В Одесі презентували книгу «Записки добровольця» письменника Олександра Закерничного, який загинув під Бахмутом

В Одесі презентували книгу «Записки добровольця» письменника Олександра Закерничного, який загинув під Бахмутом

10 Грудня 2023
766
10 Грудня 2023
19:15

В Одесі презентували книгу «Записки добровольця» письменника Олександра Закерничного, який загинув під Бахмутом

766
«Він писав про війну як ніхто. Це було іронічно та так пронизливо чесно, що ти завмирав, відчуваючи шкірою, який біль та темряву стримує своїми жартами цей воїн світла», — сказала про книгу письменниця Юлія Верба.
В Одесі презентували книгу «Записки добровольця» письменника Олександра Закерничного, який загинув під Бахмутом
В Одесі презентували книгу «Записки добровольця» письменника Олександра Закерничного, який загинув під Бахмутом

В одеському культурному центрі «Union» відбулася презентація книги «Записки добровольця» письменника Олександра Закерничного, який загинув під Бахмутом у серпні 2023 року, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Уривки із «Записок добровольця» зачитували актор Одеського академічного українського театру Анатолій Головань та поет Андрій Хаєцький.

«Я переконаний, що такі книги, які є щоденниками добровольців, вкрай необхідні. Вони потрібні, аби ми карбували кожну мить тієї війни, яку розпочали проти нас вороги. Аби ми переказували на майбутнє ці події, тому що зазіхання на життя нації — величезний злочин, спроба геноциду нації — величезний злочин. Фіксації подій війни очима людей, які пройшли військовий шлях та яких вже немає з нами, — найцінніше, що залишиться від тих людей», — розповів одеський поет Андрій Хаєцький.

Книга вийшла російською мовою, якою розмовляв автор. Усі екземпляри твору розкупили на презентації, наступне видання планується перекласти й українською. Також вирішили не прибирати й ненормативну лексику, тож книга має вікове обмеження 18+.

«Так сталося, що на початок вторгнення Олександр, як і більшість одеситів, розмовляв російською. Але це ніяк не заважало йому любити свою країну та боронити її від країни-агресора. Ми вирішили видати книгу мовою, якою її написав Сашко, щоб максимально зберегти її колорит та самобутність. “Записки добровольця” читаються на одному диханні, це серія коротких оповідань про життя на фронті. Читати їх можна окремо один від одного — немає цілісної сюжетної лінії», — розповіла сестра загиблого письменника Світлана.

Також на презентації зачитали відгук на «Записки добровольця» від письменниці Юлії Верби.

«Він писав про війну як ніхто. Це було іронічно та так пронизливо чесно, що ти завмирав, відчуваючи шкірою, який біль та темряву стримує своїми жартами цей воїн світла. Він передавав всю справжню реальність: і суцільну втому, і маленькі мирні радості, які стали розкішшю, і навіть постійну болючу присутність смерті. Ці його жарти та вміння бачити життя в усіх його фарбах серед засмоктуючого болота сірої смерті були його головною зброєю. Дякую, що ти є. Вже назавжди. Ти вже епоха», — наводить рядки письменниці сестра Олександра Закерничного.

На презентацію завітали і військові, які пліч-о-пліч несли службу з Олександром.

«Сашко був класною людиною. Ми служили в одному взводі та товаришували й до війни. Я не фаховий військовий, так само як і він. Але ми обидва пішли на фронт добровольцями. Він постійно щось писав, у книзі є рядки і про мене. Це неможливо передати словами, треба читати. Так, ми були на війні і нам було страшно. Але ми зберігали почуття гумору, ми жартували один над одним — тому книга вийшла така «легка»», — сказав військовий медик на позивний «Інспектор».

Олександр Закерничний загинув на фронті у серпні 2023 року. Він потрапив під артилерійський обстріл на першій лінії оборони на Ізюмському напрямку. Близькі згадують його як творчу та неймовірно енергійну людину. Олександр пірнав з аквалангом, стрибав з парашутом, вчився керувати яхтою та навіть разом із друзями відкрив невелику кузню, де вони виковували ножі. Також він писав есе та картини. У 2019 році побачила світ його перша книга «Синочка».

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
766
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду