Німецьке «Міжнародне бюро миру» висуне на Нобелівську премію миру 2024 «Український рух пацифістів» на чолі з обвинуваченим у держзраді Коцабою

Німецьке «Міжнародне бюро миру» висуне на Нобелівську премію миру 2024 «Український рух пацифістів» на чолі з обвинуваченим у держзраді Коцабою

9 Серпня 2023
2076
9 Серпня 2023
15:07

Німецьке «Міжнародне бюро миру» висуне на Нобелівську премію миру 2024 «Український рух пацифістів» на чолі з обвинуваченим у держзраді Коцабою

2076
У 2022-му проросійський блогер та ексведучий «каналів Медведчука» Руслан Коцаба виїхав з України.
Німецьке «Міжнародне бюро миру» висуне на Нобелівську премію миру 2024 «Український рух пацифістів» на чолі з обвинуваченим у держзраді Коцабою
Німецьке «Міжнародне бюро миру» висуне на Нобелівську премію миру 2024 «Український рух пацифістів» на чолі з обвинуваченим у держзраді Коцабою

Німецька благодійна організація «Міжнародне бюро миру» (IPB) готується висунути на Нобелівську премію миру 2024 року «Український рух пацифістів» на чолі з обвинуваченим у державній зраді Русланом Коцабою, російський «Рух свідомих відмовників від військової служби» та білоруську організацію «Наш Дім». Всі три організації позиціонують себе як такі, що займаються захистом права на відмову від військової служби з міркувань совісті. Їх номінують, коли з 1 вересня розпочнеться прийом заявок, повідомила DW.

Всі три «видатні організації» у своїх зусиллях «продемонстрували безпрецедентну майстерність і самовідданість», особливо після початку повномасштабної війни Росії проти України, «попри значну стигматизацію, з якою з того часу зіткнулися», зазначає у своєму пресрелізі IPB.

«Прийняття відмови від військової служби з міркувань совісті є конкретним засобом сприяння миру» та невід'ємним правом людини, що гарантується Міжнародним пактом про громадянські та політичні права, наголошують у «Міжнародному бюро миру». Своєю ініціативою у IPB сподіваються нагадати урядам світу про необхідність поважати це право та надавати альтернативи військовій службі для тих, хто відмовляється від служби в армії.

Як уточнює у своїй публікації DW, «Міжнародне бюро миру» саме отримало Нобелівську премію в 1910 році — за організацію конференцій із роззброєння.

Юрій Шеляженко, виконавчий секретар «Українського руху пацифістів», на фейсбук-сторінці організації відреагував на рішення IPB, назвавши його «особливо зворушливим».  

«Я пишаюся тим, що наша організація номінована в компанії хоробрих друзів з Білорусі та Росії, які роблять багато для того, щоб допомогти людям відмовитися від вбивства українців (або будь-якого іншого народу), вирватися з путінської м'ясорубки», — написав Шеляженко.

Читайте також:

Керівником «Українського руху пацифістів» є український проросійський блогер та ексведучий «каналів Медведчука» Руслан Коцаба.

Як повідомляв «Детектор медіа», 16 січня цього року в Коломиї на Івано-Франківщині мало відбутися судове засідання у справі Руслана Коцаби, якого звинувачують у державній зраді. Однак жодна зі сторін не з'явилася до суду. 

На своєму ютуб-каналі Руслан Коцаба поінформував, що наразі перебуває у США.

За даними видання «Наші гроші. Львів», Коцаба виїхав з України на підставі того, що супроводжував свою матір з інвалідністю.

14 липня 2023-го під час чергового судового засідання Коцаба вперше за майже рік свого перебування за кордоном вийшов онлайн на зв'язок.

Нагадаємо, у січні 2015 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти блогера з Івано-Франківська Руслана Коцаби через відеозвернення до президента України, де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи тим, що в Україні не оголошений воєнний стан.

12 травня 2016-го Івано-Франківський міський суд визнав Коцабу винним у перешкоджанні діяльності Збройних сил України і засудив до 3 років і 6 місяців позбавлення волі. На суді Руслан Коцаба заявив, що не визнає своєї провини.

Строк відбуття покарання блогеру розрахували з дати затримання — тобто з 7 лютого 2015 року. Суд ухвалив відповідно до ст. 172 КПК України зарахувати йому строк попереднього ув’язнення з 7 лютого 2015 року до дня набуття вироком законної сили у строк відбуття покарання з розрахунку: один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

У липні 2016 року Апеляційний суд повністю виправдав Руслана Коцабу.

1 червня 2017 року Вищий спеціальний суд скасував виправдальну ухвалу Апеляційного суду Івано-Франківської області у справі блогера Руслана Коцаби.

В Івано-Франківській області 31 січня 2018 розпочався новий розгляд справи блогера Руслана Коцаби. У лютому 2018 року Долинський районний суд в Івано-Франківській області повернув прокурору обвинувальний акт щодо Коцаби, якого знову звинувачують у держзраді і перешкоджанні діяльності Збройних сил.

З квітня 2019 року справа перебуває на розгляді в Коломийському суді.

У часи роботи на каналі NewsOne Руслан Коцаба заявляв, серед іншого, що на сході України відбувається «збройний громадянський конфлікт», який почався тому, що «повсталий Донбас спробували упокорити».  

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2076
Читайте також
07.10.2022 20:44
Сергій Чернявський
«Детектор медіа»
3 877
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду