Клопотання прокуратури про оголошення Руслана Коцаби у міжнародний розшук суд розгляне 9 жовтня 2023 року

Клопотання прокуратури про оголошення Руслана Коцаби у міжнародний розшук суд розгляне 9 жовтня 2023 року

1 Вересня 2023
4054
1 Вересня 2023
13:48

Клопотання прокуратури про оголошення Руслана Коцаби у міжнародний розшук суд розгляне 9 жовтня 2023 року

4054
Зараз Коцаба перебуває у США, де його визнали журналістом, якого переслідують за політичними мотивами. В Україні його звинувачують у держзраді.
Клопотання прокуратури про оголошення Руслана Коцаби у міжнародний розшук суд розгляне 9 жовтня 2023 року
Клопотання прокуратури про оголошення Руслана Коцаби у міжнародний розшук суд розгляне 9 жовтня 2023 року

У п’ятницю, 31 серпня, прокурор Олексій Безрукий на засіданні в Коломийському міськрайонному суді повідомив, що прокуратура подала клопотання про оголошення обвинуваченого в державній зраді Руслана Коцаби у міжнародний розшук і тримання його під вартою. Про це пише Суспільне.

За словами Безрукого, підтвердження того, що Коцаба є політичним біженцем у США, немає. Прокурор надав суду лист щодо перетину Русланом Коцабою державного кордону.

«Адвокат зазначив, що департамент США визнав його журналістом, якого переслідують за політичними мотивами, хоча це нічим не підтверджується згідно зі звітом того департаменту. У звіті про дотримання прав людини за 2018 рік зазначено, що протягом перебування Коцаби під арештом правозахисні групи вважали його політичним в'язнем. Тобто ті самі правозахисні групи, які зараз висувають його на Нобелівську премію», — сказав прокурор Олексій Безрукий.

Суддя Олександр Калинюк ухвалив рішення, що клопотання про оголошення Коцаби у міжнародний розшук розглядатимуть на наступному засіданні 9 жовтня 2023 року. Також він оголосив клопотання адвокатки обвинуваченого Тетяни Монтян. Вона просить суд посприяти їй в участі в засіданні.

«Нам повідомляють, що вона перебуває у Донецьку, не має можливості прибути в Коломию. З невідомих для неї причин система "Закон" у Монтян там не відкривається. На підтвердження надає скриншоти марних спроб приєднатися до судового засідання 14 липня», — сказав Калинюк.

Під час засідання Руслан Коцаба, який долучився в режимі онлайн, заявив, що електронний ключ Тетяни Монтян скасували.

«Тетяна Миколаївна — вона зі мною з першого дня справи. Вона вже, по суті, від початку 2015 року. Вона знає всі матеріали достеменно. Їй цей електронний ключ хтось скасував, причому незаконно», — сказав Коцаба.

Суддя Калинюк на це відповів: «Ні голова, ні колегія суддів жодних перешкод щодо участі у відеоконференції Монтян не чинили й не чинять. Не знаю, яким чином ми можемо їй технічно посприяти».

Під час засідання Світлана Новицька, ще одна адвокатка обвинуваченого Коцаби, заявила, що журналісти необ'єктивно висвітлюють перебіг засідання. Вона звернулась до суду з проханням, аби розгляд справи її клієнта транслювали онлайн, щоб кожен зміг побачити засідання.

Прокурор Сергій Безрукий щодо проведення засідання в режимі онлайн не заперечив.

Читайте також:

Як повідомляв «Детектор медіа», 16 січня цього року в Коломиї на Івано-Франківщині мало відбутися судове засідання у справі Руслана Коцаби, якого звинувачують у державній зраді. Однак жодна зі сторін не з'явилася до суду. 

На своєму ютуб-каналі Руслан Коцаба поінформував, що наразі перебуває у США.

За даними видання «Наші гроші. Львів», Коцаба виїхав з України на підставі того, що супроводжував свою матір з інвалідністю.

14 липня 2023-го під час чергового судового засідання Коцаба вперше за майже рік свого перебування за кордоном вийшов онлайн на зв'язок.

Нагадаємо, у січні 2015 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти блогера з Івано-Франківська Руслана Коцаби через відеозвернення до президента України, де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи тим, що в Україні не оголошений воєнний стан.

12 травня 2016-го Івано-Франківський міський суд визнав Коцабу винним у перешкоджанні діяльності Збройних сил України і засудив до 3 років і 6 місяців позбавлення волі. На суді Руслан Коцаба заявив, що не визнає своєї провини.

Строк відбуття покарання блогеру розрахували з дати затримання — тобто з 7 лютого 2015 року. Суд ухвалив відповідно до ст. 172 КПК України зарахувати йому строк попереднього ув’язнення з 7 лютого 2015 року до дня набуття вироком законної сили у строк відбуття покарання з розрахунку: один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

У липні 2016 року Апеляційний суд повністю виправдав Руслана Коцабу.

1 червня 2017 року Вищий спеціальний суд скасував виправдальну ухвалу Апеляційного суду Івано-Франківської області у справі блогера Руслана Коцаби.

В Івано-Франківській області 31 січня 2018 розпочався новий розгляд справи блогера Руслана Коцаби. У лютому 2018 року Долинський районний суд в Івано-Франківській області повернув прокурору обвинувальний акт щодо Коцаби, якого знову звинувачують у держзраді і перешкоджанні діяльності Збройних сил.

З квітня 2019 року справа перебуває на розгляді в Коломийському суді.

У часи роботи на каналі NewsOne Руслан Коцаба заявляв, серед іншого, що на сході України відбувається «збройний громадянський конфлікт», який почався тому, що «повсталий Донбас спробували упокорити».  

У серпні 2023-го стало відомо, що німецька благодійна організація «Міжнародне бюро миру» готується висунути на Нобелівську премію миру 2024 року «Український рух пацифістів» на чолі з обвинуваченим у державній зраді Русланом Коцабою, російський «Рух свідомих відмовників від військової служби» та білоруську організацію «Наш Дім». Всі три організації позиціонують себе як такі, що займаються захистом права на відмову від військової служби з міркувань совісті. Їх номінують, коли з 1 вересня розпочнеться прийом заявок, повідомила DW.

У серпні 2023-го Юрія Шеляженка, виконавчого секретаря ГО «Український рух пацифістів», яку очолює Коцаба, відправили під нічний домашній арешт.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4054
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду