Франкфуртський книжковий ярмарок не вручатиме нагороду палестинській письменниці через напад ХАМАСу на Ізраїль

Франкфуртський книжковий ярмарок не вручатиме нагороду палестинській письменниці через напад ХАМАСу на Ізраїль

16 Жовтня 2023
1110
16 Жовтня 2023
18:43

Франкфуртський книжковий ярмарок не вручатиме нагороду палестинській письменниці через напад ХАМАСу на Ізраїль

1110
Понад 350 авторів зі всього світу підписали відкритий лист до організаторів, у якому заявили, що ярмарок повинен «створювати простір для палестинських письменників, щоб поділитися своїми думками, почуттями, роздумами про літературу в ці жахливі, жорстокі часи, а не заглушити їх».
Франкфуртський книжковий ярмарок не вручатиме нагороду палестинській письменниці через напад ХАМАСу на Ізраїль
Франкфуртський книжковий ярмарок не вручатиме нагороду палестинській письменниці через напад ХАМАСу на Ізраїль

У п'ятницю, 20 жовтня, палестинська письменниця Аданія Шиблі, яка живе між Берліном та Єрусалимом, мала отримати цьогорічну премію LiBeraturpreis. Однак Франкфуртський книжковий ярмарок ухвалив рішення скасувати церемонію нагородження «через війну, розпочату ХАМАСом, від якої страждають мільйони людей в Ізраїлі та Палестині». Про це повідомляє The Guardian.

Асоціація LitProm, яка щороку вручає нагороду жінкам-письменницям з Африки, Азії, Латинської Америки та арабського світу, заявила, що узгодила відкладення церемонії з Шиблі. Водночас літературні представники письменниці зазначили, що це рішення ухвалили без її згоди. Вони додали, що Аданія скористалася би можливістю на церемонії поміркувати про роль літератури «в ці жорстокі та болісні часи».

Кілька авторів і видавців з усього світу звинуватили Франкфуртський книжковий ярмарок у «заглушенні палестинських голосів».

Понад 350 авторів зі всього світу підписали відкритий лист до організаторів, у якому заявили, що ярмарок повинен «створювати простір для палестинських письменників, щоб поділитися своїми думками, почуттями, роздумами про літературу в ці жахливі, жорстокі часи, а не закривати їх». Серед тих, хто підписав звернення, — ірландський письменник Колм Тойбін, американо-лівійський лауреат Пулітцерівської премії Хішам Матар, британсько-пакистанська письменниця Каміла Шамсі та британський історик Вільям Делрімпл.

Роман Аданії Шиблі «Minor Detail»  («Незначна деталь»), опублікований англійською мовою у 2020 році, розповідає реальну історію зґвалтування та вбивства бедуїнської дівчини в 1949 році підрозділом ізраїльської армії, а також вигадану історію жінки-журналістки, яка розслідує злочин у Рамаллі через десятиліття.

У LitProm твір назвали «ретельно складеним витвором мистецтва, що розповідає про силу кордонів і про те, що жорстокі конфлікти роблять із людьми». У США роман також був номінований на Національну книжкову премію та Міжнародну книжкову премію.

Варто зазначити, що книга викликала неоднозначну реакцію. Зокрема, журналіст Ульріх Ноллер залишив журі LiBeraturpreis на знак протесту проти рішення відзначити її цього року.

Раніше британський суспільний мовник BBC не погодився переглянути свою політику не називати бойовиків угруповання ХАМАС «терористами», попри гостру критику від британських можновладців та протести активістів.

Як пише BBC, у редакційних правилах корпорації сказано, що слово «терорист» може бути «радше перешкодою, аніж допомогою для розуміння».

Правила передбачають, що редакція має використовувати слова, які конкретно описують злочинця, такі як «підривник», «нападник», «стрілець», «викрадач», «повстанець» і «бойовик».

«Ми не повинні приймати мову інших людей як свою власну; наша відповідальність полягає в тому, щоб залишатися об’єктивними та повідомляти таким чином, щоб наша аудиторія могла робити власні оцінки того, хто і що з ким робить», — ідеться у правилах BBC. 

Фото: Business News

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1110
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду