Організував побиття студентів на Майдані: Сівковичу оголосили нову підозру в держзраді

Організував побиття студентів на Майдані: Сівковичу оголосили нову підозру в держзраді

20 Лютого 2024
1419
20 Лютого 2024
11:50

Організував побиття студентів на Майдані: Сівковичу оголосили нову підозру в держзраді

1419
Ексзаступник секретаря РНБО ще в жовтні 2013 року отримав від секретаря Радбезу РФ Патрушева вказівки на придушення потенційних протестних акцій та подальшу підривну діяльність проти України.
Організував побиття студентів на Майдані: Сівковичу оголосили нову підозру в держзраді
Організував побиття студентів на Майдані: Сівковичу оголосили нову підозру в держзраді

Колишньому заступнику секретаря Ради національної безпеки та оборони Володимиру Сівковичу оголосили нову підозру в державній зраді. За даними слідства, він в інтересах Росії організував провокацію із побиття учасників «Студентського Майдану» 30 листопада 2013 року. Про це повідомили Офіс Генпрокурора та ДБР.

Сівкович був кадровим офіцером КДБ СРСР. Відтак, за даними слідства, ФСБ РФ завербувала його ще наприкінці 1990-х, він виконував завдання вищого політичного керівництва Росії з недопущення євроатлантичної інтеграції України.

Слідчі задокументували, що у жовтні 2013 року Сівкович зустрічався з секретарем Ради безпеки Росії Миколою Патрушевим у межах консультацій делегацій РНБО двох країн в Одесі. Як стверджує ДБР, на цьому заході Сівкович отримав вказівки щодо подальшої підривної діяльності проти України та придушення потенційних протестних акцій.

Правоохоронці вказують, що в ніч на 30 листопада 2013 року Сівкович особисто контролював з кабінету начальника київської міліції організований ним розгін та побиття студентів.

Тоді через протиправні дії органів внутрішніх справ постраждали 55 учасників мирного зібрання на майдані Незалежності в Києві, понад 300 учасників були змушені втікати й переховуватись у приміщені Михайлівського собору.

Як пише ДБР, ці події призвели до суспільно-політичної кризи, масових протестів проти чинного на той час керівництва держави, а також до посилення сепаратизму в окремих регіонах України, що потім використала Росія для підривної діяльності проти нашої держави.

Крім того, пише ДБР, суспільно-політична криза вже після подій Майдану значно ускладнила консолідацію всіх правоохоронних та державних органів для своєчасної та ефективної протидії агресії Росії.

Таким чином, констатують правоохоронці, своїми діями Сівкович завдав шкоди суверенітету, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній та економічній безпеці України і сприяв створенню передумов для окупації Росією частини території України.

Його дії кваліфікували за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України — державна зрада. Максимальне покарання за цією статтею — 15 років позбавлення волі.

На сьогодні підозрюваний переховується від слідства та суду на території Росії та є одним із очільників антиукраїнського руху, створеного спецслужбами РФ.

Нагадаємо, ДБР уперше повідомило про підозру в держзраді Володимиру Сівковичу в липні 2022 року. Тоді встановили, що ексзаступник секретаря РНБО часів Януковича Сівкович, який працює на російську ФСБ, через довірених осіб контролює в Україні низку фірм та підприємств, які використовують для прикриття та фінансування розвідувально-підривної діяльності проти України.

Як встановили правоохоронці, Володимир Сівкович разом з ексголовою Адміністрації президента часів Януковича Андрієм Клюєвим створили та курували «політичний офіс» при ФСБ Росії, який мав на меті контролювати діяльність впливових українських політиків, високопосадовців та правоохоронців, шукати в їхньому середовищі агентів впливу для контролю за політичними процесами в Україні.

За даними британського інституту RUSI, перед повномасштабним вторгненням 2022 року Росія хотіла дестабілізувати ситуацію в Україні, організувавши проросійські та ультраправі протести. Зокрема, тодішній очільник управління СБУ в Криму Олег Кулініч отримав від Володимира Сівковича завдання переконати українську владу піти на поступки Росії безпосередньо перед вторгненням — відмовитися від руху до НАТО та повернутися до нейтрального статусу. За задумом Росії, це мало би спричинити масштабні протести на кшталт Євромайдану та дестабілізувати ситуацію в Україні, що допомогло би під час вторгнення.

Крім того, Служба безпеки України встановила, що Володимир Сівкович залучав до масштабних інформаційних кампаній проти керівництва України підозрюваного в державній зраді народного депутата Нестора Шуфрича. Як пише спецслужба, саме Шуфрич був одним з основних «спікерів», який за координації Сівковича оприлюднював кремлівські наративи під час виступів у телеефірах та на сторінках інтернет-видань. Встановлено, що поплічники Сівковича «розганяли» фейкові повідомлення про внутрішню обстановку в Україні, а також московські «тези» щодо «безальтернативності» проросійського вектору в зовнішній політиці.

Фото: УНІАН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1419
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду