Україна, Білорусь і російська проблема Європи

Україна, Білорусь і російська проблема Європи

4 Серпня 2023
2062

Україна, Білорусь і російська проблема Європи

2062
24 лютого 2022 року я застала у Мінську, столиці Білорусі.
Україна, Білорусь і російська проблема Європи
Україна, Білорусь і російська проблема Європи

Десь над домом, в якому я жила останні 5 років і в якому збиралась залишатись якнайдовше, аби свідчити згодом цивілізаційну трансформацію білорусів в умовах найбільших репресій останніх 30 років, пролітали російські військові борти. Мені згодом знадобився час, аби помирити свої минулі досвіди щодо багатьох активістів, діячів, інтелектуалів - особливо національно орієнтованих - з їх проявами особистої слабкості перед новою реальністю. Цивілізаційні трансформації, на мій погляд, тепер продовжують ті білоруси, хто пройшов випробування зміною глобального контексту. І я вважаю, з цими людьми треба співпрацювати, вести діалог і випрацьовувати спільний взаємовигідний наратив.

Переконати Європу зробити неможливе

В Європі досі дуже погано розуміють, чому для вирішення білоруських проблем замало звільнення тисяч політв’язнів, виведення російських військ з території Білорусі чи повалення режиму лукашенка, а для вирішення українських - замало відбудувати Україну, домовитись з росією про припинення вогню, чи навіть повернути всі окуповані та анексовані території.

Остаточне вирішення і для українців, і для білорусів - це унеможливлення будь-якої російської агресії в регіоні у майбутньому, тобто знищення ресурсу, яким росія нас тероризує століттями.

І це не тільки зброя, але і будь-які впливи з їх боку, очевидні та неочевидні російські наративи, у тому числі на території Європи і світу. Аби Європа в майбутньому зробила те, що сьогодні вважає неможливим, нам необхідно створювати для цього обставини, тлумачити європейцям російську глобальну проблему. Маємо шукати нові аргументи - новими словами, новими людьми, новими підходами - це завдання багатьох наступних років. І ми з білорусами одне для одного є тими аргументами, які підтверджують тяглість російської експансії, агресивність культури і ворожої риторики сучасних так-званих російських лібералів.

Нова білоруська меншість

Те, що нам з білорусами зараз так важко знайти моральний баланс для діалогу – результат не тільки ракет з їх території, але і втрачені за 30 років можливості створення україно-білоруської повістки – наративним посередником між нами залишалася Росія чи режим Лукашенка, контакти між громадянськими суспільствами були мінімальними.

Є факти, які не зможуть спростувати ракети з території Білорусі: білоруський народ, як і ми, століттями потерпав від імперської російської політики. Вони вижили і зберегли великий спадок емоційної та історичної пам’яті, серед них було чимало борців, революціонерів і гігантів думки, тисячі людей у білоруських в’язницях у нелюдських умовах сьогодні відбувають покарання за політичними мотивами, простіше кажучи, сидять за свою пробілоруську, проукраїнську чи антиросійську позицію.

Вважаю некоректними прирівнювання білорусів і росіян, де перші – очевидні жертви других, хоч з української сучасної оптики різниця не така очевидна. Білоруси часто повторюють, що вони не лукашенко - це може дратувати, бо дуже схоже на російське «винен путін».

Виправдовуючись, росіяни роблять те, що для них органічно і звично: викривлюють реальність і зміщують акценти, білоруси ж справді мають підстави для цих виправдань, але за ними не можуть відшукати власну суб’єктність.

Війна і факт агресії з білоруської території не всіх білорусів загнала у заперечення і виправдання.

Є ті, хто добре розуміє, де вороги, а де потенційні союзники, ідентифікує агресора не тільки за наявністю зброї, але і ворожого наративу, і свідомо обирає сторону і спосіб власної залученості у воєнних, інформаційних, культурних процесах. Часто ці люди, як ще недавно «національно свідомі» у Білорусі, сьогодні вважаються більшістю скоріше маргіналами. Вони некомфортні, критичні, тобто «занадто радикальні та агресивні» для більшості.

На мій погляд, це ті, хто наступні роки вирішуватиме проблему білоруської безсуб’єктності. І це процес, який нам треба підтримати і взаємовигідно використати.

Самообман Європи

Російські інтереси на Заході лобіюють не тільки деякі політики, але і російські представники культури, журналісти, діячі, які на свою повістку отримують європейське фінансування.

Часто росіян у світі шкодують на рівні з українськими емігрантами – зворотна сторона розвитку цивілізації. Європа продовжує вірити у те, що росія може змінитись і ставить у цьому питанні на російську культуру.

Тим часом російські інтелектуали нам чи не щодня демонструють свою абсолютну нездатність переосмислити власне минуле і тотальну культурну загарбницьку політику, яка практично не змінилась з часів імперії.

Захід помилився у російському питанні і дуже важко це переосмислює. І нам, і білорусам треба нагадувати про те, що ми не просто зараз робимо свій цивілізаційний вибір на користь Заходу, ми і є частина цієї цивілізації історично. Нами, власне, росія прикривала свою заскорузлість у часі і відсутність власних європейських цінностей.

Захід має пройти свій шлях рефлексії і трансформації. Наразі нам це потрібно більше, ніж їм, тому маємо залучити всіх союзників, зацікавлених у тому, що й ми. Як би парадоксально сьогодні це не звучало, першими у списку – білоруси.

Своїми думками для Білоруського інформаційного центру, поділилася Оксана Ціпліцька - українська журналістка, яка більше 5 років жила і працювала у Мінську (Республіка Білорусь): викладала українську мову для білорусів, розвивала культурні проекти. Після повномасштабного російського вторгнення майже рік жила у Тбілісі (Сакартвело), де разом з іншими українськими активістами організовувала публічні та інформаційні акції у підтримку України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2062
Читайте також
08.03.2024 09:00
Наста Захаревич
для «Детектора медіа»
1 020
20.11.2023 09:00
Оксана Ціпліцька
для «Детектора медіа»
1 623
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду