Папа Римський схвально оцінив модель «Монгольського миру» та запропонував її для світу

Папа Римський схвально оцінив модель «Монгольського миру» та запропонував її для світу

3 Вересня 2023
5100
3 Вересня 2023
10:58

Папа Римський схвально оцінив модель «Монгольського миру» та запропонував її для світу

5100
Понтифік під час візиту до Монголії: «Те, що Монгольська імперія протягом століть змогла охопити такі далекі та різноманітні землі, свідчить про дивовижну здатність ваших предків визнати визначні якості народів, що населяли її величезну територію, та поставити ці якості на службу спільному розвитку».
Папа Римський схвально оцінив модель «Монгольського миру» та запропонував її для світу
Папа Римський схвально оцінив модель «Монгольського миру» та запропонував її для світу

Під час візиту до Монголії 2 вересня Папа Римський Франциск привітав місцевих жителів з 860-річчям Чингісхана, який шляхом кровопролитних загарбницьких воєн створив найбільшу в історії імперію. У своїй промові понтифік схвально оцінив «модель миру» pax mongolica, який настав після вчинених лих. Про це пише «Дзеркало тижня» з посиланням на текстову версію звернення.   

Франциск зустрівся з президентом країни Ухнаагійном Хурелсухом і написав повідомлення в книзі гостей, що він відвідує «молоду та старовинну, сучасну та багату традиціями країну» як паломник миру.

У своєму виступі Папа Римський оцінив «монгольську традицію релігійної свободи», зазначивши, що така «толерантність» існувала навіть у період величезної експансії Монгольської імперії на більшу частину світу.

«Те, що [Монгольська] імперія протягом століть змогла охопити такі далекі та різноманітні землі, свідчить про дивовижну здатність ваших предків визнати визначні якості народів, що населяли її величезну територію, та поставити ці якості на службу спільному розвитку.

Ця модель має бути оцінена та запропонована заново в наші дні. Нехай дасть Небо, щоб сьогодні на цій землі, спустошеній незліченними конфліктами, відповідно до міжнародних законів було відновлено умови того, що колись було pax mongolica, а саме відсутність конфліктів. Як говориться в одному з ваших прислів'їв, "хмари йдуть, а небо залишається"», — сказав понтифік.

Нагадаємо, у серпні Папа Римський Франциск під час виступу перед учасниками Х всеросійського дня католицької молоді в РФ назвав Росію часів Петра I та Катерини II імперією «великої, освіченої, великої культури та великої людяності» та закликав молодих росіян берегти її спадщину.

На ці висловлювання понтифіка відразу відреагували у Міністерстві закордонних справ України. Речник МЗС України Олег Ніколенко нагадав, що саме такою імперіалістичною пропагандою, «духовними скрепами» і «потребою» в порятунку «великої матінки Росії» Кремль виправдовує вбивства тисяч українців та українок і знищення сотень українських міст і сіл.

Тим часом, речник диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков похвалив Папу Римського за «знання російської історії».

Згодом керівник пресцентру Ватикану Маттео Бруні запевнив у тому, що Папа Римський Франциск у своїй заяві про «велику Росію» не мав на думці звеличення імперіалізму. 

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5100
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Уважний читач
242 дн. тому
Католицька церква позаздрила Золотій Орді...
Ігор
242 дн. тому
Ще б навчити агресивний екстремістський укро-юдоїзм, який не звик жити в злагоді з іншими. Набридли гопники з ворожим відношенням до всіх хто не відповідає стандартам екстремістів. Нездатність до співіснування, до врахування інтересів і поглядів інших, як всередині країни так і до сусідів і привела нас до війни. Постійно невдоволені егоїсти ніколи не зможуть співіснувати мирно. Прикладом є Ізраїль оточений конфліктами і злочинним відношенням до інших.
Слава
242 дн. тому
папа римський, як виявляється, любитель тоталітарних імперій, тоталітарного "нового порядку", який тримається на масовому вирізанні місцевого населення і таврувані тих, кого залишають в живих для рабської праці. може, папа теж підданий монгольського миру? придивіться, у нього всі вуха на місці, чи монгольські "податківці" повідрізали? але важливіше, що мозок у цього аргентинського фашиста хтось точно відрізав.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду