«Українській правді» пропонували хабар, щоб прибрали новину про поїздку доньки бізнесмена Гринкевича в урядовому вагоні, — Мусаєва

«Українській правді» пропонували хабар, щоб прибрали новину про поїздку доньки бізнесмена Гринкевича в урядовому вагоні, — Мусаєва

9 Січня 2024
997

«Українській правді» пропонували хабар, щоб прибрали новину про поїздку доньки бізнесмена Гринкевича в урядовому вагоні, — Мусаєва

997
Ігоря Гринкевича підозрюють у пропозиції хабаря ДБР та мільйонних зловживаннях на оборонних закупівлях. В новині «УП» про нього не згадувалось, а доньку представили як дружину футболіста.
«Українській правді» пропонували хабар, щоб прибрали новину про поїздку доньки бізнесмена Гринкевича в урядовому вагоні, — Мусаєва
«Українській правді» пропонували хабар, щоб прибрали новину про поїздку доньки бізнесмена Гринкевича в урядовому вагоні, — Мусаєва

Головній редакторці видання «Українська правда» Севгіль Мусаєвій пропонували гроші, щоб редакція прибрала новину про те, що донька львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, підозрюваного у пропозиції хабаря та зловживаннях на оборонних закупівлях, їздила у VIP-вагоні «Укрзалізниці», призначеному для урядових делегацій. Про це Севгіль Мусаєва повідомила на своїй фейсбук-сторінці та підтвердила у коментарі «ДМ».

Новина, про яку йдеться, вийшла на «УП.Таблоїд» ще 27 серпня. У новині йшлося про те, що Ольга Гринкевич показала у розповіді в інстаграмі золотий VIP-вагон одного з потягів «Укрзалізниці», які під час повномасштабного вторгнення використовують як дипломатичні рейси для міжнародних гостей. Згодом вона, як пише видання, «схаменулася» і видалила фото.

Фото: скриншот з сторіс Ольги Гринкевич

Як йшлося в новині, орендувати такий вагон за гроші може будь-хто, лише треба подати заявку за кілька днів до подорожі. Коштує це приблизно 34 тисячі гривень. Також такий вагон можна причепити до рейсового потяга за 150 тисяч гривень, а тягнути його окремо локомотивом коштує 350 тисяч. А ще такий вагон може безкоштовно забронювати обласна адміністрація для офіційних делегацій.

Ольга Гринкевич є донькою львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, хоча у матеріалі її представили як (екс)дружину футболіста донецького «Шахтаря» Мар'яна Шведа, а про її батька у новині згадок не було.

За словами Мусаєвої, через два дні після публікації новини вона отримала пропозицію зняти матеріал. За це їй пропонували заплатити будь-яку суму, яку вона назве.

«Про відповідь мою ви здогадуєтеся. Вона була короткою та вичерпною», — розповіла Мусаєва.

Вона додала, що на той момент інформації про Гринкевичів в публічному доступі було мало, а відомості про їхню участь у тендерах Міноборони з’явились вже після спроби підкупу ДБР.

«Але все одно це було трохи дивно для мене: колишня дружина футболіста так переживає за публікацію на "Таблоїді". Ну, добре, у батька бізнес у будівельній сфері й підряди у Львівській області. Але чого б це так перейматися, щоб намагатися підкупити журналіста? Тепер відповідь зрозуміла», — написала Мусаєва.

У коментарі «ДМ» Севгіль Мусаєва додала, що після її відмови представники Гринкевичів більше не зверталися до неї з жодними «пропозиціями».

Ігор Гринкевич є одним з найбільших постачальників Міноборони. Попри те, що його основним бізнесом є будівництво, його корпорація виграла 23 тендери на закупівлю одягу та білизни для ЗСУ загальною вартістю понад 1,5 млрд грн.

Як з’ясувало ДБР, до виконання оборонних замовлень залучили підприємства, які раніше займались будівництвом та не мали належних потужностей для виготовлення та зберігання речового майна. Шість контрактів були повністю не виконані. Щонайменше за сімома договорами підприємства поставили товар у невеликій кількості, але отримали державні гроші за повне виконання. Вісім договорів були виконані із запізненням від 3 до 5 місяців. Це призвело до збитків бюджету, за попередніми оцінками, на 1,2 мільярда гривень та зриву постачань.

29 грудня 2023 року Ігоря Гринкевича затримало ДБР, коли він намагався дати одному з керівників Головного слідчого управління Бюро хабар у розмірі 500 тисяч доларів для сприяння в поверненні майна його компаній, вилученого під час розслідування про закупівлю одягу та білизни для ЗСУ. 30 грудня Гринкевичу обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю застави в розмірі 429 млн 440 тис гривень.

Головне фото: бізнесмен Ігор Гринкевич (зліва), його донька Ольга, син та дружина / фейсбук
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
997
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду