detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
27.10.2023 14:43
16% мешканців прифронтових регіонів регулярно читають новини з російських джерел, — КМІС
16% мешканців прифронтових регіонів регулярно читають новини з російських джерел, — КМІС
Основними мотивами називають зіставлення інформації, інтерес до подачі інформації в Росії, розуміння бачення подій росіянами, бажання знати про події в Росії через важливість для України, а також проросійські настрої.

16% мешканців прифронтових та звільнених територій щодня або кілька разів на тиждень отримують новини з російських джерел. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного 7–12 серпня серед мешканців 10 прифронтових регіонів.

Так, 16% респондентів на щотижневій чи щоденній основі все ще отримують новини з російських джерел, зокрема 6% щодня користуються російськими джерелами.

Причому серед цих респондентів, які щодня / щотижня користуються російськими джерелами, 44% користуються і провладними, і опозиційними джерелами, 22% — провладними, 21% — опозиційними.

Основними мотивами, чому мешканці їхньої області користуються російськими джерелами, респонденти найчастіше називали зіставлення інформації (17%), інтерес до подачі інформації в Росії (14%), проросійські настрої (11%), бажання бути поінформованим про події в Росії через важливість для України (11%), розуміння бачення подій росіянами (10%).

При цьому абсолютна більшість респондентів насамперед отримують новини з національних (54% щодня і 32% кілька разів на тиждень) та місцевих (59% щодня і 38% кілька разів на тиждень) джерел.

Із міжнародних джерел на щоденній основі новини отримують 28% опитаних, ще 37% — щотижня.

За показниками довіри лідирують телеграм-канали (51% скоріше або повністю їм довіряють і лише 8% не довіряють), міжнародні ЗМІ (47% проти 8%) та українські інтернет-ЗМІ (45% проти 11%).

Національному телемарафону довіряють 44% проти 18%, які не довіряють, радіо — 37% довіряють, 9% не довіряють.

Єдиним джерелом з переліку, яке має негативний баланс довіри-недовіри, є TikTok — 14% проти 31%, водночас серед респондентів до 25 років 40% йому довіряють.

На відкрите запитання, які публічні особи дають достовірну інформацію, 37% називають Володимира Зеленського. На другому місці — Валерій Залужний (18%), далі йдуть Олексій Арестович (10%), Сергій Притула (9%), Кирило Буданов (9%). Інших осіб називали рідше.

Комунікацію влади із суспільством респонденти оцінюють радше нейтрально-позитивно. Комунікацію центральної влади 32% оцінили позитивно, 42% нейтрально, 25% негативно. Комунікацію місцевої влади 40% оцінили добре, 30% нейтрально і 30% погано.

Серед критеріїв вибору джерела інформації немає безумовного лідера, проте помітно, що найбільше респондентів говорять про надання перевіреної інформації — 42% визначають цей критерій як один з трьох найбільш важливих, а 28% вважають найбільш важливим для себе.

Інші основні топкритерії: актуальність новин (31% визначають як один з трьох найбільш важливих і 9% вважають найбільш важливим), надійність джерела (відповідно, 29% і 14%), відсутність пропаганди (27%).

Читайте також:

Фото ілюстративне: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY