Редакція «Слідства.Інфо» подала позов до суду на Верховну Раду

Редакція «Слідства.Інфо» подала позов до суду на Верховну Раду

14 Березня 2024
6051
14 Березня 2024
20:33

Редакція «Слідства.Інфо» подала позов до суду на Верховну Раду

6051
Журналісти надіслали кілька запитів до Апарату ВРУ про службові відрядження нардепів за кордон від початку повномасштабного вторгнення Росії. Однак у парламенті відмовили спершу з посиланням на відсутність таких даних, а потім — на обмеження поширення інформації про діяльність депутатів під час воєнного стану.
Редакція «Слідства.Інфо» подала позов до суду на Верховну Раду
Редакція «Слідства.Інфо» подала позов до суду на Верховну Раду

Редакція «Слідства.Інфо» від імені журналіста медіа Ігоря Ющенка подала судовий позов на Апарат Верховної Ради України через відмову надати публічну інформацію за журналістським запитом. Про це повідомили на сайті видання.

Журналісти надсилали запити до Апарату ВРУ тричі — 2 січня, 1 лютого та 8 лютого цього року. Звернення стосувалися інформації про службові відрядження народних депутатів за кордон від початку повномасштабного російського вторгнення.

Двічі редакції надіслали однакові відповіді про те, що Апарат ВР не має запитуваної інформації, оскільки її потрібно узагальнювати та здійснювати аналітичну обробку даних.

«… документ, який містив би запитувану Вами інформацію, в Апараті Верховної Ради України не створюється та не знаходиться у його володінні, а може бути отриманий лише шляхом узагальнення та аналітичної обробки даних», — ідеться у відповіді на запити.

Верховна Рада посилається на підпункт 3 пункту 2 розпорядження Голови Верховної Ради України від 11 травня 2011 року № 393, згідно з яким Апарат парламенту «не є розпорядником інформації за запитами на інформацію щодо інформації… яка може бути отримана шляхом узагальнення, аналітичної обробки даних або потребує створення в інший спосіб».

Відповідь Апарату Верховної Ради України на запит редакції

Як зауважили у «Слідстві.Інфо», у відповіді на третій запит керівник Управління з питань звернень громадян відмовився надати дані з посиланням на те, що поширення інформації про діяльність парламенту, його органів та нардепів в умовах воєнного стану обмежено.

Окрім цього, в листі зазначили, що закордонні візити нардепів «набули значної ваги»: «Результатом перемовин і консультацій з міжнародними партнерами є збільшення обсягів важливої для країни військової та гуманітарної допомоги, закладення підґрунтя для стабілізації економіки та повоєнної відбудови України».

В Апараті вважають, що поширення запитуваної інформації може завдати шкоди інтересам національної безпеки, що значно переважатиме суспільний інтерес.

Відповідь Апарату Верховної Ради України на запит журналіста редакції

Нагадаємо, у липні 2023 року журналісти «Слідства.Інфо» з'ясували, що нардеп від партії «Слуга народу», заступник голови комітету з питань національної безпеки Юрій Арістов у середині липня відпочивав у 5-зірковому готелі на приватному острові на Мальдівах. Журналісти надсилали запит щодо того, як нардеп перетнув український кордон та чи робочою була його поїздка, однак так і не отримали відповіді від його прессекретарки.

Після оприлюднення матеріалу Верховна Рада одноголосно позбавила мандата Арістова, а генпрокурор оголосив йому підозру у внесенні неправдивих відомостей до офіційних документів.

Читайте також:

Ілюстрація: «Слідство.Інфо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6051
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду