Як Папа «вболіває» за Росію. Шпальти світових видань — про слова Понтифіка про «білий прапор»

Як Папа «вболіває» за Росію. Шпальти світових видань — про слова Понтифіка про «білий прапор»

11 Березня 2024
1281
11 Березня 2024
14:30

Як Папа «вболіває» за Росію. Шпальти світових видань — про слова Понтифіка про «білий прапор»

1281
Світова преса, точніше перші шпальти світових видань, проігнорували відповіді Папи, окрім переважної більшості щоденних італійських газет.
Як Папа «вболіває» за Росію. Шпальти світових видань — про слова Понтифіка про «білий прапор»
Як Папа «вболіває» за Росію. Шпальти світових видань — про слова Понтифіка про «білий прапор»

Чинний Папа Франциск не вперше висловлюється щодо нападу Росії на Україну. У липні 2022 року італійська щоденна газета La Stampа вийшла з заголовком: «Папа Франциск, молитва за мир: “Але НАТО спровокувало Путіна”». Потім цей заголовок поступився місцем іншому: «Папа Франциск, молитва за мир: “Ми живемо в умовах третьої світової війни”». Останнє формулювання тепер доступне для читання в інтернеті, перше зникло.

У паперовій версії цієї туринської газети заголовок залишився першим: мабуть, він уже дійшов до друку і в будь-якому разі основним тепер вважається онлайн. Під статтею, ніби як компенсація, якщо не вибачення, тоді з’явилася редакційна стаття Наталі Точчі під назвою: «Але “Влад Великий” (так називають Путіна — «ДМ») програв війну».

Трохи пізніше цей заголовок  також був прибраний і з огляду італійської преси. Але вже у 2022 році для сайту Папа казав: «Треба відійти від звичайної схеми “Червоної шапочки”, коли Червона шапочка була гарною, а вовк — поганим. Тут немає метафізичного добра і зла, абстрактно. Виникає щось глобальне, з елементами, які дуже переплітаються один з одним. Хтось може сказати мені в цей момент: але ж ви за Путіна! Ні, вони не праві. Було б спрощенням та неправильним говорити таке. Я просто проти зведення складності до розрізнення добра і зла, не думаючи про коріння та інтереси, які дуже складні».

Другий випадок неоднозначних слів Папи стався  25 серпня у рамках всеросійської зустрічі католицької молоді. Тоді Понтифік поговорив по відеозв’язку з російською молоддю. Деякі питання стосувалися війни в Україні. А ще він сказав таке: «Ніколи не забувайте про спадщину. Ви — нащадки великої Росії: великої Росії святих, правителів, великої Росії Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії — великої, освіченої, (країни) великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини. Ви — нащадки великої Матінки Росії, крокуйте вперед з цим. І дякую вам — дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами».

Потім ці слова пояснив таким чином: «Я не мав на думці імперіалізм, коли це сказав. Я говорив про культуру. Бо російська спадщина є дуже доброю та дуже гарною. До прикладу, в царині літератури, в царині музики, аж до Достоєвського, який сьогодні говорить нам про зрілий гуманізм. Щоб вони, молодь, узяли на себе цей гуманізм, який розвивався в мистецтві та літературі. Це другий аспект із того, що я говорив про спадщину. Третій, мабуть, не був вдалий. Говорячи про “велику Росію”, можливо, не стільки в географічному сенсі, скільки культурному, мені згадалося те, що нас вчили в школі: Петро І, Катерина ІІ. І тут виплив цей третій елемент, що, мабуть, не зовсім правильний. Не знаю. Нехай історики скажуть. Але це було доповнення, яке спало мені на думку, бо я вивчав це в школі», — пояснив Понтифік.

Офіційне звернення також є на сайті Папи.

І ось третій випадок: Папа відповів на запитання швейцарського медіа «Radio Televisione Svizzera» (RSI). Частина відповідей була опублікована 9 березня (публікація повного тексту інтерв’ю запланована на 20 березня). Зокрема, він сказав: «Я вірю, що ті, хто бачать ситуацію, ті, хто думають про людей, ті, хто має сміливість підняти білий прапор і вести переговори, є сильнішими. І сьогодні про це можна домовитися за допомогою міжнародних гравців». Наступного дня у пресслужбі Ватикану пояснили, що Понтифік хоче миру для України та дипломатичного розв’язання конфлікту, натомість слова «білий прапор» вжив як образ, запропонований журналістом, який його розпитував. «Дехто в Україні закликає мати відвагу здатися, виставити білий прапор. Але інші кажуть, що це легітимізує право сильнішого. Що ви про це думаєте?» — так лунало питання кореспондента RSI в Італії Лоренцо Бучелли.

Світова преса, точніше перші шпальти світових видань, проігнорували відповіді Папи, окрім переважної більшості щоденних італійських газет, які вийшли з цитатою Понтифіка в заголовках. Ось частина з них за 10 березня.

«Corriere della Sera»: «Газа, війна між двома безвідповідальними людьми», «Київ перемогли, переговори», «Ватикан: не говорили про капітуляцію».

«La Stampa»: «Папа: “Зеленський, вести переговори про мир — це не капітуляція”».

«Il Fatto Quotidiano»: «Папа: “Для переговорів Києву потрібна сміливість, білий прапор”».

Промова на Швейцарському радіо та телебаченні: «Коли ви бачите, що зазнали поразки, ви не повинні соромитися виступати посередником, щоб уникнути нових смертей. Туреччина запропонувала себе, і я завжди тут».

«Il Mattino»: «Папа: “Київ підіймає білий прапор і переговори»

«Gazzetta del Sud»: «Папа — Зеленському: настав час домовлятися»

«Domani»: «Хто ті менеджери, з якими хочуть виграти війну. ШІ та дрони.

Папа: «Київ здається». Україна робить ставку на техноміністрів.

«Il Messaggero»: Речник Ватикану: «Але він не хоче капітуляції»

Папа Римський: «Україна повинна мати мужність підняти білий прапор і вести переговори»

Також у понеділок, 11 березня, реакція на «ідеї» Папи з’явилася на перших шпальтах інших європейських видань.

Німеччина

«Frankfurter Allgemeine»: «Вимоги Папи до України викликають критику»

Рим. Глава Єдиної з Римом Греко-Католицької Церкви Верховний Архієпископ Святослав Шевчук категорично відкинув капітуляцію України.

Під час перебування в Нью-Йорку в неділю ввечері Шевчук сказав, що Україна поранена, але не переможена: «Повірте, ніхто не думає здаватися».

Раніше швейцарське телебачення транслювало інтерв’ю з Папою Римським Франциском, у якому він закликав керівництво в Києві «набратися мужності вивісити білий прапор і вести переговори».

Вибір слів Папи також зустрів критику в Німеччині. Віцепрезидент Бундестагу Катрін Герінг-Екардт («Зелені») сказала: «Той, хто вимагає від України просто капітуляції, віддає агресору те, що він незаконно відібрав, і тим самим погоджується на знищення України».

Представниця напрямку оборони Вільної демократичної партії Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн сказала медіагрупі Funke:

«Перед тим, як українські жертви піднімуть білий прапор, Папа має голосно і безпомилково закликати жорстоких російських злочинців зняти свій піратський прапор — символ смерті й сатани».

«Der Tagesspiegel»: «Сумнівне повідомлення»

«Переговори — це ніколи не капітуляція», — каже Папа Франциск, маючи на увазі Україну, а також говорить про «білий прапор». У німецькій політиці це зустріли нерозумінням.

«Sueddeutsche»: «Папа Римський закликає Україну до переговорів»

«Rheinische Post»: «Папа заохочує Україну до переговорів. Різка критика заяв церковного лідера лунає не лише з Німеччини»

«Die Welt»: «Папа рекомендує українцям на війні підняти “білий прапор”»

Заяву зустріли критикою. Німецькі політики вказують на відповідальність Путіна

Заяви церковного лідера були сприйняті в Україні та багатьма її прихильниками як односторонній заклик лише до Києва… і навіть як заклик до капітуляції. В інтерв’ю швейцарському телебаченню, опублікованому вихідними, 87-річний Папа сказав про труднощі, з якими стикається українська армія: «Я думаю, що найсильніший той, хто дивиться на ситуацію, думає про людей і має мужність підняти білий прапор».

Італія

«La Stampa»: «Україна Папі: Ніхто не просив вести переговори із Гітлером». Запрошення Папи Франциска «мати сміливість підняти білий прапор» і «вести переговори» викликало гостру реакцію у Києві. Російське безумство має програти цю війну, заявив Зеленський.

«La Repubblica»: «Злість України на понтифіка: “Ніколи не здамося”»

«Corriere della Sera»: «Київ відповів Папі: білий прапор? Ми ніколи не піднімемо його»

«Il Resto del Carlino»: Україна Папи Римському: «Ми не здамося»

Ірландія, «The Irish Time»: «Україна: Папу Римського Франциска критикують за те, що він пропонує Києву розпочати переговори про припинення війни з російськими окупантами»

Мексика, «Diario de Yucatán»: Заклики до припинення бойових дій

Говорячи про війни, Папа Римський Франциск учора закликав до «якнайшвидшого припинення бойових дій», які спричиняють «величезні страждання».

Титульне фото: Папа Франциск/Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1281
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду