всіх 79 об’єктів, що тепер належать державі.

Відзначимо, раніше проєкт антикорупційних розслідувань «Наші гроші. Львів» змінив назву на NGL.media та виходить на національний рівень. 

Інфографіка: NGL.media

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1583
Читайте також
28.06.2023 09:00
Леся Бідочко
Ольга Білоусенко
Олексій Півторак
Павло Рудь
Орест Сливенко
Павло Худіш
7 052
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду