Слідство встановило деталі вбивства Володимира Вакуленка та ще трьох жителів Ізюмщини

Слідство встановило деталі вбивства Володимира Вакуленка та ще трьох жителів Ізюмщини

24 Листопада 2023
1145
24 Листопада 2023
23:32

Слідство встановило деталі вбивства Володимира Вакуленка та ще трьох жителів Ізюмщини

1145
Причиною затримання та вбивства всіх чотирьох була проукраїнська позиція.
Слідство встановило деталі вбивства Володимира Вакуленка та ще трьох жителів Ізюмщини
Слідство встановило деталі вбивства Володимира Вакуленка та ще трьох жителів Ізюмщини

Двоє військовослужбовців угруповання «ЛНР» — 50-річний Сергій Удоденко з позивним «Удод» та 33-річний Владислав Нескородьєв з позивним «Лев» — катували дитячого письменника Володимира Вакуленка перед стратою, роздягали з метою знайти татуювання з тризубом та зламали два пальці на лівій руці. Тіло письменника викинули обіч дороги поблизу села Капитолівки, де воно пролежало близько двох місяців. Тіла ще трьох жителів села загарбники прикрили гіллям у лісі. 

Які деталі вбивства Володимира Вакуленка та ще трьох жителів Ізюмщини встановило слідство, розказав під час брифінгу начальник Слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов, передає Суспільне

За словами Болвінова, письменника забрали на страту 24 березня 2022 року. 

«Його посадили до білого мікроавтобуса без дверей з маркуванням "Z". І вивезли, як потім з'ясувалося, на розстріл. Скалічене і розстріляне тіло письменника ці нелюди скинули просто з дороги. Першими тіло Вакуленка оглянули чоловіки, які здійснювали в Ізюмі роботи ритуальної служби. Про те, що на дорозі до Капитолівки лежить труп, повідомили їм російські військові, це сталося вже у травні, приблизно через 2 місяці після розстрілу. Тоді тіло письменника і потрапило до масового поховання під номером 319», — розказав Сергій Болвінов.

 

Могила в Ізюмському лісі, де знайшли тіло Володимира Вакуленка. Фото: Суспільне. 

У справі — 13 томів, провели понад 40 допитів, 4 обшуки, 37 судових експертиз, допитали 26 свідків, 28 впізнань зі свідками, є 8 потерпілих, каже правоохоронець: «Отримати свідчення для нас було непросто, бо люди, які були під окупацією, боялися. Один за одним ми збирали докази, тому розслідування тривало понад рік». 

Один з підозрюваних — «Лев» — керував викраденням письменника й інших жителів Капитолівки та їхніми стратами.

 

13 томів справи про вбивство Володимира Вакуленка та ще трьох жителів Ізюмського району. Фото: Дмитро Гребінник / Суспільне Харків. 

«Володимира Вакуленка катували перед стратою, змушували роздягатися, шукали татуювання тризубу, били. На тілі вбитого експерти побачили два зламані пальці на лівій руці. Перший виконавець — 50-річний кулеметник з позивним "Удод". Саме він стріляв з пістолета Макарова, саме ці дві 9-мм кулі вилучили з тіла вбитого Вакуленка після ексгумації. Другий віддавав наказ — його теж впізнали свідки — був командиром роти, позивний "Лев", йому 33 роки», — каже начальник Слідчого управління. 

Обидва підозрювані — уродженці Луганської області, раніше притягувалися до кримінальної відповідальності за крадіжки. На бік ворога «Удод» та «Лев» перейшли під час окупації, каже Сергій Болвінов. 

Справу про вбивство Вакуленка розслідують разом зі справами про вбивства ще трьох жителів Ізюмщини. За даними поліції, усіх чотирьох убили ті ж самі «Лев» та «Удод». 

«Одне тіло ми знайшли на місці масового поховання під номером 430. Його затримали та вбили через те, що він був колишнім учасником АТО. Його звали Юрій. Двох інших цивільних схопили в лісі. Окупанти вирішили, що вони вивідують і передають ЗСУ російські позиції. Чоловіки пішли до лісу за шишками для самовара. Тоді було дуже холодно, не було світла, тож люди знайшли старий самовар і вирішили нагрітися чаєм. Покидьки вбили їх», — каже правоохоронець. 

 

Місце масового поховання людей в Ізюмі, 22 вересня 2022 року. Фото: Суспільне Харків. 

У слідства є версія, що перед розстрілом усіх трьох — учасника АТО та двох цивільних — змусили викопати собі ями для поховання: «Тіла вони не закопали. Вони їх закидали гіллям. І лише потім, у серпні 2022 року, ці тіла знайшли люди з "Грузу 200". Два тіла були впізнані родичами, їх поховали на звичайному кладовищі, а Юрія ніхто не зміг впізнати, його перепоховали у місці масового поховання». 

Також убитих перед смертю катували та тримали у підвалі одного з будинків.

 

Щоденник Володимира Вакуленка в харківському літмузеї. 21 березня 2023 року. Фото: Суспільне Харків. 

«Катівні облаштовували у житлових будинках Капитолівки. Людей тримали в погребі будинку №14 по вулиці Лугова. У погребі тримали трьох жертв у цій справі. Свідок впізнав рюкзак вбитого Володимира Вакуленка з шевронами ЗСУ, тризубом на подвір'ї. Колишнього АТОвця вбили з особливою жорстокістю. Його клали обличчям на підлогу, стріляли з пістолета біля тіла та голови. Від уламків від куль та підлоги він увесь був у крові. Це була імітація розстрілів, щоб налякати та морально знесилити людей, які перебували у погребі та проживали у селі», — стверджує начальник управління. 

«Удода» та «Лева» впізнали завдяки свідченням місцевих жителів.  

Свідки у справі розповіли:  «Удод» неодноразово вихвалявся, що командир з позивним «Лев» надавав йому вказівки вбивати людей, бо сам нібито боїться крові. Також свідки чули й розмови серед військових про вбивство ними чотирьох цивільних.

 

«Лев» та «Удод». Фото: Харківська облпрокуратура. 

«Коли вони розмовляли, то називали вбитих такими словами: "Ми вбили одного "нацика", "атошника" та двох з лісу, які ходили за шишками», — розповів Сергій Болвінов. 

Нині немає інформації, хто саме навів окупантів на Володимира Вакуленка. 

«Удод» та «Лев», за інформацією поліції, наразі живі: «Найближчим часом їх оголосять у міжнародний розшук. Ми плануємо звертатися до суду, аби організувати спеціальне судове розслідування без їхньої участі», — повідомив правоохоронець. 

Двоє підозрюваних — це не всі, хто причетний до цього та інших злочинів у Капитолівці, стверджує начальник Слідчого управління поліції: «Увесь спектр і увесь обсяг цих злочинів не обмежується вбивствами, тому що вони мародерили, викрадали, проводили нібито обшуки, а потім з будинків усе зникало. Забирали автомобілі, вони стояли на блокпостах і тероризували усю територію — група, яка працювала під керівництвом повідомленої підозрюваної особи». 

Слідство знає позивні ще чотирьох окупантів, які можуть бути причетними до злочинів у селі. 

Вбивці — «Удод» та «Лев» — імовірно, знали під час вбивства Вакуленка, кого саме вони вбивають, зазначає Сергій Болвінов. 

«Ми вважаємо, що причиною затримання й вбивства всіх чотирьох була проукраїнська позиція. Це були місцеві, всі говорили українською. Один служив в АТО, два інші між собою у спілкуванні використовували українську», — каже він.

  

Володимир Вакуленко / фейсбук-сторінка письменника. 

Нагадаємо, про загибель Володимира Вакуленка стало відомо 28 листопада 2022 року за результатами експертизи ДНК. Тіло письменника виявили в місці масового поховання після того, як українські війська звільнили окупований Ізюм.

Росіяни захопили Вакуленка в полон наприкінці березня поблизу села Капитолівка, що поряд з Ізюмом.  23 березня окупанти забрали письменника разом із його сином, який має розлади аутичного спектру. Чоловіка сильно побили, але після декількох годин допиту відпустили додому. Наступного дня, 24 березня, ті ж військові прийшли по письменника знову. Живим Володимира Вакуленка близькі більше не бачили.

Володимир Вакуленко — письменник та громадський діяч, прозаїк, поет, перекладач. Автор тринадцяти дитячих книг. Лауреат літературних премій, серед яких міжнародна літературна премія імені Олеся Ульяненка за роман «Кладовище сердець» («Інфаркт для ґурманів»).

Учасник Революції гідності, був поранений у Маріїнському парку 18 лютого 2014 року під час сутички з «тітушками». Волонтер від початку 2015 року.

На честь Володимира Вакуленка в Ізюмі назвали вулицю. У травні цього року письменника посмертно нагородили спеціальною відзнакою Prix Voltaire Award 2023 від Міжнародної асоціації видавців.

У червні 2023-го в межах «Книжкового Арсеналу» в Києві презентували воєнний щоденник убитого російськими окупантами письменника Володимира Вакуленка «Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші». Всього за три тижні українці розкупили 1500 примірників книжки.

Фото: Володимир Вакуленко / фейсбук-сторінка письменника

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1145
Читайте також
06.01.2023 08:55
Андрій Кокотюха
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду