Ексголову Верховного Суду Князєва лишили під вартою, але вже вдруге зменшили заставу

Ексголову Верховного Суду Князєва лишили під вартою, але вже вдруге зменшили заставу

7 Вересня 2023
879
7 Вересня 2023
12:36

Ексголову Верховного Суду Князєва лишили під вартою, але вже вдруге зменшили заставу

879
ВАКС зменшив розмір застави з 75 до 55 мільйонів гривень. При тому ще у травні заставу визначили у 107 мільйонів, хоча прокурори просили 150.
Ексголову Верховного Суду Князєва лишили під вартою, але вже вдруге зменшили заставу
Ексголову Верховного Суду Князєва лишили під вартою, але вже вдруге зменшили заставу

Вищий антикорупційний суд продовжив до 16 жовтня термін тримання під вартою колишньому голові Верховного Суду Всеволоду Князєву. При цьому йому вже вдруге зменшили заставу — цього разу до 55 мільйонів гривень. Про це повідомила пресслужба ВАКС.

6 вересня слідчий суддя ВАКС задовольнив клопотання детектива НАБУ про продовження запобіжного заходу для Князєва.

Як альтернатива підозрюваний може внести заставу. Її розмір зменшили напередодні в резолютивній частині ухвали суду з 75 до 55 мільйонів гривень.

У разі внесення застави Князєва звільнять з-під варти та зобов’яжуть прибувати на кожну вимогу до слідчого (детектива), прокурора або суду, не залишати без їхнього дозволу населений пункт, у якому проживає, повідомляти про зміну проживання та роботи, утримуватися від спілкування з особами, указаними в ухвалі суду, здати на зберігання документи, що дають право на виїзд з України, та носити електронний браслет.

Як повідомляє hromadske, розмір застави Князєву зменшують не вперше, адже ще 19 травня суд заарештував Князєва з можливістю внесення застави у 107 мільйонів 360 тисяч гривень.

Прокурори тоді просили, щоб сума застави Князєву була в розмірі понад 150 мільйонів 35 тисяч гривень. Сторона обвинувачення пояснювала необхідність тримання під вартою тим, що Князєв нібито може переховуватися від слідства, покинувши Україну, і має достатньо коштів, щоб безбідно проживати за межами країни.          

Нагадаємо, увечері 15 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро (НАБУ) повідомили, що «викрили масштабну корупцію у Верховному Суді, а саме схему щодо одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями ВС».

Низка ЗМІ з посиланням на джерела серед правоохоронців повідомила, що антикорупційні органи затримали голову Верховного Суду Всеволода Князєва. Його викрили на отриманні хабаря розміром приблизно 3 мільйони доларів. За даними джерел ZN.UA, гроші Князєв отримав за рішення суду на користь бізнесмена Костянтина Жеваго.  16 травня НАБУ та САП підтвердили затримання Князєва у справі про отримання хабаря від бізнесмена Костянтина Жеваго.

Згодом Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосила підозру Всеволоду Князєву та його спільникові — адвокату. Їх підозрюють в отриманні 2,7 мільйона доларів хабаря від бізнесмена Костянтина Жеваго. Їм загрожує до 12 років ув’язнення.

Пресслужба бізнесмена Костянтина Жеваго заперечила його причетність до хабаря. Жеваго запевняє, що «він не має жодного відношення до ситуації з начебто одержанням хабаря головою чи суддями Верховного Суду». 

Увечері 16 травня пленум Верховного Суду висловив недовіру голові відомства Всеволоду Князєву, через що той втратив посаду. 

26 травня новим головою Верховного Суду обрали Станіслава Кравченка. Фахівці нагадують, що у 2017 році Громадська рада доброчесності винесла щодо нього негативний висновок. За даними джерел BBC, Кравченко в обмін на голоси обіцяв суддям добитись надання безплатних квартир. Сам суддя цю інформацію заперечує.

Фото: Всеволод Князєв / sud.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
879
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду