Книгу Соні Кошкіної про війну в Україні передали до бібліотеки чеської Академії наук

Книгу Соні Кошкіної про війну в Україні передали до бібліотеки чеської Академії наук

16 Лютого 2024
1409
16 Лютого 2024
18:02

Книгу Соні Кошкіної про війну в Україні передали до бібліотеки чеської Академії наук

1409
Також журналістка розповіла ДМ, що почала писати наступну книжку — про українську церкву.
Книгу Соні Кошкіної про війну в Україні передали до бібліотеки чеської Академії наук
Книгу Соні Кошкіної про війну в Україні передали до бібліотеки чеської Академії наук

Книгу української журналістки Соні Кошкіної «Україна. Особисті свідчення та геополітичні причини російсько-української війни», яка влітку минулого року вийшла в Чехії, придбали для бібліотеки Інституту філософії Академії наук Чеської республіки. Як відомо, цю книгу шефредакторка LB.ua писала у співавторстві з Радомиром Мокриком — істориком, культурологом, науковим працівником Інституту східноєвропейських студій Карлового університету в Празі.

«Чеські читачі відзначають високу якість кінцевого продукту і, звісно, потрапити до бібліотеки чеської Академії наук — це велика честь. Тим більше, що ця книга — перша, яка вийшла в мене іноземною мовою», — розповіла Соня Кошкіна в коментарі «Детектору медіа».

За словами журналістки, якщо Радомир пояснював читачам історичні передумови російської агресії, то її завданням було розказати про те, як змінилося українське суспільство після 24 лютого 2022 року.


 

«Тема дуже широка, і я вирішила сконцентруватися на конкретних життєвих історіях — зазвичай вони “заходять” найкраще. І це були історії моїх колег-журналістів: нашого Макса Левіна, що загинув від рук окупантів у лісі під Мощуном, Тані Ніколаєнко, яка дивом вижила в окупації, Тані Чорновол, яка героїчно воює з першого дня, Жені Спіріна, який розбирав трупи в морзі Бучі, Міши Палінчака, який зробив чи не найстрашніші кадри після звільнення Київської області, та інших», — розповідає Кошкіна.

Робота не була легкою, зізнається медійниця. Згадувати все це знову і знову було складно навіть фізично. Але вона розуміла, що ці історії мають бути зафіксовані, адже це один зі способів донести світові правду про злочини росіян, тому змусила себе сконцентруватися і писати.

Видавництво, за словами Соні, каже, що попит на книгу дуже високий і вона добре розходиться, тобто допомагає підтримувати інтерес до української теми на належному рівніА з початку нинішнього року, повідомила журналістка «ДМ», вона нарешті зайнялася тим, про що давно мріяла, — написанням книги про українську церкву.

«Для багатьох людей світських усе, що пов'язано з релігією, видається темою занадто складною та заплутаною. Бородаті дядьки в довгих платтях, численні обмеження, незрозумілі ритуали. Мабуть, не варто наближатися, якщо воно тебе не стосується напряму. І так, дійсно, багато де працює. Однак в Україні ситуація інша. У нас “церковне питання” — фактор, без перебільшення, національної безпеки. А Томос про автокефалію — це не стільки про церкву, скільки про Націю і Незалежність», — говорить Кошкіна і ділиться планами відповісти в новій книзі на ключові питання українського церковно-політичного життя.

Серед них:

  • Чому Філарет (Денисенко) не став Патріархом всія Русі, а перший Президент України Кравчук підтримав створення Київського патріархату?
  • Чому Янукович щиро вірив, що священнослужителі допоможуть йому виграти вибори?
  • Звідки взялася ідея «русского міра» і що це, в біса, таке?
  • Що передувало отриманню Томосу, і що відбувалося за лаштунками? Хто насправді був серед головних гравців?
  • Чому так важливо самостійній державі мати власну церкву?
  • Як Кирило (Гундяєв) з ліберального священника перетворився на кривавого патріарха?
  • Звідки в голові у Путіна маячня про «святу триєдину Русь»? І як мілітаризація російського православ'я вплинула на Україну?
  • Чому, плануючи вторгнення, російські військові розраховували на підтримку структур УПЦ (МП) в Україні?
  • Чому «хресна хода» «Служби Божої» проти московських попів розпочалася саме в 2022-му році?
  • Чому УПЦ МП ніяк не може остаточно порвати з Москвою?
  • Яким є майбутнє українського православ'я? Чи зможе воно колись об’єднатися?
  • Що чекає на РПЦ після того, як Росія програє? Чи сяде Гундяєв на одну лаву підсудних разом з Путіним?

Соня Кошкіна із Вселенським патріархом Варфоломієм та предстоятелем Православної церкви України, митрополитом Епіфанієм

«Про все це — просто, захопливо й зрозуміло. Для  максимально широкого кола читачів. Сподіваюся, за рік ми вже будемо говорити з вами про цю книгу, тримаючи її в руках», — обіцяє Соня Кошкіна.

Нагадаємо, у квітні 2022-го стало відомо, що шефредакторка LB.ua Соня Кошкіна почала працювати на кафедрі журналістики (факультеті соціальних наук) у Карловому університеті в Празі, пізніше — в Університеті Масарика (Брно), також читала лекції в Університеті Мессіни (Сицилія) та Європейському університеті (Будапешт). 

Крім того, перебуваючи у Празі, журналістка співпрацювала з «Радіо Україна».

У лютому 2022-го спільно з театром «Дах» вона запустила «Інтелектуальний салон Кошкіної та Троїцького». Наприкінці весни 2023 року журналістка повернулась в Україну. 

Свою першу книгу — «Майдан. Нерозказана історія» — Соня Кошкіна видала у 2015 році.

Фото: фейсбук Соні Кошкіної

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1409
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду