ІМІ: З'явилась фейкова фейсбук-сторінка «Української правди»

ІМІ: З'явилась фейкова фейсбук-сторінка «Української правди»

20 Грудня 2023
1024
20 Грудня 2023
14:45

ІМІ: З'явилась фейкова фейсбук-сторінка «Української правди»

1024
Наразі сторінка, яка використовує бренд відомого українського онлайн-видання, в «друзях» має лише 7 осіб.
ІМІ: З'явилась фейкова фейсбук-сторінка «Української правди»
ІМІ: З'явилась фейкова фейсбук-сторінка «Української правди»

У фейсбуці з'явилася фейкова сторінка, яка використовує бренд онлайн-видання «Українська правда». На це звернув увагу Інститут масової інформації.

На аватарці та обкладинці сторінки зі статусом приватного акаунту та назвою «Українська правда» розміщено логотип відомого українського онлайн-видання в поганій якості. ІМІ також зазначає, що в розділі «Інформація» як місце навчання вказано миколаївський центр журналістських розслідувань NiKCenter, а як місце проживання — Київ. Поки що ця сторінка в «друзях» має лише 7 осіб.

Наразі на цій сторінці опублікували кілька посилань на матеріали медіа, а також пост про нібито корупцію в Южноукраїнську Миколаївської області.

Перший допис на сторінці з’явився 7 грудня 2023 року. Це була публікація з посиланням на новину «Української правди» із заявою президента США Джо Байдена. Водночас опубліковано ще три аналогічні дописи з новинами медіа.

Вдень 10 грудня на сторінці опублікували допис «В місті Южноукраїнськ директор лікарні та чиновники через міську лікарню хочуть “привласнити мільйони” бюджетних коштів». У дописі йшлося про публічні закупівлі Южноукраїнської міської лікарні, автор тексту від імені «Української правди» звертався до голови обласної військової адміністрації Віталія Кіма та керівника облради з вимогою «негайно звернути увагу».

ІМІ нагадує, що офіційна фейсбук-сторінка «Української правди» має значок підтвердженого облікового запису. Це означає, що він пройшов відповідну автентифікацію з боку компанії Meta. У фейсбуці «УП» має 833 тисячі підписників.

Як «Детектор медіа» писав раніше, на початку грудня цього року в Міністерстві оборони України попередили про фейковий телеграм-канал глави оборонного відомства Рустема Умєрова, в якому невідомі використали особисті дані міністра та почали збирати інформацію від громадян. 

Також ми писали про появу в інтернеті фейкового сайту українського видання «РБК-Україна». На підробленому сайті пропагандисти опублікували фейкову статтю, в якій цитують вигаданий фейсбук-допис головнокомандувача ЗСУ. Наприкінці стаття підводить до думки, начебто Україні потрібний Залужний, а не президент-зрадник.

У Верховній Раді пропонують запровадити покарання за використання фейкових акаунтів у соцмережах. У законопроєкті передбачене покарання за поширення неправдивої інформації від імені осіб, причетність яких до оприлюднених даних не підтверджена.

На фото — скриншот Інституту масової інформації

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1024
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду