Обвинувачений у держзраді журналіст Коцаба вперше за рік вийшов на зв'язок у суді

Обвинувачений у держзраді журналіст Коцаба вперше за рік вийшов на зв'язок у суді

14 Липня 2023
5775
14 Липня 2023
21:42

Обвинувачений у держзраді журналіст Коцаба вперше за рік вийшов на зв'язок у суді

5775
Руслан Коцаба наполягає на участі в судових засіданнях його адвокатки Тетяни Монтян, яку також звинувачують у держзраді.
Обвинувачений у держзраді журналіст Коцаба вперше за рік вийшов на зв'язок у суді
Обвинувачений у держзраді журналіст Коцаба вперше за рік вийшов на зв'язок у суді

Обвинувачений вперше за майже рік свого перебування за кордоном вийшов онлайн на зв'язок під час судового засідання, яке відбулося у Коломиї 14 липня, повідомляє «Суспільне».

Медіа нагадує, що на минулому судовому засіданні, 22 червня, Коцабі призначили державного захисника, оскільки його адвокатка Світлана Новицька повідомила, що не може брати участі в засіданнях, бо доглядає хвору матір.

Під час засідання 14 липня Коцаба вийшов на зв'язок із суддями онлайн. Він відмовився від безоплатного адвоката та наполіг на участі в судових засіданнях його захисниці Тетяни Монтян.

«Вона може брати участь онлайн у судовому засіданні як чинний адвокат. Вона перебуває на території України у місті Донецьк, а Донецьк — це Україна», — передає «Суспільне» заяву обвинуваченого.

Медіа зазначає, що адвокатку Тетяну Монтян, зі слів прокурора Олексія Безрукого, теж звинувачують у державній зраді.

Олексій Безрукий повідомляє, що Монтян є підозрюваною за чотирма статтями. Три з них є тотожними з обвинуваченням Коцаби: «це є повалення конституційного ладу і захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність України, колабораційна діяльність. А те, що вона перебуває в Донецьку, свідчить лише про ґрунтовність підозри».

На прохання обвинуваченого Коцаби, колегія суддів призначила наступне судове засідання на 31 серпня 2023 року, аби в ньому могла взяти участь захисниця Світлана Новицька. 

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», 16 січня 2023 року в Коломиї на Івано-Франківщині мало відбутися судове засідання у справі колишнього ведучого «каналів Медведчука» та блогера Руслана Коцаби, якого звинувачують у державній зраді. Однак захисник Коцаби подав клопотання з проханням перенести розгляд справи через те, що обвинувачений перебуває за кордоном, а сам звинувачений на своєму ютуб-каналі поінформував, що перебуває в США.

Пізніше з'ясувалося, що 56-річний Руслан Коцаба перетнув український кордон зі Словаччиною ще 24 серпня 2022 року через пункт пропуску у Малому Березному на Закарпатті. Під час дії воєнного стану українським чоловікам віком до 60 років заборонений виїзд з країни, однак винятком, зокрема, є ті, хто супроводжує людей з важкою формою інвалідності. Як повідомило видання «Наші гроші. Львів» з посиланням на номери медичних документів, наданих Коцабою під час перетину кордону, звинувачений у державній зраді блогер виїхав з України на підставі того, що супроводжував свою матір з інвалідністю. 

Як відомо, у січні 2015 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти Коцаби через відеозвернення до Президента України, де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи тим, що в Україні не оголошений воєнний стан. 

У лютому 2015 року його затримали, а у травні 2016 року Івано-Франківський міський суд визнав Коцабу винним у перешкоджанні діяльності Збройних сил України і засудив до 3,5 років позбавлення волі. На суді обвинувачений заявив, що не визнає своєї провини.

В липні 2016 року Апеляційний суд повністю виправдав Руслана Коцабу. А 1 червня 2017 року Вищий спеціальний суд скасував виправдальну ухвалу Апеляційного суду Івано-Франківської області у цій справі.

31 січня 2018 розпочався новий розгляд справи блогера Руслана Коцаби. У лютому 2018 року Долинський районний суд в Івано-Франківській області повернув прокурору обвинувальний акт щодо Коцаби, якого знову звинуватили у держзраді і перешкоджанні діяльності Збройних сил.

З квітня 2019 року справа перебуває на розгляді у Коломийському суді.

У часи роботи на каналі NewsOne Руслан Коцаба заявляв, зокрема, що на сході України відбувається «збройний громадянський конфлікт», який почався тому, що «повсталий Донбас спробували упокорити».  

Детальніше про те, хто такий Руслан Коцаба, читайте в матеріалі «Детектора медіа».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5775
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду