ІМІ зафіксував 12 злочинів проти медіа та свободи слова в Україні, скоєних протягом жовтня

ІМІ зафіксував 12 злочинів проти медіа та свободи слова в Україні, скоєних протягом жовтня

8 Листопада 2023
618
8 Листопада 2023
12:48

ІМІ зафіксував 12 злочинів проти медіа та свободи слова в Україні, скоєних протягом жовтня

618
У переліку — погрози, які отримала шефредакторка порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова від так званого політтехнолога Володимира Петрова.
ІМІ зафіксував 12 злочинів проти медіа та свободи слова в Україні, скоєних протягом жовтня
ІМІ зафіксував 12 злочинів проти медіа та свободи слова в Україні, скоєних протягом жовтня

У жовтні Інститут масової інформації зафіксував 12 злочинів проти свободи слова в Україні. П’ять із них вчинила Росія. Про це свідчить щомісячний моніторинг ІМІ «Барометр свободи слова».

Серед злочинів проти медіа, які на рахунку росіян, — викрадення та обстріли журналістів, знищення офісу медіа та кіберзлочини.

У жовтні стало відомо про зникнення української журналістки Вікторії Рощиної під час її поїздки на окуповані території. Служба безпеки України підтвердила батькам Вікторії, що її взяли в полон росіяни.

Крім того, окупанти тримають у полоні адміністраторів телеграм-каналів запорізького регіонального видання «РІА Мелітополь» і «Мелітополь — це Україна» та звинувачують їх у тероризмі. Відео їх затримання в пропагандистських медіа і телеграм-каналах окупанти оприлюднили тільки 29 жовтня, хоча в полон їх узяли ще 20 серпня. Росіяни оприлюднили імена таких затриманих: Олександр Малишев, Георгій Левченко, Максим Рупчов, Яна Суворова, Марк Каліуш, Костянтин Зиновкін. Усіх їх звинувачують за кількома статтями російського кримінального кодексу: про публічні заклики до терактів, держзраду, шпигунство. Їм загрожує від 12 до 20 років позбавлення волі.

У Харкові 6 жовтня під російський обстріл потрапила знімальна група португальського телеканалу RTP, авто групи сильно пошкоджено. Як розповів ІМІ український продюсер телеканалу RTP Андрій Коваленко, команда планувала знімати матеріал про розмінування з ДСНС та їхати до села Гроза, де внаслідок російського обстрілу загинула 51 людина. Він зауважив, що їхня команда складається з трьох людей: він, а також журналіст і оператор португальського телеканалу RTP. З ними все добре.

Цього ж дня в Харкові росіяни зруйнували приміщення редакції АТН. За словами випускової редакторки мовника Марини Ніколаєвої, вибухова хвиля насамперед припала на ньюзрум та рекламний відділ. Редакція після повномасштабного вторгнення почала працювати дистанційно, оскільки передбачала, що є велика ймовірність потрапляння будинку під обстріл: він розташований у центрі міста. Але в офісі залишалася техніка, комп'ютери, комунікації.

Про хакерську атаку з Росії повідомило одеське видання «Інтент». Сайт зазнав DDoS-атаки й не працював пів години. Як розповів ІМІ головний редактор медіа Валерій Болган, протягом цього періоду спеціалісти з кібербезпеки відбивали атаку та захищали сайт від перехоплення управління ним. Редакція видання пов’язує цей інцидент зі своєю журналістською діяльністю.

Водночас ІМІ зафіксував сім порушень свободи слова, за які відповідальні громадяни України. Це випадки нападу, погроз, обмеження доступу до публічної інформації, кібератаки та судові позови проти журналістів.

Погрози отримала шефредакторка порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова. Так званий політтехнолог Володимир Петров пригрозив їй «покаранням», заявивши, що сам вирішуватиме, як саме вона буде покарана. Так Петров відреагував на критичні висловлювання Наталії Лигачової в її виступі на шостій конференції National Media Talk. Лигачова зазначила:  те, «що Нацрада дала “Ісландії” ліцензію, — це нонсенс. Це — чорні політтехнологи, які працюють на Офіс президента, яким не місце ні в марафонах, ні в ютубі, ніде. Вова Петров — це той, хто привів колись тітушок на Майдан, які побили тоді Олю Сніцарчук із 5 каналу; це той, хто просував купу чорних технологій, і він зараз працює на Офіс президента. Мене дуже дивує, чому ніхто не підкаже Банковій, що це просто стидоба».

У жовтні про напад повідомила українська журналістка Анастасія Морозова, яка працює на польське видання Frontstory.pl. За її словами, на неї та її колегу з французького видання влітку в Києві напав фігурант їхнього розслідування щодо вибухів на «Північному потоці». Чоловік штовхав, ображав журналісток та розбив їхній телефон.

Сайт рівненського видання «Горинь.інфо» зазнав DDoS-атаки, внаслідок якої не працював протягом дня. Заступниця головного редактора «Горинь.інфо» Інна Денисюк розповіла ІМІ, що атака на сайт може бути помстою тих, кому не подобається увага видання до питань діяльності російської церкви (УПЦ МП) в Україні. За її словами, ресурси УПЦ неодноразово критикували публікації медіа і звинувачували його в заангажованості й роботі на ПЦУ. 

Юридичного тиску зазнало «Слідство.Інфо»: фігурант їхнього розслідування, бізнес-партнер і друг російського бізнесмена Сергій Семенюк подав до суду на журналістів за розслідування про клінінгові компанії з орбіти російського бізнесмена, які багато років поспіль прибирають українські стратегічні об’єкти. Видання з’ясувало, що адвокати Семенюка намагались обійти електронний авторозподіл, щоб справу в суді розглядала «зручна» їм суддя. 

Детальніше можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, нещодавно Інститут масової інформації оприлюднив останні результати свого моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа в Україні. За даними експертів ІМІ, протягом часу, поки триває повномасштабне вторгнення, Росія скоїла 540 злочинів проти журналістів та медіа в Україні.

У вересні-жовтні 2023-го спостерігачі зафіксували чотири порушення свободи слова, які скоїла РФ: викрадення, обстріли журналістів, кіберзлочини та знищення офісу медіа. Загалом від лютого 2022 року росіяни вбили 68 журналістів, з яких 10 загинули під час виконання журналістської роботи.

Читайте також:

Фото: IFJ

Інфографіка: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
618
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду