На пресконференцію президента акредитовані були лише телеграм-канали «Труха» та «Украина сейчас», — ОП

На пресконференцію президента акредитовані були лише телеграм-канали «Труха» та «Украина сейчас», — ОП

2 Січня 2024
3397

На пресконференцію президента акредитовані були лише телеграм-канали «Труха» та «Украина сейчас», — ОП

3397
В Офісі президента відповіли на запит «Детектора медіа».
На пресконференцію президента акредитовані були лише телеграм-канали «Труха» та «Украина сейчас», — ОП
На пресконференцію президента акредитовані були лише телеграм-канали «Труха» та «Украина сейчас», — ОП

На пресконференцію президента України Володимира Зеленського 19 грудня були акредитовані лише два телеграм-канали — «Труха» та «Украина сейчас». Про це повідомила пресслужба Офісу президента у відповідь на запит «Детектора медіа».

«У відповідь на Ваш запит повідомляємо, що на пресконференцію Президента України Володимира Зеленського, яка відбулася 19 грудня 2023 року, були акредитовані представники лише двох телеграм-каналів, “Труха” та “Украина сейчас”, представники яких надіслали запити на акредитацію та всі документи у відповідності до умов акредитації. Більше ніяких телеграм-каналів не було акредитовано», — сказано в листі пресслужби Офісу президента.

Нагадаємо, що за кілька годин до початку пресконференції деякі телеграм-канали, зокрема «Труха», «Вертикаль», «Джокер», «Украина сейчас», сповістили, що вони акредитовані та будуть присутні на пресконференції президента. На події справді був представник каналу «Труха» Максим Лавриненко, а «Вертикаль» та «Джокер» публікувати фото з кулуарів заходу, подаючи це так, ніби їхні представники також там є.

 

Уже після завершення пресконференції прессекретар президента Сергій Никифоров, відповідаючи на запитання «Детектора медіа», сказав, що «українці, хочемо ми цього чи ні, називають телеграм-канали першим джерелом інформації», тому, мовляв, із цим треба рахуватися. Згодом він заперечив факт акредитації анонімних телеграм-каналів, але факту їхньої присутності не зміг ні підтвердити, ні заперечити, тож висловив припущення: «Можливо, хтось ділився із ними матеріалами»

Вже наступного дня телеграм-канал «Вертикаль» повідомив, що фото та відео з пресконференції президента публікували для «розіграшу», а насправді їхніх представників там не було. У повідомленні каналу було сказано, що вони навмисно організували цей «розіграш», щоб дочекатися реакції від медійників, яких обурить сам факт акредитації анонімних телеграм-каналів.

Про те, чому анонімність телеграм-каналів несе загрозу, читайте в блозі шефредакторки «Детектора медіа» Наталії Лигачової.

Детальніше про саму пресконференцію можна прочитати в матеріалі Олександра Морського «Зеленський переміг. Пресконференція президента за підсумками 2023 року».

Нагадаємо також, що телеграм-канал «Труха» був присутній на закритій зустрічі президента з медійниками торік у жовтні і це тоді викликало обурення в медійній спільноті, адже цей канал має сумнівну репутацію через неодноразову публікацію фейків та відео прильотів. Згодом секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов в інтерв'ю Liga.net припустив, що главу держави «підставили» і він не знав, хто саме буде на цій зустрічі.

Фото: Максим Поліщук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3397
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду