Литва позбавила блогера Шарія, підозрюваного в Україні у державній зраді, статусу біженця

Литва позбавила блогера Шарія, підозрюваного в Україні у державній зраді, статусу біженця

31 Травня 2021
2435
31 Травня 2021
18:26

Литва позбавила блогера Шарія, підозрюваного в Україні у державній зраді, статусу біженця

2435
Шарія оголосили персоною нон ґрата та анулювали його документи.
Литва позбавила блогера Шарія, підозрюваного в Україні у державній зраді, статусу біженця
Литва позбавила блогера Шарія, підозрюваного в Україні у державній зраді, статусу біженця

Литва позбавила блогера Анатолія Шарія, якого в Україні підозрюють у державній зраді і вважають «особою, яка переховується від органів досудового розслідування», статусу біженця.

Як повідомила «Українська правда», посилаючись на власне джерело, поки не відомо, чи скористався Анатолій Шарій правом на оскарження рішення литовської влади. 

Шарій отримав статус біженця у 2012 році, а 10 травня 2021 його документи анулювали.

«Він отримав статус біженця в Литві. Це було за часів Януковича, коли видавалося, що він втікає від режиму Януковича. Статус біженця має таку особливість, що його дуже складно позбавити», — зазначили ЗМІ.

У 2015 році повідомлялося, що Литва розглядала можливість позбавлення статусу біженця Шарія після публікацій про його прокремлівську діяльність.

У 2012 році Шарій переконував литовську владу, що він переслідується з боку режиму президента Віктора Януковича. За його словами, він проводив розслідування про участь державних установ у наркобізнесі, тому проти нього були сфальсифіковані справи.

Міністерство внутрішніх справ України розмістило у своїй базі розшуку файл на підозрюваного у державній зраді блогера Анатолія Шарія. Відповідну інформацію оприлюднило МВС України.

У базі МВС Шарій вказаний як «особа, яка переховується від органів досудового розслідування». Зазначається, що суд дозволив затримати його «з метою приводу». Датою зникнення Шарія у відомстві вказали 16 лютого 2021 року.

16 лютого СБУ оголосила Шарію підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). Сам блогер вважає це рішення «чистою політикою».  

22 лютого Шарій не з'явився на допит до СБУ. У відомстві заявили, що неявку можна трактувати як переховування від слідства.

25 лютого Шарій був оголошений у державний розшук. За даними ЗМІ, Шарій зараз перебуває в Іспанії.

1 березня СБУ звернулася по міжнародну допомогу у справі Анатолія Шарія, а також почала розслідувати справу про порушення при реєстрації його партії.

За даними Української правди, Печерський районний суд Києва дозволив затримати Анатолія Шарія для доставки його в суд з метою розгляду обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. 

Фото: TK Media

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2435
Читайте також
29.05.2021 11:30
Ангеліна Ломакіна
Світлана Григоренко
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду