Українська тема в арабо-ізраїльському конфлікті

Українська тема в арабо-ізраїльському конфлікті

12 Жовтня 2023
458

Українська тема в арабо-ізраїльському конфлікті

Андрій Гарасим, «Texty.org.ua»
458
Інформаційний потік у Твіттері здається вже немислимий без слова "Україна"
Українська тема в арабо-ізраїльському конфлікті
Українська тема в арабо-ізраїльському конфлікті

Російсько-українська війна незримо присутня у теперішньому арабо-ізраїльському конфлікті. Це і невловиме порівняння двох конфліктів, і запозичення якогось контенту, і, зрештою, відверта пропаганда. Звичайно, все це не так легко вирізнити у потужному інформаційному потоці, що супроводжує арабо-ізраїльський конфлікт, але ТЕКСТИ все ж спробували виокремити певні компоненти.

Найперше, це відео, яка стало надзвичайно вірусним. На ньому показано падіння якихось світлових боєприпасів на будівлі нібито у Секторі Газа.

хамас

“Ізраїльські сили використовують хімічну зброю в #Gaza Де правозахисна організація”, - пише один з поширювачів відео. Проте, чомусь він не звертає уваги, що на самому відео звучить українська мова. Як виявляється, перепощуване відео - це шматочок відео, знятого українськими бійцями, обстрілу росіянами запальними боєприпасами міста Вугледар. Хтось дбайливо вирізав шматок відео, і закинув у світову мережу, де воно набуло дуже широкого розголосу.

Заходимо на перший ліпший аккаунт, і що ж ми там бачимо? Серед постів про звірства ізраїльтян, а також постів про бійки у країнах ЄС поліції з прихильниками палестинців репост заяви Рамзана Кадирова про те, що він готовий направити свої озброєні загони до Сектора Гази. Ще через декілька постів - репост нібито слів міністра закордонних справ Росії Лаврова, про те що Росія допоможе Палестині. При цьому на репостнутому відео з нібито заявою Лаврова мова йде зовсім про інше - міністр Лавров розповідає російською про свободу слова в США. Але звісно контент даного дописувача у Твіттері розрахований не на тих, хто розуміє сказане Лавровим.

Можна побачити і доволі активний дискурс щодо чи було насправді масове вбивство дітей у одному з єврейських поселень. Тут активно вживається слово “Буча”, при чому його вживають обидві сторони - одні на означення злочину проти людяності та масового вбивства, інші - якоїсь фейкової події.

До цього можна додати активне поширення карикатур ніби з радянського крокодила, де товсті капіталісти чи західні журналісти підтримують усіх, крім народу Палестини, що спливає кров’ю.

Screenshot 2023-10-11 020750

Хоча є подібна “продукція” і для іншої сторони - де зброя, надана українцям опиняється у руках терористів.

Screenshot 2023-10-11 020353

Хоче того Україна чи ні, але вона і далі залишатиметься однією з тем для обговорення світової спільноти.

Складається враження, що російська пропаганда підготувала багато заготовок до початку чергової ізраїльсько-палестинської війни.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Андрій Гарасим, «Texty.org.ua»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
458
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду