Помер український перекладач, журналіст та поет Олександр Мокровольський

Помер український перекладач, журналіст та поет Олександр Мокровольський

23 Грудня 2023
1704
23 Грудня 2023
12:57

Помер український перекладач, журналіст та поет Олександр Мокровольський

1704
Він є автором першого українського перекладу книги Джона Толкіна «Гобіт, або Мандрівка за Імлисті гори», який був адаптований для дітей.
Помер український перекладач, журналіст та поет Олександр Мокровольський
Помер український перекладач, журналіст та поет Олександр Мокровольський

У п'ятницю, 22 грудня, у віці 77 років пішов з життя український перекладач, журналіст, поет і художник Олександр Мокровольський. Про це повідомили в Національній спілці письменників України.

За словами секретаря Національної спілки письменників України Олександра Божка у коментарі «Новинарні», цього дня літератора знайшли мертвим у його кімнаті в Будинку творчості письменників в Ірпені під Києвом.

«Олександр Миколайович Мокровольський відійшов на Сонцестояння у кращий світ... І довершення українського ''Улісса'' Джойса після Олександра Тереха, і вибрані Гіні та Єйтс, і Толкін, і виняткові хрестоматійні збірки зарубіжної поезії для шкільництва, і оригінальна авторська поезія, і ''Істина і метод'' Гадамер, і 'Homo Ludens' Гейзінги, і ще, і ще — залишаться в нашій культурі. Але ніщо не замінить теплого спілкування, яким обдарували Ви багатьох. Світла пам'ять і земля пером, Майстре», — також написав письменник і перекладач, член НСПУ Дмитро Чистяк.

Олександр Мокровольський володів англійською, іспанською, німецькою, французькою та польською мовами, був одним з останніх представників «класичної» української перекладацької школи, яка виникла ще у 1970-х роках на основі журналу іноземної літератури «Всесвіт».

Протягом 11 років він працював редактором у видавництві дитячої літератури «Веселка», де у 1985 році й вийшов перший твір Джона Толкіна українською мовою — «Гобіт, або Мандрівка за Імлисті гори», адаптований для дітей.

Серед його перекладів також — Вільям Шекспір «Венера і Адоніс», Джон Толкін «Володар перснів», Чарлз Дікенс «Різдвяні повісті», Джеймс Джойс «Улісс», Ніл Гейман «Кораліна» та багато інших. Окрім цього, Мокровольський написав власні поетичні твори, зокрема «Глибокий лет» (1983), «Явір і пальма» (1986), «Сонет проти ІМПЕРефІЇ» (2023).

У 2016 році Олександр Мокровольський випустив ілюстрований збірник власних досліджень української символіки «Коло ідей», ілюстрації до якого також створив самостійно.

Упродовж останніх років він викладав курс професійного перекладу студентам Національного університету «Києво-Могилянська академія».

«Детектор медіа» висловлює щирі співчуття рідним та близьким пана Олександра. Вічна пам'ять.

Фото: «Кропива»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1704
Читайте також
09.01.2024 14:10
Роман Мельник
«Детектор медіа»
2 146
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Микола
304 дн. тому
Царство небесне душі шанованого Олександра Добровольського, талановитій, щирій, що несла в собі і стверджувала найкращі риси українця. Вічна пам'ять.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду