«Ми щось не знали про стандарти бібісі»: українські журналісти звинуватили Reuters і BBC у прокремлівських маніпуляціях

«Ми щось не знали про стандарти бібісі»: українські журналісти звинуватили Reuters і BBC у прокремлівських маніпуляціях

23 Листопада 2023
2445
23 Листопада 2023
19:07

«Ми щось не знали про стандарти бібісі»: українські журналісти звинуватили Reuters і BBC у прокремлівських маніпуляціях

2445
Провідні західні ЗМІ втрапили в скандал із висвітленням загибелі в Україні російських пропагандистів.
«Ми щось не знали про стандарти бібісі»: українські журналісти звинуватили Reuters і BBC у прокремлівських маніпуляціях
«Ми щось не знали про стандарти бібісі»: українські журналісти звинуватили Reuters і BBC у прокремлівських маніпуляціях

Провідні західні медіа, зокрема Reuters і BBC, втрапили в черговий скандал у зв’язку з висвітленням новин про війну в Україні. Низка українських медійників обурилась тим, як іноземні колеги подають інформацію про загибель російського пропагандиста Бориса Максудова та артистки Поліни Меньших, які незаконно приїхали до України разом з окупаційною армією. На думку українців, західні ЗМІ подають це так, ніби погана українська армія жорстоко вбила невинних журналіста та актрису.

  Борис Максудов

Борис Максудов — працівник російського державного телеканалу «Россия 24», який разом з окупаційною армією приїхав в окуповану Запорізьку область. Він потрапив під вогонь ЗСУ, і вранці 23 листопада стало відомо про його смерть від отриманих поранень. Про це у своєму ефірі повідомив пропагандист Володимир Соловйов. 

  Поліна Меньших

Поліна Меньших — російська акторка і театральна режисерка, яка приїхала на окуповану Росією українську територію, щоб розважати військових армії РФ. 19 листопада ЗСУ обстріляли клуб в окупованому селі Кумачове Старобешівського району Донецької області, де святкували військові 810-ї бригади морської піхоти ЗС РФ, перед якими в той момент виступала Меньших. Внаслідок удару загинули вона та ще зо два десятки окупантів. За інформацією російського опозиційного видання «Новая газета. Европа», Меньших була волонтеркою, яка регулярно підтримувала окупаційну армію.

Тобто обоє цих людей підтримували окупаційну війну та вбивство українців. Вони незаконно приїхали на окуповані Росією території й тому були абсолютно легальними цілями для української армії. Та в провідних західних медіа висвітлили їхню загибель далеко не так однозначно. Наприклад, британське видання BBC вживає такі формулювання про загибель Меньших: «Російська актриса загинула в результаті українського обстрілу під час виступу перед військовими», — а також: «Актриса виступала з концертом на честь російського військового свята». Видання не акцентує на тому, що вона підтримує злочини російської армії й захоплення територій суверенної держави. А видання Reuters, наприклад, у заголовку про Максудова пише: «Російський журналіст загинув від осколків українського безпілотника”», — а в тексті додає: «38-річний Борис Максудов з телеканалу "Россия 24" отримав важке осколкове поранення, і лікарі не змогли його врятувати». При цьому Reuters також не зазначає, що Максудов — пропагандист війни, який працює на каналі, що перебуває під санкціями у більшості демократичних країн, а навпаки — прирівнює його до нормальних журналістів.

Таке подання новин західними медіа обурило українських журналістів.

«Ми щось не знали про стандарти бібісі. (УПД: і Reuters теж, понеслося по всьому світові),написав редактор «Європейської правди» Сергій Сидоренко у своєму фейсбук-профілі. — Йдеться про частину військової активності РФ на окупованих територіях, а подане як о-ужось-убілі-нєвінную-октрісу — це взагалі за межею мого розуміння про те, якою має бути журналістика».

Журналіст, засновник та керівник проєкту Ukraїner Богдан Логвиненко написав: «Західні медіа так легко обдурити, обвести довкола пальця, вони як діти ж, ну. "Російський журналіст", за версіями БіБіСі "воєнкор" Маскудов, що не працював у жодному ЗМІ, яке хоча б близько можна називати медіа, а знімав замовні ролики російських державних рупорів влади. "Російська актриса", що має 500 підписників у інстаграмі. Не 500 тисяч, просто 500, що займалась усілякими курсами народних танців, тобто звичайна аматорка, тобто навіть близько не є кимось відомим, визначним навіть для невизначної так званої російської культури. Хіба це привід для таких заголовків і таких новин? Ні, це просто пресрелізи російської пропаганди, які використовують своє цивільне гарматне мʼясо як засоби маніпуляції, а практично усі західні медіа ведуться.

Якщо я себе назву Принцом Датським і мене найме ФОП Королівство Данія Андріївна, коли мене забаранять на лінії зіткнення, чи Ройтерс напише про мене матеріал з заголовком "В Україні російською ракетою вбито принца датського"?

І це лише за один день, розумієте? Ось, лише сьогодні, українська армія валить нещасних акторок і журналістів у трусіках. Їх, бідних, росіян, що з миром прийшли на Donbass region, а не незаконно вторглися на українську суверенну територію».

Обурення висловила і директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк. 

«У мене питання до всіх тих закордонних медіа, які зараз масово пишуть "умер российский корреспондент, журналист Максудов". Ви ганьбите самі себе, бо ви ставите журналістику на один рівень з військовими злочинцями і гвинтиками путінської машини пропаганди, яка знищила свободу слова і журналістику в РФ,написала Оксана Романюк у фейсбуку. — Здається, потрібна пояснювальна бригада для закордонних медіа і організацій, яка б виписала чітке визначення, що таке журналістика і чим відрізняється від злочинів агресивної пропаганди, мови ворожнечі і геноцидної риторики».

BBC фактично прирівняла окупантку Меньших до української письменниці Вікторії Амеліної, яка загинула внаслідок ракетного удару російськими окупантами по цивільному кафе в центрі Краматорська 27 червня 2023 року. Про це сказано в офіційному профілі ІМІ:

«Коли росіянка Поліна Меньших, яка підтримує геноцид українців, приїхала на окуповані українські землі співати для російських окупантів і там загинула за компанію з цими самими окупантами, — то це "російську акторку вбив український обстріл".

Коли українка Вікторія Амеліна у своїй країні вечеряла в ресторані у прифронтовому місті й була вбита російською ракетою, прицільно наведеною в громадське місце, — то це "українська письменниця померла після обстрілу Краматорська" (невідомого походження)».

 

Особливо багато у світових медіа таких новин саме про пропагандиста Максудова, і всюди його називають журналістом. Зокрема, так про нього написали Deutsche Welle, AlJazeera, Voice of America, Newsweek, The Telegraph тощо.

Питання про неприпустимість того, що російських пропагандистів, які підтримують геноцидну війну проти України, світові медіа прирівнюють до нормальних журналістів, уже не раз озвучували публічно. Зокрема, як повідомляв «Детектор медіа», такі тези висловили українські та закордонні експерти під час конференції «Правові та етичні підстави відповідальності російських пропагандистів за поширення пропаганди війни, ненависті та дезінформації», що відбулася 2 листопада 2022 року.

Фото на головній: скриншот матеріалу BBC

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2445
Читайте також
20.12.2023 12:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
791
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду