Білоруський Червоний Хрест виключили з Міжнародної федерації Червоного Хреста через сприяння депортації українських дітей

Білоруський Червоний Хрест виключили з Міжнародної федерації Червоного Хреста через сприяння депортації українських дітей

1 Грудня 2023
976
1 Грудня 2023
21:20

Білоруський Червоний Хрест виключили з Міжнародної федерації Червоного Хреста через сприяння депортації українських дітей

976
Виключення БЧХ означає, що він втрачає свої права члена Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста, і будь-яке фінансування білоруського Червоного Хреста буде припинено.
Білоруський Червоний Хрест виключили з Міжнародної федерації Червоного Хреста через сприяння депортації українських дітей
Білоруський Червоний Хрест виключили з Міжнародної федерації Червоного Хреста через сприяння депортації українських дітей

Білоруський Червоний Хрест перестав бути членом Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця (МФКК) через його сприяння депортації українських дітей та невиконання вимоги про зняття з посади Дмитра Шевцова, генерального секретаря Національного Товариства БЧХ. 

Про це повідомляє пресслужба Міжнародного комітету Червоного Хреста. 

«Від сьогодні Білоруське товариство Червоного Хреста виключено з Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця (МФКК). Усунення є наслідком невиконання білоруським Червоним Хрестом вимоги про зняття з посади пана Дмитра Шевцова, генерального секретаря Національного Товариства», — наголосили у Федерації Червоного Хреста. 

Вимогу про виключення висунули після того, як Шевцов зробив низку скандальних заяв про ядерну зброю, примусову депортацію дітей з тимчасово окупованих територій України до Білорусі, а також після його поїздок до тимчасово окупованих Донецька та Луганська. 

Як уточнюють у Червоному Хресті, усунення означає, що білоруський Червоний Хрест втрачає свої права члена Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста. Також будь-яке фінансування білоруського Червоного Хреста буде припинено. 

Червоний Хрест Білорусі не зможе брати участь у Генеральній асамблеї Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста та голосувати чи бути обраним на будь-яких статутних зборах. 

При цьому білоруський Червоний Хрест можуть поновити після того, як він виконає вимоги Міжнародного комітету Червоного Хреста. 

Як відомо, у липні цього року Офіс генпрокурора України розпочав розслідування щодо участі білоруського Червоного Хреста в незаконній депортації українських дітей. Тоді ж генеральний прокурор Андрій Костін закликав Міжнародну федерацію Червоного Хреста вжити відповідних заходів: «Участь Білоруського Червоного Хреста у примусовій депортації українських дітей з окупованих рф територій до білорусі є співучастю у скоєнні міжнародного злочину. Ця організація грубо порушує норми Женевських конвенцій, а також Основоположні принципи Руху Червоного Хреста. Ми сподіваємося, що МКЧХ розгляне це порушення доброчесності та вживе відповідних заходів».

Напередодні голова білоруського Червоного Хреста Дмитро Шевцов підтвердив, що БЧХ бере участь у вивезенні українських дітей з тимчасово окупованих територій України до Білорусі. Про це він заявив під час поїздки до тимчасово окупованих регіонів українського Донбасу. Репортаж з цієї поїздки транслювали в ефірі телеканалу «Білорусь 1».

На початку жовтня юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська повідомила, що дипломати з африканських, азійських, латиноамериканських та арабських країн відвідали в Білорусі місця перебування депортованих з Лисичанська та Сєвєродонецька українських дітей«З 44 дітьми з Лисичанська та Сєвєродонецька зустрілися представники Зімбабве, Індії, Катару, КНР, Куби, Монголії, ОАЕ, Росії, Сирії, а також Палестини. До пропагандистського заходу долучилися службовці з Білорусі, Союзної держави та СНД.

Інші держави оголосили бойкот та відмовилися брати участь у заході, проведення якого не відповідає принципу найкращих інтересів дитини та має на меті виключно легітимізацію міжнародних протиправних діянь», — зазначила Рашевська.

Фото: сайт МФКК

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
976
Читайте також
20.11.2023 09:00
Оксана Ціпліцька
для «Детектора медіа»
1 624
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду