Ще одного «слугу народу» знайшли за кордоном: живе на Кіпрі, розбудовує сімейний бізнес у Відні

Ще одного «слугу народу» знайшли за кордоном: живе на Кіпрі, розбудовує сімейний бізнес у Відні

28 Липня 2023
1827
28 Липня 2023
23:53

Ще одного «слугу народу» знайшли за кордоном: живе на Кіпрі, розбудовує сімейний бізнес у Відні

1827
Перший заступник голови ВР Олександр Корнієнко не знає, де перебуває нардеп від «СН» Андрій Холодов. В апараті парламенту повідомляють, що у 2023 році відпустки йому не надавалися, відрядження за кордон не оформлювалися.
Ще одного «слугу народу» знайшли за кордоном: живе на Кіпрі, розбудовує сімейний бізнес у Відні
Ще одного «слугу народу» знайшли за кордоном: живе на Кіпрі, розбудовує сімейний бізнес у Відні

Народний депутат від партії «Слуга народу» Андрій Холодов виїхав з України в січні 2023 року і з того часу не повертався. Пів року він не відвідує засідання Верховної Ради і не голосує, повідомляють журналісти проєкту «Схеми».

За даними розслідувачів, нардеп перебуває з сім’єю за кордоном, зокрема, на Кіпрі, де має родинний маєток. Також журналісти з’ясували, що Холодов за кордоном розбудовує сімейний бізнес — його дружина стала співвласницею салону краси у Відні.

Усього від початку повномасштабного вторгнення Андрій Холодов 12 разів виїжджав з України. За інформацією журналістських джерел, щонайменше у червні та липні 2022-го, а також травні і липні 2023-го року він перебував на Кіпрі. Саме там «Схеми» раніше віднайшли у власності родини Холодових маєток — поблизу узбережжя у місті Лімасол.

Згідно з даними бази перетину кордону, востаннє Андрій Холодов був в Україні 21 січня 2023 року. О 10-ій ранку цього дня він виїхав через пункт пропуску «Порубне» (Чернівецька область, на кордоні з Румунією) на автомобілі Mercedes GLS 450. Перед цим він пробув в Україні 10 днів, виїхавши 17 грудня 2022-го і повернувшись 11 січня цього року.

Дані з сайту Верховної Ради свідчать, що Андрій Холодов жодного разу не голосував у парламенті від 21 січня 2023 року. За весь 2022 рік він брав участь у половині голосувань у сесійній залі (46,75% голосувань). При цьому він дистанційно відвідує засідання комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, де є чинним заступником голови, підключається по відеозв’язку.

 

Перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко в коментарі «Схемам» зазначив, що він не знає, де Холодов: «Мені невідомо, де перебуває депутат Андрій Холодов. У сесійній залі, принаймні останніх кілька засідань, я його не бачив… Щодо відряджень поки виглядає так, що за останній час ледь не з початку року йому не видавалися відрядження, але точну інформацію може надати апарат ВР».

«Схеми» звернулися до голови ВР Руслана Стефанчука та апарату Ради з питаннями, чи надавали народному депутату Холодову відпустки або відрядження за кордон протягом 2022–2023 років, чи звітував він по поверненню та з яких причин не відвідує парламентські засідання.

«У 2023 році відпустки народному депутату України не надавалися, відрядження за кордон не оформлювалися. Починаючи з 21 січня будь-які виплати йому не здійснювались», — зазначили в апараті ВР у відповіді на журналістський запит.

Також журналісти з’ясували, що за кордоном родина Холодова розбудовує бізнес.

Наприкінці грудня 2022-го року дружина нардепа Катерина Шаховська придбала частку в салоні краси LA SALUTE Sport&Beauty у Відні. У столиці Австрії розташований і салон весільних та вечірніх суконь, який також належить Шаховській.

Дружина нардепа від «Слуги народу» позиціонує себе як дизайнерка одягу та є кумою Оксани Марченко — дружини співзасновника вже забороненої партії «Опозиційна платформа — За життя», кума російського президента Володимира Путіна Віктора Медведчука.

Журналісти зазначили, що на їхні неодноразові дзвінки та повідомлення Андрій Холодов не відповів. Також на його пошту вони відправили листа з питаннями.

Як повідомлялося раніше, 27 липня генеральний прокурор оголосив підозру народному депутату від фракції «Слуга народу» Юрію Арістову, який під час війни поїхав відпочивати на Мальдіви. Підозру «слузі народу» оголосили за ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України (внесення службовою особою завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів). Слідчі ДБР з'ясували, що Арістов вніс до документів неправдиву інформацію щодо терміну його перебування за кордоном, мети відрядження, країни перебування, а також часу повернення до України. «Це було зроблено для відпочинку нардепа з його сім’єю в одному із готелів на території Мальдівської Республіки», — повідомили у ДБР.

У той же день Верховна Рада одноголосно вирішила забрати мандат у Юрія Арістова, який був заступником голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

27 липня у своєму вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський відреагував на повідомлення про підозру Арістову. «Сьогодні мінус один депутат Верховної Ради України. Справедливо. Вважаю, що скажу зараз теж справедливо: кожен намір будь-якого посадовця кудись поїхати за кордон, будь-якого депутата варто перевіряти до секунди», — сказав Зеленський, наголосивши, що «якщо хтось дуже хоче відпочити від роботи на державу, то держава від таких осіб теж відпочине».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1827
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду