«Коли хтось на тлі нашого болю грає в політичні ігри». Керівництво УГКЦ зустрілося в США з Майком Джонсоном

«Коли хтось на тлі нашого болю грає в політичні ігри». Керівництво УГКЦ зустрілося в США з Майком Джонсоном

8 Березня 2024
2013
8 Березня 2024
08:00

«Коли хтось на тлі нашого болю грає в політичні ігри». Керівництво УГКЦ зустрілося в США з Майком Джонсоном

2013
Делегація Української греко-католицької церкви на чолі з Блаженнішим Святославом провела у Вашингтоні зустрічі з конгресменами, сенаторами та представниками Держдепу. Говорили про нагальність підтримки України.
«Коли хтось на тлі нашого болю грає в політичні ігри». Керівництво УГКЦ зустрілося в США з Майком Джонсоном
«Коли хтось на тлі нашого болю грає в політичні ігри». Керівництво УГКЦ зустрілося в США з Майком Джонсоном

Делегація Української греко-католицької церкви провела низку зустрічей у Сенаті, Конгресі та Державному департаменті США. Зустрічі були присвячені питанню підтримки України, яка вже два роки чинить опір російській військовій агресії. До складу делегації ввійшли глава УГКЦ Блаженніший Святослав, митрополит Філадельфійський Борис Ґудзяк, апостольський екзарх у Німеччині та Скандинавії Богдан Дзюрах, єпископ єпархії Святого Йосафата в Пармі Богдан Данило та єпарх Чернівецький Йосафат Мощич. Про візит священнослужителів до США повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Блаженніший Святослав та єпископи УГКЦ, зокрема, мали аудієнцію у спікера Палати представників США Майка Джонсона, який наразі блокує розгляд документів щодо надання американської допомоги Україні.

Єпископи говорили про необхідність надати Україні пакет допомоги для захисту життя людей. Глава УГКЦ закцентував: «Ми потребуємо вашої допомоги, щоб вижити. Кожного дня ціною затримки допомоги Україні є життя людей, які росія холоднокровно забирає».

Блаженніший Святослав звернув увагу Джонсона на страждання людей в Україні та застеріг від інструменталізації їхнього болю. «Ми говоримо від імені простих людей і нам дуже болить, коли хтось на тлі нашого болю та страждання грає в політичні ігри», — сказав він.

Митрополит Борис Ґудзяк нагадав, що Україна 30 років тому добровільно відмовилася від ядерного арсеналу, повіривши в силу міжнародного права, а США тоді виступили одним із гарантів її безпеки.

Делегація Української греко-католицької церкви також зустрілася з лідером меншості в Сенаті США республіканцем Мітчем Макконеллом. Під час зустрічі єпископи заявили, що вони як частина громадянського суспільства говорять від імені простих людей, і їхній основний меседж — «Україна зранена, але незламна, Україна стомлена, виснажена, але стійка, і саме тому Україна переможе».

Мітч Макконелл відповів, що «Найважливіша річ, яку ми можемо зараз зробити, — це допомогти Україні». Від імені українського народу Блаженніший Святослав подякував йому за емпатію та підтримку України.

Під час зустрічі із заступником директора Управління міжнародної релігійної свободи Держдепу Джейсоном Макінерні священнослужителі УГКЦ поінформували про порушення релігійної свободи та прав людини на захоплених російськими військами територіях України. Серед іншого наголосили, що саме РФ є ворогом релігійної свободи.

Глава УГКЦ закликав допомогти повернути з полону греко-католицьких священників із тимчасово захопленого Бердянська Запорізької області  – Івана Левицького та Богдана Гетелу.

Єпископи підкреслили, що геноцидна війна Росії проти України має чітку ідеологічну основу, метою її є знищення українського народу та української Церкви.

Напередодні делегація єпископів зустрілася в Капітолії з лідером більшості в Палаті представників Стівеном Джозефом Скалізом та іншими представниками Конгресу.

Члени делегації УГКЦ також зустрілися з командою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), яке бере активну участь у підтримці України.

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук у супроводі п’яти єпископів, які входять до складу Постійного Синоду, перебували у Вашингтоні з 3 по 6 березня. Візит керівництва УГКЦ такого рівня до Сполучених Штатів став першим від початку повномасштабного вторгнення.

Нагадаємо, у вересні 2023 року у Ватикані відбулася приватна аудієнція єпископів Синоду Української греко-католицької церкви з Папою Римським Франциском. Головною темою було обговорення висловлень, яких Папа Римський припустився, виступаючи перед учасниками Х Всеросійського дня католицької молоді, що проходив у Санкт-Петербурзі 25 серпня 2023-го. Тоді Франциск назвав Росію часів Петра I та Катерини II імперією «освіченої, великої культури та великої людяності» та закликав молодих росіян берегти її спадщину.

Як відомо, Блаженніший Святослав, реагуючи на промову Папи Римського у Санкт-Петербурзі, виступив зі спеціальною заявою,  у який наголосив, що він «разом з усіма громадянами нашої держави засуджує ідеологію “русского міра” та весь кримінальний спосіб “бути росіянами”». В УГКЦ також висловили сподівання, що понтифік почує їхній голос, оскільки, на думку УГКЦ, існує небезпека, що слова Папи Римського можуть бути сприйняті як підтримка того націоналізму й імперіалізму, який сьогодні став причиною війни в Україні — війни, яка щодня приносить смерть і руйнування для українського народу.

Фото: Департамент інформації УГКЦ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2013
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду