Правозахисник та воїн ЗСУ Максим Буткевич перебуває в колонії тимчасово окупованого Красного Луча на Луганщині, — «Громадське радіо»

Правозахисник та воїн ЗСУ Максим Буткевич перебуває в колонії тимчасово окупованого Красного Луча на Луганщині, — «Громадське радіо»

5 Грудня 2023
4639
5 Грудня 2023
22:02

Правозахисник та воїн ЗСУ Максим Буткевич перебуває в колонії тимчасово окупованого Красного Луча на Луганщині, — «Громадське радіо»

4639
Про місце перебування незаконно засудженого Росією Максима Буткевича «Громадському радіо» повідомив його батько Олександр.
Правозахисник та воїн ЗСУ Максим Буткевич перебуває в колонії тимчасово окупованого Красного Луча на Луганщині, — «Громадське радіо»
Правозахисник та воїн ЗСУ Максим Буткевич перебуває в колонії тимчасово окупованого Красного Луча на Луганщині, — «Громадське радіо»

Правозахисник і військовослужбовець Збройних сил України Максим Буткевич, про долю якого не було відомо нічого після засідання російського апеляційного суду, що відбулося 22 серпня 2023 року, перебуває в тимчасово окупованому місті Красний Луч (Хрустальний) на Луганщині. Інформацію про це «Громадському радіо» підтвердив батько полоненого Олександр Буткевич.

Він наголосив, що «після довготривалого мовчання (понад три місяці) ФСВП (Федеральна служба виконання покарань РФ) відповіла адвокату Леоніду Соловйову про місцеперебування».

Згідно з відповіддю, з якою ознайомилося «Громадське радіо», Максим Буткевич «відбуває міру кримінального покарання у ВК-2», що розташована в тимчасово окупованому місті Вахрушеве (укр. Боково-Хрустальне, підпорядковане міській раді м. Красний Луч / Хрустальний) Луганської області.

На початку листопада правозахисники проєкту «Без кордонів» закликали українську владу розслідувати злочин щодо сфабрикованої РФ справи проти співзасновника та координатора проєкту Максима Буткевича. Світову спільноту активісти закликали продовжувати тиск на Росію задля його розшуку та звільнення. 

Учасники проєкту «Без Кордонів» нагадали, що насильницьке зникнення, так само, як позбавлення військовополоненого права на справедливий і регулярний суд, є воєнним злочином з боку Росії. 

«Ми закликаємо українську владу розслідувати цей злочин. Ми закликаємо світову спільноту продовжувати тиск на Російську Федерацію для розшуку та звільнення Максима Буткевича й усіх ув’язнених українських військових та цивільних громадян, а також посилювати санкції за порушення Росією міжнародного гуманітарного права та прав людини, зокрема — ввести персональні санкцій проти всіх, хто причетний до фабрикації справи проти Максима Буткевича», — заявили правозахисники проєкту «Без кордонів».

Нагадаємо, раніше адвокат Леонід Соловйов повідомляв, що після суду Максима Буткевича можуть етапувати до Ростовської або Бєлгородської області РФ.

22 серпня 2023 року перший апеляційний суд загальної юрисдикції у Московській області залишив у силі «вирок» правозахиснику і журналісту, військовослужбовцю Максиму Буткевичу, засудженому до 13 років колонії суворого режиму окупаційним судом у тимчасово підконтрольній Росії Луганській області.

Водночас «судді» ухвалили зарахувати фактичний час тримання під вартою з 19 серпня 2022 року — тобто з моменту відповіді з міноборони РФ, яка підтвердила, що Максим Буткевич був ув’язнений.

Максим Буткевич — український правозахисник і журналіст, координатор та співзасновник проєкту «Без кордонів», спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидії мові ворожнечі. Співзасновник «Громадського радіо» та Центру прав людини Zmina.

Раніше також працював на BBC World Service та низці загальноукраїнських телеканалів, кілька років був гостьовим лектором НаУКМА, а також входив до правління українського представництва Amnesty International та Громадської ради при МВС. Упродовж багатьох років є одним із модераторів показів та подій міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Від весни 2014 року Максим Буткевич допомагав переселенцям і переселенкам, а також займався захистом біженців та протидією дискримінації. Загалом правозахистом він займається впродовж останніх 20 років.

З початком повномасштабної війни Максим Буткевич поставив на паузу свою діяльність із допомоги біженцям, журналістську, гуманітарну, просвітницьку і правозахисну активність і в березні 2022 року пішов служити в ЗСУ.

10 липня 2023 року стало відомо, що Максим Буткевич потрапив у російський полон. Це сталося в районі тимчасово захоплених РФ пунктів Золоте і Гірське в Луганській області. Мати Буткевича Євгенія дізналася про долю сина з відео у ЗМІ, яке було оприлюднене наприкінці червня. Відео з полоненими військовослужбовцями ЗСУ, серед яких був і Максим Буткевич,  опублікували російські пропагандисти. 

Окупаційний суд на Луганщині 10 березня 2023 року засудив Буткевича до 13 років ув’язнення. Окупанти звинуватили його та ще двох українців у «жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні у збройному конфлікті заборонених методів». Буткевича так званий «суд» вважає  винним у «замаху на вбивство двох осіб» та «умисному ушкодженні чужого майна» в місті Сєвєродонецьк.

Адвокат Максима Буткевича в апеляційній скарзі посилався на публікацію видання «Ґрати», де йшлося  про те, що Буткевич не міг бути в Сєвєродонецьку 4 червня 2022 року. Слідство ж натомість стверджувало, що цього дня правозахисник нібито вистрілив із гранатомета в під'їзд житлового багатоповерхового будинку, де ховалися дві місцеві мешканки.

Адвокат попросив у скарзі скасувати вирок і закрити кримінальну справу. Апеляцію та справу направили до Апеляційного військового суду в Московській області разом із позицією прокурора. Той наполягав на тому, щоби залишити вирок без змін.

Видання «Ґрати» знайшло докази того, що Буткевич не перебував на Донбасі принаймні до 14 червня, про що свідчить його листування з колегами та близькими в той час. 

29 червня 2023 року стало відомо, що Апеляційний військовий суд у Московській області розгляне скаргу на вирок правозахиснику Максиму Буткевичу, якого окупанти засудили до 13 років «за постріл із гранатомета по житловому будинку у Сєвєродонецьку».

Українські правозахисники,  МЗС України, а також депутати ПАРЄ закликали звільнити Максима Буткевича.

У жовтні 2023 року полонений Росією правозахисник, журналіст, військовий Максим Буткевич став лауреатом щорічної нагороди імені Анни Франк від посольства Нідерландів у США.

Фото: Максим Буткевич / «Громадське радіо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4639
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду