Суд взяв ексголову Верховного Суду Князєва під варту із заставою 107 мільйонів гривень

Суд взяв ексголову Верховного Суду Князєва під варту із заставою 107 мільйонів гривень

19 Травня 2023
2848
19 Травня 2023
09:09

Суд взяв ексголову Верховного Суду Князєва під варту із заставою 107 мільйонів гривень

2848
Костянтин Жеваго та інші ймовірні спільники підозрюваного поки не отримували підозри, робота над цим триває.
Суд взяв ексголову Верховного Суду Князєва під варту із заставою 107 мільйонів гривень
Суд взяв ексголову Верховного Суду Князєва під варту із заставою 107 мільйонів гривень

Суд арештував до 14 липня ексголову Верховного суду Всеволода Князєва, якого підозрюють в отриманні хабаря від бізнесмена Костянтина Жеваго, із можливістю внесення застави у 107 мільйонів 360 тисяч гривень. Суддя планує оскаржувати рішення. Про це йдеться у повідомленні Спеціальної антикорупційної прокуратури.

Суддя ВАКС частково задовольнив клопотання детективів Національного антикорупційного бюро, погоджене прокурором САП, та обрав колишньому голові Верховного Суду запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 107,36 млн грн застави.

Суд ухвалив взяти під варту Князєва в залі суду. Строк дії запобіжного заходу — до 14 липня 2023 року включно.

Прокуратура просила суд відправити Князєва під варту, наголошуючи на ризиках втечі підозрюваного, тиску на свідків, знищення доказів. Прокурор просив обрати заставу підозрюваному в 150 млн грн.

До адвоката Олега Горецького, підозрюваного у справі за участю ексголови Верховного Суду, ВАКС застосував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в розмірі 80 млн грн. Строк дії запобіжного заходу — 60 діб з дня його фактичного затримання, тобто до 13 липня 2023 року. У разі внесення застави на обох підозрюваних буде покладено низку процесуальних обов’язків.

Костянтин Жеваго та інші ймовірні спільники Горецького поки не отримували підозри, робота над цим триває. 

Як пише «УП» з посиланням на журналістку із зали суду, Князєва підозрюють в отриманні хабаря від бізнесмена Костянтина Жеваго за ухвалення необхідного рішення. Підозрюваний заперечує свою вину і наголошує на тому, що нібито зберігав чужі кошти. 

Адвоката Олега Горецького підозрюють у сприянні в отриманні Всеволодом Князєвим хабаря від бізнесмена Костянтина Жеваго за ухвалення необхідного рішення. Підозрюваний заперечує свою вину і заявляє про провокацію від агента НАБУ, яким нібито був третій фігурант справи — Кирил Горбуров.

За даними слідства, у січні 2023 року до Верховного Суду надійшла справа за касаційними скаргами ПрАТ «Ділові партнери» на постанову Північного апеляційного господарського суду від 12 вересня 2022 року в інтересах бізнесмена Костянтина Жеваго та його компанії «Ferrexpo AG». Розгляд було призначено на 15 березня, і Жеваго через довірену особу Сергія Рудометкіна запропонував керівництву Верховного Суду неправомірну вигоду задля винесення судом необхідного їм рішення.

За словами прокурора САП, Князєв наказав Горбурову та Горецькому повідомити Жеваго, що за ухвалення необхідного йому рішення він має надати неправомірну вигоду в розмірі 1 мільйон 800 тисяч доларів США для нього та суддів. Вони ж повідомили Жеваго, що той має сплатити 2 мільйони 700 тисяч доларів, розраховуючи, що передадуть 1 мільйон 800 тисяч Князєву, а 900 тисяч розподілять між собою.

10 березня Горецький повідомив Жеваго, що судове засідання з 15 березня перенесуть на квітень, щоб надати йому можливість зібрати кошти. Жеваго передав Горецькому 2 мільйони 600 тисяч доларів США. Спочатку отримані кошти він зберігав в офісі, а надалі перемістив до індивідуального сейфу.

19 квітня Велика Палата Верховного суду, зокрема Князєв, виніс судове рішення на користь Жеваго. 1 травня Князєв надав вказівку Горбурову поділити частину коштів на десять пакетів, а 450 тисяч залишити на зберігання. Третього травня Горбуров доставив до квартири Князєва кошти в десятьох пакетах, а 15 травня — решту. Під час обшуків слідчі вилучили частину коштів у квартирі Князєва, а частину — в службовому кабінеті.

Прокурор Олександр Омельченко наголосив на тому, що у фігуранта можуть бути й інші спільники. За його словами, прокуратура має свідчення, що учасники злочинної групи домовлялися й про інші злочини, зокрема — за неправомірну вигоду ухвалювати необхідні рішення під час судового розгляду чи впливати на справи на досудовій стадії. «Але на даний час ми здобули докази тільки по цьому епізоду», — сказав прокурор.

Сам підозрюваний Всеволод Князєв заперечував свою вину і заявив, що до сейфу, в якому знайшли кошти, мали доступ й інші особи. Також він зазначив, що під час розгляду справи Жеваго нібито голосував проти. Слідство поки не може підтвердити або спростувати цю інформацію, оскільки не має доступу до справи. 

Натомість на запитання, чи він брав кошти за ухвалення необхідного рішення у справі бізнесмена Костянтина Жеваго, підозрюваний не відповів, як і його захисники. «Я обов'язково поясню, але пізніше. Це стосується не лише мене, і я маю узгодити позицію з адвокатами, ми маємо вивчити всі обставини», — сказав Князєв.

Нагадаємо, увечері 15 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро (НАБУ) повідомили, що «викрили масштабну корупцію у Верховному Суді, а саме схему щодо одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями ВС».

Низка ЗМІ з посиланням на джерела серед правоохоронців повідомили, що антикорупційні органи затримали голову Верховного Суду Всеволода Князєва. Його викрили на отриманні хабаря розміром приблизно 3 мільйони доларів. За даними джерел ZN.UA, гроші Князєв отримав за рішення суду на користь бізнесмена Костянтина Жеваго. 

16 травня НАБУ та САП підтвердили затримання Князєва у справі про отримання хабаря від бізнесмена Костянтина Жеваго. Окрім Всеволода Князєва, наразі перевіряється причетність інших людей. Зокрема, під час слідчих дій знайшли багато грошей у члена Великої Палати Верховного Суду.

Згодом Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосила підозру Всеволоду Князєву та його спільникові — адвокату. Їх підозрюють в отриманні 2,7 мільйона доларів хабаря від бізнесмена Костянтина Жеваго. Їм загрожує до 12 років ув’язнення.

За даними правоохоронців, посередником між керівництвом суду і людьми, які хотіли вирішити питання в суді, виступало адвокатське об’єднання. Правоохоронці зафіксували низку контактів власника фінансової групи «Фінанси та кредит» Костянтина Жеваго з одним із власників цього адвокатського об’єднання. Вони домовилися про передачу хабаря високопосадовцям Верховного Суду для ухвалення потрібного рішення.

Пресслужба бізнесмена Костянтина Жеваго заперечила його причетність до хабаря. Жеваго запевняє, що «він не має жодного відношення до ситуації з начебто одержанням хабаря головою чи суддями Верховного Суду». 

Увечері 16 травня пленум Верховного Суду висловив недовіру голові відомства Всеволоду Князєву, через що той втратив посаду. 

Фото: Вікторія Рощина / «УП»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2848
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду