ІМІ: У тіктоку шириться хвиля російських дипфейкових відео з українськими телеведучими

ІМІ: У тіктоку шириться хвиля російських дипфейкових відео з українськими телеведучими

15 Листопада 2023
4401
15 Листопада 2023
19:45

ІМІ: У тіктоку шириться хвиля російських дипфейкових відео з українськими телеведучими

4401
Фейкові акаунти «Єдині новини» і «ТСН» розповсюджують дезінформацію про «новий закон», який вимагає термінової заміни водійських прав. Як зауважили експерти ІМІ, обмовка про «введення закону в деяких областях України» дає підстави вважати, що дипфейки створили саме росіяни.
ІМІ: У тіктоку шириться хвиля російських дипфейкових відео з українськими телеведучими
ІМІ: У тіктоку шириться хвиля російських дипфейкових відео з українськими телеведучими

У тіктоку поширюються відеоролики на основі технології дипфейк про так званий «новий закон», який вимагає термінової заміни водійських прав. У фейкових повідомленнях ідеться про те, що в громадян, які не отримають документи нового зразка, нібито конфісковуватимуть автомобілі. Про це повідомив ІМІ. 

Як помітило видання, у подібних відео, які поширюють фейкові акаунти «Єдині новини» і «ТСН», використовуються зображення відомих українських телеведучих. 

«Досить більш-менш уважно дослухатися до тексту, накладеного за зображення ведучих, щоб зрозуміти, що він є неправдивим. Наприклад, там ідеться про те, що “закон вводять у деяких областях України”, чого не може бути, адже в Україні не буває регіональних законів.

Крім того, в одному з відео голос робить помилку в наголосі, говорячи “на дорогах” і наголошуючи на останньому складі, що є типовою помилкою для електронних сервісів озвучування текстів та ресурсів на базі штучного інтелекту, які й використовують для створення дипфейків», розповів медіааналітик ІМІ Дмитро Баркар.

На його думку, ці дипфейки мають на меті підігріти протестні настрої в Україні. Окрім цього, обмовка про так зване введення «закону» в областях дає підстави вважати, що фейкові відео створили саме росіяни.

«Саме обмовка про нібито запровадження “закону” в областях наводить на російський слід. Адже саме в Росії існують регіональні уряди та так звані законодавчі збори. На те, щоб дізнатися базові дані про державний та правовий устрій України, російським пропагандистам традиційно розуму не вистачило», — сказав експерт.

Нагадаємо, нещодавно ворожі телеграм-канали скоординовано поширили відеозвернення Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, створені за допомогою технології дипфейк. У цих відео Залужний нібито закликає населення України вийти на площі своїх міст, а військових — не виконувати «злочинні накази» влади.

За даними Центру протидії дезінформації, автором фейку є телеграм-канал «Радио Труха». Нікнейм адміністратора каналу — DogSharij.

Невдовзі після цього СтратКом ЗСУ відреагував на фейки, закликавши українців довіряти офіційним джерелам та не поширювати російську дезінформацію. 

«Офіційно повідомляємо, що все воєнно-політичне керівництво країни єдине, мета перемогти ворога — незмінна, і жодний фейк, наскільки б технологічно зробленим він не був, не вплине на її досягнення», — ідеться в повідомленні.

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що в соцмережах почастішали випадки шахрайської реклами з дипфейковими відео, створеними за допомогою штучного інтелекту. З початку жовтня жертвами дипфейків стали голлівудський актор Том Хенкс, ютубер, який має найбільше підписників у світі, MrBeast та двоє телеведучих ВВС — Метью Амролівала та Саллі Бандок.

Зокрема, образи зірок BBC були використані для шахрайського просування у фейсбуку можливості інвестувати в криптовалюти. На відео журналісти нібито «представляють» Ілона Маска, мільярдера, власника X, та рекламують можливість для інвестицій у криптовалюту.

У фейсбуку також поширили дипфейкове відео, створене штучним інтелектом, з образом журналістки російської служби «Голосу Америки» Ксенії Туркової, в якому ведуча нібито «презентує» торгову платформу. 

Фото: скриншот ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4401
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду