В Україні обурилися словами Папи Римського про велич російської імперії. У Ватикані заявили, що понтифіка не так зрозуміли

В Україні обурилися словами Папи Римського про велич російської імперії. У Ватикані заявили, що понтифіка не так зрозуміли

29 Серпня 2023
5769
29 Серпня 2023
16:57

В Україні обурилися словами Папи Римського про велич російської імперії. У Ватикані заявили, що понтифіка не так зрозуміли

5769
В Кремлі пораділи тому, що Папа Римський «звучить в унісон» з їхніми зусиллями.
В Україні обурилися словами Папи Римського про велич російської імперії. У Ватикані заявили, що понтифіка не так зрозуміли
В Україні обурилися словами Папи Римського про велич російської імперії. У Ватикані заявили, що понтифіка не так зрозуміли

Промова Папи Римського у Санкт-Петербурзі аж ніяк не наблизить мир в Україні. До такого висновку дійшли в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП, проаналізувавши виступ Папи Римського Франциска перед учасниками Х всеросійського дня католицької молоді, який проходив днями в РФ. Пантифік назвав Росію часів Петра I та Катерини II імперією «великої, освіченої, великої культури та великої людяності» та закликав молодих росіян берегти її спадщину.

Інформаційний портал Святого Престолу Vatican News виклав російською текст звернення Папи на своєму сайті, однак зазначеного уривку в ньому немає. Водночас у мережі оприлюднили відеоуривок звернення Папи з наведеними вище словами.


На ці висловлювання понтифіка відразу відреагували у Міністерстві закордонних справ України. Речник МЗС України Олег Ніколенко нагадав, що саме такою імперіалістичною пропагандою, «духовними скрепами» і «потребою» в порятунку «великої матінки-Росії» Кремль виправдовує вбивства тисяч українців та українок і знищення сотень українських міст і сіл.

«Дуже прикро, що російські великодержавні ідеї, які, власне, і є причиною хронічної агресивності Росії, свідомо або несвідомо, звучать з вуст Папи Римського, місія якого, в нашому розумінні, якраз полягає в тому, аби відкрити очі російської молоді на руйнівний курс нинішнього російського керівництва», — зауважив Ніколенко у своєму дописі у фейсбуці.

Зі спеціальною заявою з цього приводу виступив і глава Української греко-католицької церкви блаженніший Святослав (Шевчук), який наголосив, що «разом з усіма громадянами нашої держави засуджує ідеологію “русского міра” та весь кримінальний спосіб “бути росіянами”». В УГКЦ висловили сподівання, що понтифік почує їхній голос. Оскільки, на думку УГКЦ, існує небезпека, що слова Папи Римського можуть бути сприйняті як підтримка того націоналізму й імперіалізму, який сьогодні став причиною війни в Україні — війни, яка щодня приносить смерть і руйнування для українського народу.

Своєю чергою в Центрі стратегічних комунікацій пояснили, чому заклики Папи є необачними й небезпечними та можуть бути сприйняті як заохочення російського імперіалізму.

«Саме російський імперіалізм став причиною кривавої війни проти України та призвів до величезних страждань і невинних жертв. Петро І і Катерина ІІ безпосередньо доклалися до нищення українства і нині надихають Путіна разом з іншою спадщиною російської імперії, яка відмовляла українцям у праві на національне самовизначення. Будь-яка форма імперіалізму в сучасному світі несе загрозу загарбницької війни та суперечить християнській етиці миру та справедливості», — переконані в ЦСК.

Тим часом, пропагандистське російське агентство ТАСС повідомило про те, що речник диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков похвалив Папу Римського за «знання російської історії».

«Держава займається тим, щоб цю спадщину постійно нести в нашу молодь, нагадувати їм про це. Те, що понтифік звучить з цими зусиллями в унісон, — це вельми втішно», — заявив Пєсков.

Згодом з’явився коментар керівника пресцентру Ватикану Маттео Бруні, який запевнив у тому, що Папа Римський Франциск у своїй заяві про «велику Росію» не мав на думці звеличення імперіалізму. 

«Папа мав намір заохотити молодь зберігати і розвивати те позитивне, що є у великій російській культурній і духовній спадщині, і аж ніяк не звеличувати імперіалістичну логіку і правителів, які згадуються для позначення певних історичних періодів», — цитує представника Ватикану Vatican News.

Між тим, переклад з італійської звернення Папи Римського до російської молоді, який наводить у своєму дописі на фейсбуці речник МЗС Олег Ніколенко, звучить так: «Ніколи не забувайте про спадщину. Ви — нащадки великої Росії: великої Росії святих, правителів, великої Росії Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії — великої, освіченої, великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини. Ви — нащадки великої Матінки Росії, крокуйте вперед з цим. І дякую вам — дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами»

Фото: Vatican Media Handout

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5769
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду