Правозахисники вимагають від світової спільноти чинити тиск на РФ для звільнення Максима Буткевича

Правозахисники вимагають від світової спільноти чинити тиск на РФ для звільнення Максима Буткевича

21 Серпня 2023
784
21 Серпня 2023
18:54

Правозахисники вимагають від світової спільноти чинити тиск на РФ для звільнення Максима Буткевича

784
22 серпня у Москві має відбутися розгляд апеляції на так званий «вирок» Буткевичу псевдосуду окупованих територій Луганщини.
Правозахисники вимагають від світової спільноти чинити тиск на РФ для звільнення Максима Буткевича
Правозахисники вимагають від світової спільноти чинити тиск на РФ для звільнення Максима Буткевича

Українські громадські організації закликали світову спільноту продовжити тиск на Росію для звільнення полоненого правозахисника, військовослужбовця Максима Буткевича. Цей заклик міститься у заяві правозахисних організацій, яку вони оприлюднили напередодні розгляду апеляції на «вирок» Буткевичу, який має відбутися 22 серпня у Москві. Як відомо, Буткевич був незаконно засуджений псевдосудом захоплених територій Луганської та Донецької областей до 13 років ув’язнення.

Автори заяви зазначають, що не мають жодних ілюзій та сподівань на справедливий процес, оскільки правосуддя не існує в Російській Федерації та на окупованих нею територіях.

«Разом з тим закликаємо світову спільноту продовжувати тиск на Російську Федерацію для звільнення Максима Буткевича та всіх несправедливо ув’язнених українських військових та цивільних громадян, а також закликаємо українську владу розслідувати цей злочин, а міжнародну спільноту — ввести персональні санкції проти всіх, хто причетний до фабрикації справи проти Максима Буткевича», — йдеться у заяві.

Її підписанти нагадують, що Максим Буткевич близько 20 років присвятив правозахисній діяльності, зокрема допомагав біженцям і шукачам притулку, внутрішньо переміщеним особам, протидіяв мові ворожнечі та дискримінації. 

«Сфабрикований проти нього судовий процес, попри відсутність жодних доказів у справі та попри дані про перебування підрозділу Максима в іншому регіоні, став черговим воєнним злочином, скоєним Російською Федерацією в Україні. Деталі кримінальної справи проти Буткевича не містять нічого, що могло б правдоподібно пов’язати його з імовірним злочином, окрім відеозапису його свідчень проти себе, які мають усі ознаки вимушеного зізнання, отриманого під тиском. Адвокат Буткевича не був допущений до його захисту в "суді" першої інстанції і навіть не був повідомлений про дату судового розгляду», — наголошують українські правозахисники. 

Цей процес, на їхнє переконання, у черговий раз продемонстрував, що російська влада та підконтрольні їй проксі-структури на окупованих територіях України вчиняють воєнні злочини проти військовополонених. Адже так звані «судові процеси» проти українських військовослужбовців відбуваються в закритому режимі, з порушенням усіх можливих стандартів правосуддя, є сфабрикованими та слугують цілям російської пропаганди, щоб показати українських військових кривавими злочинцями. Однак вирок Максиму Буткевичу, наголошують правозахисники, — це ще й показова розправа за його багаторічну правозахисну діяльність. 

Нагадаємо, 10 березня 2023 року стало відомо, що так звані «суди» тимчасово окупованих росіянами частин Донецької та Луганської областей засудили Максима Буткевича до 13 років ув'язнення.  Також окупанти засудили двох військовослужбовців ЗСУ — Віктора Похозея та Владислава Шеля — до 8,5 та 18,5 років ув'язнення відповідно.

Окупанти обвинувачують українців у «жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні у збройному конфлікті заборонених методів». Буткевича так званий «суд» вважає  винним у «замаху на вбивство двох осіб» та «умисному ушкодженні чужого майна».

Максим Буткевич вступив до лав ЗСУ у березні 2022 року. У полон окупантів Буткевич потрапив влітку 2022 року в районі  Золотого і Гірського Луганської області. 

До великої війни Буткевич займався правозахисною і журналістською діяльністю. Був координатором та співзасновником проєкту «Без кордонів», спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидії мові ворожнечі. Співзасновник Центру прав людини Zmina. Входив до правління українського представництва Amnesty Іnternational та громадської ради при МВС.

Буткевич є одним із засновників «Громадського радіо». Як журналіст співпрацював з ВВС та з українськими телеканалами.

У травні 2023 року понад 20 депутатів ПАРЄ підписали декларацію, в якій закликали негайно звільнити незаконно засудженого Росією військовослужбовця, журналіста і правозахисника Максима Буткевича.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що 22 серпня у Першому апеляційному суді загальної юрисдикції Москви має відбутися розгляд апеляційної скарги на вирок військовослужбовцю, правозахиснику, журналісту Максиму Буткевичу. 

Фото: Стас Юрченко, Ґрати

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
784
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду