Сергій Никифоров: Або марафон і єдність, або — розбрат, хайп та рейтинги

Сергій Никифоров: Або марафон і єдність, або — розбрат, хайп та рейтинги

19 Грудня 2023
4337
19 Грудня 2023
22:50

Сергій Никифоров: Або марафон і єдність, або — розбрат, хайп та рейтинги

4337
Прессекретар Зеленського відповів на запитання «Детектора медіа», які ми хотіли, але не змогли поставити президенту на його підсумковій пресконференції за 2023 рік.
Сергій Никифоров: Або марафон і єдність, або — розбрат, хайп та рейтинги
Сергій Никифоров: Або марафон і єдність, або — розбрат, хайп та рейтинги

Прессекретар президента України Володимира Зеленського Сергій Никифоров відповів на запитання журналістки «Детектора медіа», які та не змогла поставити главі держави під час пресконференції, не отримавши мікрофона. Зокрема, Никифоров прокоментував бачення влади щодо майбутнього телемарафону «Єдині новини», а також відповів на запитання про загрози інформаційній безпеці, які несуть анонімні телеграм-канали.

«Різні представники влади по-різному висловлюються щодо телеграм-каналів. Олексій Данілов ставиться до них негативно, інші (зокрема, Михайло Подоляк) кажуть, що вони набули великої популярності й ігнорувати їх уже не можна. Але телеграм належить росіянину Дурову, який відмовляється від будь-якого регулювання, на противагу, скажімо, Меta чи мережі Х. І може контролюватися ФСБ. Чи можемо ми вважати себе інформаційно захищеними, якщо навіть усі органи влади в Україні мають власні телеграм-канали, поряд з безліччю анонімних, у яких часто поширюються фейки та дезінформація?» — запитала журналістка.

Він погодився з тим, що месенджер «Телеграм» несе загрозу інформаційній безпеці:

«До телеграму справді є питання. Вони стосуються безпеки і регуляції — того, про що казав Олексій Данілов. Але при всіх цих справедливих і об’єктивних питаннях свій вибір зробили українці, і ми повинні з цим рахуватися. А українці, хочемо ми цього чи ні, називають телеграм-канали першим джерелом інформації. Це по-перше. По-друге, Росія приділяє велику увагу пропаганді через телеграм-канали. І тільки завдяки нашим, українським, телеграм-каналам, які вчасно розвинулись і зайняли цю нішу, нам вдалося принаймні на цьому напрямку перекрити російську пропаганду».

Наступне запитання стосувалося телемарафону та його подальшого існування: «Соціологічні опитування показують падіння довіри до телемарафону. На вашу думку, чи не треба відмовитися від нього або, можливо, переформатувати його — тоді яким чином?»

 «Що стосується марафону, то це дилема. Те, що ви кажете, — частково правда. Але ми так само маємо не забувати про інформаційну безпеку. Бо коли у нас припинить працювати наша головна зброя в інформаційному просторі — єдність, цим інформаційним простором стане легше маніпулювати, — відповів Никифоров.

На уточнювальне запитання про негативне ставлення міжнародних партнерів, зокрема, лідерів G7, до телемарафону, він зауважив:

«Ми дуже поважаємо партнерів і вдячні їм. Але ми змушені обирати: ми за рейтинги, за конкуренцію, за хайп і розбрат, або ми за інформаційну безпеку і єдність. Притому я частково погоджуюся з вами щодо марафону. Можливо, його вже потрібно переформатовувати. Як? Це питання».

Раніше, у вересні 2023 року, в Офісі президента уже обіцяли переформатувати єдиний телемарафон та закликали «не демонізувати» його.

Нагадаємо, що низка анонімних телеграм-каналів отримала акредитацію на пресконференцію Володимира Зеленського, зокрема «Труха», «Вертикаль», «Джокер», «Украина Сейчас». Однак не отримали можливості поставити запитання. Пізніше Сергій Никифоров заперечив інформацію про те, що на пресконференцію акредитували «Вертикаль» та «Джокер».

Фото: president.gov.ua та Максима Поліщука / «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4337
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Максиміліан
131 дн. тому
Ось цікаво яку єдність несе цей телемарафон. Одна брехня і сраколизання влади.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду