Суд повернув прокурору обвинувальний акт щодо блогера Коцаби

Суд повернув прокурору обвинувальний акт щодо блогера Коцаби

20 Лютого 2018
1654

Суд повернув прокурору обвинувальний акт щодо блогера Коцаби

1654
Долинський районний суд в Івано-Франківській області повернув прокурору обвинувальний акт щодо блогера Руслана Коцаби, якого знову звинувачують у держзраді і перешкоджанні діяльності Збройних Сил.
Суд повернув прокурору обвинувальний акт щодо блогера Коцаби
Суд повернув прокурору обвинувальний акт щодо блогера Коцаби

Про це йдеться в повідомленні Долинського районного суду на його сторінці в Facebook.

 «Такого висновку суд дійшов на підставі аналізу самого обвинувального акту, складеного та затвердженого ще у березні 2015 року. Зазначене процесуальне рішення прокурора не відповідає вимогам п. 5 ч. 2 ст. 291 КПК України, оскільки не містить формулювання обвинувачення Коцаби Р.П. відповідно до положень процесуального закону, так як в ньому міститься лише виклад фактичних обставин кримінальних правопорушень, які прокурор вважає встановленими, та правова кваліфікація кримінальних правопорушень. Крім того, даний обвинувальний акт також не містить посилань про те, що Коцаба Р.П. обвинувачується у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень, так як в ньому наявні лише відомості щодо підозри Коцаби Р.П. у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.111, ч.1 ст.114-1 КК України», - йдеться у повідомленні суду.

Прокурор має право після усунення вказаних порушень повторно направити до суду обвинувальний акт.  

Як повідомляв «Детектор медіа», у січні 2015 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти блогера з Івано-Франківська Руслана Коцаби через відеозвернення до Президента України, де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи тим, що в Україні не оголошений військовий стан.

12 травня Івано-Франківський міський суд визнав місцевого блогера Руслана Коцабу винним у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України і засудив до 3 років і 6 місяців позбавлення волі. На суді Руслан Коцаба заявив, що не визнає своєї провини.

Строк відбуття покарання блогеру розрахували з дати затримання – тобто з 7 лютого 2015 року. Суд ухвалив відповідно до ст. 172 КПК України зарахувати йому строк попереднього ув’язнення з 7 лютого 2015 року до дня набрання вироком законної сили у строк відбуття покарання з розрахунку - один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

В липні 2016 року Апеляційний суд повністю виправдав івано-франківського блогера Руслана Коцабу, якого раніше міський суд Івано-Франківська визнав винним у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України і засудив до 3 років і 6 місяців позбавлення волі.

1 червня 2017 року Вищий спеціальний суд скасував виправдальну ухвалу Апеляційного суду Івано-Франківської області у справі блогера Руслана Коцаби, якого було засуджено до 3 років і 6 місяців позбавлення волі за перешкоджання діяльності Збройних сил України, а пізніше – виправдано. 

Сам Коцаба не виключає, що його знову можуть заарештувати.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1654
Читайте також
16.01.2023 21:36
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
13 718
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду