Данілов назвав вимоги до українських телеграм-каналів: деанонімізація і дотримання журналістських стандартів

Данілов назвав вимоги до українських телеграм-каналів: деанонімізація і дотримання журналістських стандартів

15 Листопада 2023
1055
15 Листопада 2023
16:15

Данілов назвав вимоги до українських телеграм-каналів: деанонімізація і дотримання журналістських стандартів

1055
За словами секретаря РНБО, загроза впливу путінського режиму на 10-мільйонну аудиторію користувачів телеграму в Україні постійна, як загроза ракетних ударів.
Данілов назвав вимоги до українських телеграм-каналів: деанонімізація і дотримання журналістських стандартів
Данілов назвав вимоги до українських телеграм-каналів: деанонімізація і дотримання журналістських стандартів

Головна небезпека від діяльності телеграм-каналів — це їхня анонімність. На цьому наголосив секретар РНБО Олексій Данілов у своєму дописі на фейсбуці, у якому підбив підсумки дискусії, що розгорнулася після його нещодавніх висловлювань про особливості функціонування цієї соцмережі.   

На переконання Данілова, відповідальні за поширення інформації, яка впливає на мільйонну аудиторію, мають бути відомі. «Які наслідки поширення “неназваними авторами”, наприклад, фотографій результатів роботи ППО, пересування Сил оборони, дислокацій військових підрозділів — ми всі бачили і знаємо. Ціна такої “журналістської” роботи — життя десятків людей, цивільних і військових», — зауважив секретар РНБО.

Крім того, нагадав він, саме російський режим перший почав використовувати і створювати телеграм-мережі для маніпулювання суспільною думкою, поширення дезінформації та діяльності в режимі фейк-ньюз, досягнувши в цьому неабияких «успіхів». 

«На 2019 рік припадає пік активності російських спецслужб з інфільтрації в український інформаційний простір політичних телеграм-каналів, технологій, які у різних варіаціях були апробовані у 2014–2015 роках на окупованих територіях. До цього часу в Україні популярна мережа телеграм-каналів, що адмініструються 85-им головним центром спеціальної служби ЗС РФ, яка є підрозділом психологічних операцій», — стверджує Олексій Данілов.

Саме через ці канали, за його словами, українцям розповідають про «зрив мобілізації», «провал контрнаступу», «зраду союзників», «втому Заходу» і як висновок — «необхідні поступки і перемовини». 

«Загроза впливу зі сторони путінського режиму на 10-мільйонну українську аудиторію користувачів телеграму нікуди не поділася. Вона постійна, вона над нами, як загроза ракетних ударів. Ми маємо про це пам’ятати!» — наголосив посадовець, зауваживши при цьому, що навіть зброю ворога можна і потрібно використовувати проти нього.

На його думку, це можна робити, протиставляючи «замаскованому російському інформаційному сміттю» якісний український продукт, який має авторів і відкриту редакційну політику, а не анонімних адміністраторів з московської підворітні. 

Як приклади такого якісного продукту Данілов згадав про телеграм-канал блогера Ігоря Лаченкова «Лачен пише», ім’я засновника якого відоме і користується заслуженою довірою, та канал керівника Миколаївської обласної військової адміністрації Віталія Кіма. «Таких прикладів можна наводити багато, але головний принцип зрозумілий — перевірена інформація, об’єктивне висвітлення і патріотична позиція», — наголосив секретар РНБО.

Тож головною вимогою до діяльності телеграм-каналів, на думку Данілова, має бути деанонімізація і дотримання в їхній роботі загальноприйнятих журналістських стандартів. А профілактикою загрози, яку вони несуть національній безпеці, мають стати медіаграмотність і постійна робота з виявлення та викриття фактів дезінформації та маніпуляцій. «Паралельно з цим має йти процес створення якісного українського інформаційного продукту, формування ситуації контентного домінування в українському телеграм-сегменті», — резюмував Олексій Данілов.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що громадянська мережа «Опора» припиняє використовувати телеграм і радить зробити це іншим

Читайте також:

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1055
Читайте також
29.03.2024 21:57
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
873
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Максиміліан
129 дн. тому
Данілов дебіл і зрадник
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду