Як Труха вкидає інфо, використовуючи якісні матеріали

Як Труха вкидає інфо, використовуючи якісні матеріали

25 Квітня 2024
1189

Як Труха вкидає інфо, використовуючи якісні матеріали

«НотаЄнота»
1189
Труха бере абсолютно ліву інформацію, без будь-яких посилань на джерело, частина цієї інформації із російських ЗМІ, але робить одне єдине речення, де посилається на якісний матеріал InformNapalm, фактично використовуючи його для підтвердження правдивості всього матеріалу.
Як Труха вкидає інфо, використовуючи якісні матеріали
Як Труха вкидає інфо, використовуючи якісні матеріали

Оригінал публікації в інстаграмі «НотаЄнота» за посиланням

15 квітня на сайті ІнформНапалм виходить крутий матеріал «CYBINT. Злам російського виробника БПЛА. Частина 1. Хто збирає “Герань-2”». https://cutt.ly/Hw6rbjTg

22 квітня на телеграм-каналі Труха виходить пост з посиланням на цю публікацію, АЛЕ: в самому пості від публікації ІнформНапалм тільки одне речення і посилання, решта даних — джерело невідоме. Ще раз: Труха робить матеріал з посиланням на відому розслідувальну спільноту, але замість інформації публікує зовсім ліві дані.

Цю вкинуту інформацію собі забирають ТСН Новини, Андрій Цаплієнко, видання Фокус та інші https://t.me/informnapalm/21402

На це звертає увагу засновник і головний редактор ІнформНапалм Роман Бурко, наголошуючи: «Хоча "Труха" робить посилання на нашу статтю, але представлених в її дописі даних не було ні в дампах, ні в дослідженні».
https://cutt.ly/qw6rmgLF

У відповідь на це Труха вирішує «прояснити» ситуацію.

«З ночі почала ширитися інформація про злиті документи росіян, у яких йшлося в тому числі й про удосконалення «Шахедів» з усіма характеристиками» — де ширитися? Чому ви взяли ці документи? Ви їх перевірили?

Натомість Труха пише:

«Ми зробили пост з посиланням на публікацію InformNapalm, де взяли частину інформації, із злитих документів і використали її для підтвердження. Щоб доповнити публікацію ми додали інформацію, яка була взята із інших джерел, у тому числі у росЗМІ».

Тобто Труха бере абсолютно ліву інформацію, без будь-яких посилань на джерело, частина цієї інформації із російських ЗМІ, але робить одне єдине речення, де посилається на якісний матеріал InformNapalm, фактично використовуючи його для підтвердження правдивості всього матеріалу. Класичний прийом напівправди та підкріплення авторитетом, коли використовують частину інформації з якісного джерела і доповнюють чимось сумнівним.

Так, Труха по факту вибачилася і визнала, що бере інфо з російських сміттярок, міксуючи це з українськими джерелами. Та попри це, перший пост не видалила, і не оновила. Як то кажуть, їжте, не обляпайтеся.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«НотаЄнота»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1189
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду