Пресслужба Повітряних сил ЗСУ співпрацює з телеграм-каналами та іноді корегує інформацію на них

Пресслужба Повітряних сил ЗСУ співпрацює з телеграм-каналами та іноді корегує інформацію на них

2 Грудня 2023
900
2 Грудня 2023
16:20

Пресслужба Повітряних сил ЗСУ співпрацює з телеграм-каналами та іноді корегує інформацію на них

900
Про це повідомив речник ПС ЗСУ Юрій Ігнат в інтерв'ю для телеграм-каналу «Труха».
Пресслужба Повітряних сил ЗСУ співпрацює з телеграм-каналами та іноді корегує інформацію на них
Пресслужба Повітряних сил ЗСУ співпрацює з телеграм-каналами та іноді корегує інформацію на них

Пресслужба Повітряних сил ЗСУ співпрацює з  телеграм-каналами та іноді корегує інформацію на них. Про це повідомив речник ПС ЗСУ Юрій Ігнат в інтерв'ю для телеграм-каналу «Труха».

Пресслужба Повітряних сил має спеціальну групу, яка «чергує» в телеграмі, відстежуючи інформацію, яка може нашкодити ЗСУ. Таку, наприклад, як оприлюднені відео, на яких зафіксовано «прильоти» по інфраструктурі та житловому сектору.

Речник ПС ЗСУ нагадав і ситуацію з каналом «Труха», коли йому довелося просити виправити опубліковану «Трухою» інформацію: «Був у нас випадок з вами, ви мабуть, пригадуєте, коли я вас теж просив, що там було дещо некоректно, ну, вирвано з контексту, заголовок з контексту вирваний і так далі. Ну, я попросив , ви миттєво відреагували».

На запитання «Трухи», чи є до них «глобальні претензії», речник ПС ЗСУ відповів: «Напевно, що ні. Треба ще запитати у них (у пресслужби ПС ЗСУ. — Ред.), якби було, то ми б подзвонили».

Пресслужба ПС ЗСУ, за словами Юрія Ігната також моніторить і російські пабліки, відстежуючи, що росіяни «закидають» в український інформаційний простір, щоби вплинути на настрої всередині України.

Раніше новину із заголовком «До "Трухи" ми претензій не маємо: Ігнат розповів про співпрацю з популярним Telegram-каналом» опублікували «Цензор.Нет», «Обозреватель», Znaj.ua, «Українські новини». Ресурс «Цензор. Нет» маркував матеріал як рекламний позначкою PR. 

Нагадаємо, 16 жовтня на закриту зустріч президента України Володимира Зеленського з журналістами запросили понад 20 осіб, зокрема адміністратора телеграм-каналу «Труха». Цей канал неодноразово поширював фейки та відео прильотів, а також нагнітав паніку через потенційну ядерну загрозу.

Запрошення на цю зустріч представника «Трухи» викликало обурення в соцмережах серед журналістів. Так, шефредакторка «Бабеля» Катерина Коберник оцінила таке рішення Офісу президента, який організував подію, як «зневагу до професійних журналістів», «солідаризацію з помийкою і демонстрацію абсолютної некомпетентності в питаннях медіа в ОП».  

Після того, як кілька професійних журналістів висловилися з критикою такого кроку Офісу президента, в анонімних телеграм-каналах, наближених до влади, прокотилася хвиля цькування цих журналістів. «Детектор медіа»  опитав низку медійників про їхнє ставлення до запрошення на зустріч із президентом анонімних телеграм-каналів разом із журналістами. Їхні відповіді можна переглянути тут.

28 листопада «Детектор медіа» та Інститут масової інформації заявили про тиск і перешкоджання журналістській діяльності у зв’язку з організованою кампанією фейків і чорнухи, яку розгорнула проти двох організацій група анонімних телеграм-каналів.

Раніше журналісти NGL.media спільно з редакцією медіа «Ґрунт» опублікували розслідування про телеграм-канал «Труха». Зокрема, вони  знайшли докази того, що Максим Лавриненко, який називає себе власником мережі «Труха», не є таким, а також приблизно оцінили дохід мережі каналів від реклами.

Журналісти нарахували 63 телеграм-канали, пов'язані з «Трухою». Сукупна їх аудиторія — більш ніж 12 мільйонів людей.

Публікація в основному каналі «Труха Украина» коштує понад 90 тис. грн, а в регіональних каналах «Трухи» ціна коливається від 1500 до 14000 грн. За підрахунками журналістів, лише за три місяці цього літа основний канал заробив 600 тис. доларів. Чи сплачує «Труха» податки, залишається невідомим.

«Детектор медіа» готував власне розслідування про «Труху», але колеги з NGL.media та «Ґрунту» нас випередили. Тож ми опублікували додаткові факти, які свідчать про зв’язки харківського підприємця Литвина з цим телеграм-каналом.

 Читайте також:

Фото: скриншот інтерв'ю

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
900
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду