Журналіст Дмитро Хилюк, який перебуває в російському полоні, отримав міжнародну нагороду PEMC

Журналіст Дмитро Хилюк, який перебуває в російському полоні, отримав міжнародну нагороду PEMC

7 Грудня 2023
1901
7 Грудня 2023
09:23

Журналіст Дмитро Хилюк, який перебуває в російському полоні, отримав міжнародну нагороду PEMC

1901
Премія присуджується особам, які борються проти тоталітаризму та за ідеали демократії.
Журналіст Дмитро Хилюк, який перебуває в російському полоні, отримав міжнародну нагороду PEMC
Журналіст Дмитро Хилюк, який перебуває в російському полоні, отримав міжнародну нагороду PEMC

Український журналіст, кореспондент УНІАН Дмитро Хилюк, який перебуває у полоні в Росії, отримав відзнаку Платформи європейської пам'яті та сумління (Platform of European Memory and Conscience).

Церемонія нагородження, повідомляє УНІАН, відбулася у Варшаві в рамках щорічної зустрічі членів Платформи. Нагороду для Дмитра отримала його колега Тетяна Поляковська, яка передасть її батькам журналіста.

Участь у заході взяли представники 48 інституцій. Загалом до Платформи входить 68 інституцій та організацій із 23 країн Європи та Північної Америки. Абсолютною більшістю вони підтримали кандидатуру Дмитра.

Ця премія присуджується особі чи особам, які борються проти тоталітаризму, за ідеали демократії, основні права і свободи людини та верховенство права. Переможцем премії може бути будь-яка країна світу. Премія Платформи має підтримувати її переможців у їхній боротьбі, допомагати захищати їх від переслідувань та сприяти міжнародному розголосу їхньої справи.

Хилюк був висунутий на цю нагороду українськими інституціями, які є членами Платформи: Національним музеєм Голодомору-геноциду, Центром досліджень визвольного руху, Інститутом національної пам'яті та Галузевим державним архівом ІНП.

«Платформа європейської пам'яті та сумління», яка є некомерційною міжнародною неурядовою організацією, досліджує діяльність та злочини тоталітарних режимів у ХХ столітті.

Нагадаємо, журналіст агентства УНІАН Дмитро Хилюк зник у березні 2022-го на окупованій Росією Київщині, в його рідному селі Козаровичі. У квітні РФ підтвердила, що утримує журналіста. Певний час він перебував у СІЗО в Брянській області. Точне місце перебування кореспондента було невідоме.

У серпні 2022 року через Міжнародний комітет Червоного Хреста батьки Дмитра Хилюка отримали від нього лист, датований 14 квітня. На конверті був штамп «Почта России», а сам лист містив одне речення: «Дорогі мої мамо, тату, я живий, здоровий, у мене все добре».

Дмитро Хилюк є серед двох зниклих безвісти в 2022 році в усьому світі журналістів, які ввійшли до річного звіту «Репортерів без кордонів».

17 травня група «1+1 media» опублікувала звернення до міжнародних професійних та правозахисних спільнот із проханням допомогти визволити з полону Росії Дмитра Хилюка, а також усіх цивільних заручників, яких держава-агресор незаконно утримує від початку свого повномасштабного вторгнення в Україну. 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що він особисто тримає на контролі питання щодо визволення з російського полону журналіста інформагентства УНІАН Дмитра Хилюка.

Наприкінці травня цього року поліція Київської області передала справу щодо викрадення росіянами Дмитра Хилюка до Головного управління СБУ.

У липні 2023-го «Репортери без кордонів» встановили, що Дмитро живий і утримувався в СІЗО №2 у Новозибкові Брянської області РФ, а зараз перебуває в одній з в'язниць Володимирської області.

Фото: Дмитро Хилюк / фейсбук, УНІАН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1901
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду