Максима Буткевича нагородили премією імені Анни Франк

Максима Буткевича нагородили премією імені Анни Франк

20 Жовтня 2023
893
20 Жовтня 2023
12:08

Максима Буткевича нагородили премією імені Анни Франк

893
Нагороду присуджують за вагомий внесок у справу захисту прав людини, боротьбу з антисемітизмом, расизмом та мовою ворожнечі.
Максима Буткевича нагородили премією імені Анни Франк
Максима Буткевича нагородили премією імені Анни Франк

Полонений Росією правозахисник, журналіст, військовий Максим Буткевич став лауреатом щорічної нагороди імені Анни Франк від посольства Нідерландів у США. Про це повідомила посолка України в США Оксана Маркарова.

Нагороду за сина приїхав отримати батько Олександр Буткевич.

«Дуже зворушена церемонією вручення нагороди імені Анни Франк, яку щорічно проводить посольство Нідерландів у США. Нею удостоюють осіб за вагомий внесок у справу захисту прав людини, боротьбу з антисемітизмом, расизмом та мовою ворожнечі. Цього року лауреатом нагороди Анни Франк став сенатор Бен Кардін, голова сенатського Комітeту у закордонних справах, який у 2012 році разом із сенатором Джоном Маккейном став автором закону Магнітського, що запровадив персональні санкції проти осіб, відповідальних за порушення прав людини та принципів верховенства права. Лауреатом спеціальної відзнаки ім. Анни Франк цього року став український правозахисник, журналіст, громадський діяч і військовий службовець Максим Буткевич», — ідеться в повідомленні Маркарової.

У своїй промові під час церемонії вручення нагород вона згадала про каштан — символ незламного Києва, який був окупований нацистами в 1941 році та який у лютому 2022-го намагалися окупувати російські війська. «Саме завдяки таким незламним воїнам, як Максим, нам вдається продовжувати боротьбу за нашу незалежність і за нашу перемогу», — наголосила Оксана Маркарова.

Нагадаємо, 10 березня 2023-го «суди» тимчасово окупованих росіянами частин Донецької та Луганської областей засудили Максима Буткевича до 13 років ув’язнення. Також окупанти засудили двох військовослужбовців ЗСУ — Віктора Похозея та Владислава Шеля — до 8,5 та 18,5 років позбавлення волі відповідно.

Окупанти «за доказами, що зібрані Слідчим комітетом Росії», звинуватили українців у «жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні у збройному конфлікті заборонених методів». Буткевича так званий «суд» вважає  винним у «замаху на вбивство двох осіб» та «умисному ушкодженні чужого майна» в місті Сєвєродонецьк.

Максим Буткевич у березні 2022 року вступив до лав ЗСУ, а в червні потрапив у російський полон у районі Золотого й Гірського в Луганській області. У Міноборони Росії підтвердили, що його тримали в полоні на тимчасово окупованій території Луганської області.

До великої війни Буткевич займався правозахисною і журналістською діяльністю. Був координатором та співзасновником проєкту «Без кордонів», спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидії мові ворожнечі. Співзасновник Центру прав людини Zmina. Входив до правління українського представництва Amnesty Іnternational та громадської ради при МВС. Максим Буткевич є одним із засновників «Громадського радіо». Як журналіст співпрацював з ВВС та з українськими телеканалами.

Українські правозахисники, МЗС України, а також депутати ПАРЄ закликали звільнити Максима Буткевича.

Читайте також:

Фото: «Медиазона»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
893
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду