Редактор чернігівського видання «Челайн» Павло Солодовник презентував англомовну версію своєї книги про злочини росіян на Чернігівщині

Редактор чернігівського видання «Челайн» Павло Солодовник презентував англомовну версію своєї книги про злочини росіян на Чернігівщині

10 Січня 2024
708
10 Січня 2024
13:43

Редактор чернігівського видання «Челайн» Павло Солодовник презентував англомовну версію своєї книги про злочини росіян на Чернігівщині

708
Книгу було створено у співпраці з Оперативним командуванням «Північ», філіями СБУ та Генпрокуратури в Чернігівській області, а також із Територіальним центром соціальної підтримки і комплектування.
Редактор чернігівського видання «Челайн» Павло Солодовник презентував англомовну версію своєї книги про злочини росіян на Чернігівщині
Редактор чернігівського видання «Челайн» Павло Солодовник презентував англомовну версію своєї книги про злочини росіян на Чернігівщині

Журналіст і редактор чернігівського видання «Челайн» Павло Солодовник повідомив на своїй фейсбук-сторінці про те, що вийшла друком англомовна версія його книги «Боротьба нескорених: хроніка війни і злочини російських окупантів на Чернігівщині». Цю інформацію він підтвердив у коментарі «Детектору медіа».

«Якщо коротко — це енциклопедія війни на Чернігівщині, хроніка по днях — з 24 лютого, унікальні документи, фото, аналіз подій, основні доленосні битви, зафіксовані злочини окупантів і т.д.

Якщо хочете зробити презент комусь за кордон — варіант дійсно підходящий. Книга надрукована на якісному фотопапері і містить якісні кольорові фото (дуже багато унікальних фото, деякі з них можна зустріти лише в цій книзі)», — йдеться в дописі редактора «Челайн».

У коментарі нашому виданню Павло Солодовник розповів, що робота над створенням книги «Боротьба нескорених: хроніка війни і злочини російських окупантів на Чернігівщині» стартувала на початку 2023-го і тривала близько пів року. Після цього відбулася презентація української версії книги та розпочалась робота з її перекладання англійською. Наразі книгу українською можна знайти в бібліотеках та книгарнях Чернігівщини. Також у редакції «Челайн» усе ще залишається кілька примірників, які можна придбати.

«Це вже друга наша книга про бойові події на Чернігівщині. Перша книга під назвою “Нескорена Чернігівщина. Реальні історії війни” вийшла наприкінці 2022 року. Наша друга книга “Боротьба нескорених: хроніка війни і злочини російських окупантів на Чернігівщині”, англомовна версія якої щойно вийшла, концептуально відрізняється від першої. Під час роботи над першою книгою ми їздили по деокупованих територіях Чернігівщини, спілкувалися із тамтешніми мешканцями, з родичами загиблих та полонених, військовими, волонтерами, і ця книга вийшла, я б сказав, більш художньою, хоч у ній все правдиво. Наша друга книга — це своєрідна енциклопедія подій великої війни на Чернігівщині», — сказав у коментарі «Детектору медіа» Солодовник.

Він додав, що друга книга була створена у співпраці із Оперативним командуванням «Північ», філіями СБУ та Генпрокуратури в Чернігівській області, а також із Територіальним центром соціальної підтримки і комплектування.

«Ми попередньо зустрілися із представниками цих відомств, обговорили ідею нашого проєкту, його місію. В процесі нашої співпраці кожне з цих відомств надавало інформацію, яку я аналізував та систематизував. Можу сказати, що значна частина даних, які увійшли до книги, — це саме інформація від цих державних органів», — сказав автор-упорядник книги.

За його словами, книга має чотири розділи. Перший — це хронологія основних подій, починаючи з 24 лютого 2022 року і до моменту деокупації Чернігівщини. У другому розділі йдеться про конкретні воєнні злочини росіян і тих, хто отримав реальні терміни ув'язнення за це, зокрема про російського танкіста Кулікова, якого в Україні засудили до 10 років в'язниці. Третій розділ присвячений подіям у селі Ягідне, мешканців якого російські окупанти протягом майже місяця тримали у підвалі. Четвертий розділ містить ідеологічні пояснення причин російського повномасштабного вторгнення в Україну.

Павло Солодовник також сказав, що презентація англомовної версії книги вже відбулась у Польщі, а зараз він разом із колегами має намір поширювати її за кордоном серед дипломатичних відомств країн, культурних центрів тощо.

«Зараз ми готуємося до того, щоб розпочати роботу над наступною книгою, яка також буде присвячена подіям повномасштабної війни на Чернігівщині. Ми хочемо, щоб ця наша праця стала внеском у спільну роботу із фіксації російських злочинів в Україні», — сказав наш співрозмовник.

Як повідомляв «Детектор медіа» раніше, випуск в Україні книжкової продукції у 2023 році збільшився у порівнянні із 2022-им на 73% за кількістю видань, а за тиражами — на 203%. 

Письменник Олександр Михед із книжкою «Позивний для Йова. Хроніки вторгнення» став лауреатом Премії імені Юрія Шевельова у 2023 році.

«1+1 media» та книжкова платформа Yakaboo стали партнерами задля популяризації української мови та літератури та підтримки військових. Проєкти «Бібліотека для героїв» і «Книги на фронт», якими опікується Yakaboo, відтепер матимуть медіапартнера.

Фото: фейсбук-сторінка Павла Солодовника

 

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
708
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду