У боях під Бахмутом загинув художник, блогер, письменник та ресторатор Андрій Гудима

У боях під Бахмутом загинув художник, блогер, письменник та ресторатор Андрій Гудима

4 Липня 2023
6589

У боях під Бахмутом загинув художник, блогер, письменник та ресторатор Андрій Гудима

6589
«Боляче бути видавцем книжок, які побачать світ без авторів», — написала засновниця «Видавництва Старого Лева», де невдовзі має вийти книжка Гудими.
У боях під Бахмутом загинув художник, блогер, письменник та ресторатор Андрій Гудима
У боях під Бахмутом загинув художник, блогер, письменник та ресторатор Андрій Гудима

На війні з російськими окупантами, захищаючи Україну та її незалежність, загинув шеф-кухар, художник та блогер зі Львова Андрій Гудима.

Про це повідомила його колишня дружина Уляна Сурмай, колеги з ресторану Re:bro та «Видавництво Старого Лева», де невдовзі має вийти книжка «69 спецій для серця» авторства Андрія. 

«Все, про що я молилась в останні дні — щоб ти з’явився у мережі. Щоб почитав повідомлення і переглянув фоточки від Юляшки, на які вона чекала відповідей і постійно питала: “Чого тато не відповідає?”. Побачив скрини наших з нею переписок, від яких ти б посміхнувся, і тобі б стало так тепло на серці. Але там застигло — востаннє у п’ятницю, о 01:07», — написала Уляна. Герой загинув у бою під Бахмутом на Донеччині 2 липня.

Андрій Гудима був багатогранною особистістю, інтелектуалом та патріотом. Він працював більдредактором в «Еспресо.Захід», знайшов себе як художник, юрист та блогер. Був шеф-кухарем ресторанів «Open. Швидкий ресторан» та «Re:bro. Пивний ресторан здорового харчування». Написав книгу, вихід у світ якої так і не побачить.

Ілюстраторка Світлана Фесенко розповіла, що вони з Андрієм встигли обговорити концепцію обкладинки та малюнки до книжки: «Декілька місяців тому Видавництво Старого Лева черговий раз долучило мене до чудовезного проєкту – ілюструвати книгу про спеції. Яскраву, дотепну, веселу, смачну книгу про спеції. Про життя. Та життя, на жаль, ніколи не знає, коли прийде смерть... Але книжка буде. Я її малюю. Тепер як книжку пам'яті про Андрія. Я малюю celebration of life. У всіх сенсах».

Свої співчуття висловила і засновниця «Видавництва Старого Лева», поетка Мар’яна Савка: «Наш автор, який не встиг побачити свою книжку. Загинув на фронті. А ще на "Книжковому Арсеналі" ми зі Світланою Фесенко розглядали її акварельки до цієї неймовірної книжки про спеції. Стільки в ній любові і смаку до життя. Це буде дуже красиве видання, Андрію, обіцяю. Дуже боляче бути видавцем книжок, які побачать світ без авторів».

Письменниця Євгенія Кузнєцова написала: «Від учора, коли побачила оте страшне "загинув" в месенджері, наче живу і бавлюся з дітьми, а наче й не дихається. Його фото є в "Готуємо в журбі", його цитата є в коміксі про борщ, я весь час казала: "Напиши вже книжку!". Дуже рвучкий, не хотів чекати ні миті, поки видавництво вирішить щодо його рукопису, тому де вирішують роки, вирішили за тижні. Такі красиві ілюстрації, такі талановиті тексти, такий смак до життя, таке вміння бачити навколо те, що простим смертним не видно. Добро, відкритість і якась красива дитячість, запакована в маскулінну екстравагантну обгортку. Не вірю. Буде ще одна посмертна книжка. Посмертна. Книжка. Його вбили рускі».

Андрій — молодший син Олександра Гудими, народного депутата України 3-го, 4-го та 6-го скликань.

Батько Андрія — Олександр Гудима

Прощання з Андрієм Гудимою відбудеться в четвер, 6 липня, об 11:00 в Гарнізонному храмі у Львові, поховання — на Личаківському кладовищі (Марсове Поле) о 12:00.

Напередодні, 5 липня, у цьому ж храмі прощатимуться з письменницею Вікторією Амеліною, яка загинула від ракетного удару по кафе в Краматорську 27 червня. Книжки Вікторії «Дім для Дома», «Е-е-есторії екскаватора Еки» та «Хтось, або Водяне Серце» теж виходили друком у «Видавництві Старого Лева». 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6589
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду