У Києві відбудеться фотовиставка, присвячена пам'яті поета та військового Максима Кривцова

У Києві відбудеться фотовиставка, присвячена пам'яті поета та військового Максима Кривцова

16 Січня 2024
707
16 Січня 2024
16:25

У Києві відбудеться фотовиставка, присвячена пам'яті поета та військового Максима Кривцова

707
Виставка складатиметься з 24 фоторобіт полеглого бійця і буде доповнена його поезіями.
У Києві відбудеться фотовиставка, присвячена пам'яті поета та військового Максима Кривцова
У Києві відбудеться фотовиставка, присвячена пам'яті поета та військового Максима Кривцова

У Києві відкриють виставку фотографій «Далі: Я поверну собі своє життя», присвячену пам'яті полеглого на фронті поета та військового Максима Кривцова з позивним «Далі».

Про це «Детектор медіа» дізнався від організаторів фотовиставки, які повідомили, що вона відбуватиметься у Squat 17b (вул. Терещенківська, 17-Б) і триватиме з 22 січня до 3 лютого.

Виставка складатиметься з 24 фоторобіт Максима Кривцова і буде доповнена його поезіями. Її відкриття куратори присвятили до дня народження автора.

Під час події друзі та близькі Максима читатимуть вірші з його поетичної збірки «Вірші з бійниці». Усі роботи, а також листівки з ілюстраціями українських художників і художниць можна буде придбати — кошти передадуть на збереження пам'яті про Кривцова.

«Далі мав те, що неможливо вбити. Рукописи й світлини, відскановані знімки, переписані руками й опубліковані в соцмережах, перечитані уважними очима вірші на сторінках книги. Весь цей доробок промовляє — “Я поверну собі своє життя”», — розповіла співзасновниця культурного проєкту Squat 17b та кураторка виставки Дар’я Криж.

Фото, надане організаторами виставки

У грудні 2023 року Кривцов планував виставку своїх фоторобіт із війни в закладах Києва. Друзі поета додають: це мало стати нагадуванням, що Росія продовжує війну проти українців і воїни продовжують захищати мирне життя.

«Найбільше всі ми хочемо, щоб він відповів. Прокоментував, дав опис портрета, щоб пояснив, як бути з кожною з робіт. Втім, цього не станеться. І ми взяли на себе цю відповідальність. У листуваннях з Максимом є побажання, якою він хотів бачити виставку. І ми намагались дотримуватися цих побажань», — кажуть у команді організаторів заходу.

Фото Максима Кривцова, надане організаторами виставки

Поет, захисник України Максим Кривцов із позивним «Далі» загинув 7 січня 2024 року на війні.

Він є автором книги «Вірші з бійниці», визнаної однією з найкращих українських книжок 2023 року за версією Українського ПЕН. Його поезія звучала у межах проєкту радіо «Промінь» «День, якого не повинно бути».

Максим Кривцов пішов на війну добровольцем у 2014 році. Згодом працював у Центрі реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС й у Veteran Hub. Після повномасштабного вторгнення росіян у 2022-му повернувся на фронт. Продовжував писати вірші та прозу. Мав незавершений роман.

Після загибелі поета українці розкупили весь наклад збірки «Вірші з бійниці». Видавництво «Наш формат» оголосило, що випустить її новий наклад. Кошти, виручені від продажу теперішнього та майбутніх накладів книжки, видавництво порівну перераховуватиме родині Максима Кривцова та громадській організації «Реформація» на просвітницькі книжкові проєкти для військових.  

Фото: Суспільне

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
707
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду